Món Esport
L’esport català es prepara per l’endemà del referèndum
  • CA
Els participants en la Jornada de Diplomàcia Esportiva, encapçalats per Gerard Figueras i Xavier Vinyals. | Adrià Soldevila

 

La Catalunya postreferèndum no s’està perfilant únicament des del Parlament. Els polítics són una part essencial d’aquest dibuix, com també ho és el poble català amb les seves reivindicacions, però hi ha un sector que col·labora activament en la construcció d’una república independent i que no ocupa les portades de la premsa ni els butlletins radiofònics i televisius. Les entitats privades i el teixit associatiu del país ja s’organitza per traçar les línies mestres de la nova societat, cultura, infraestructures i, fins i tot, el nou sistema de l’esport a Catalunya.

La reactivació del Comitè Olímpic de Catalunya, amb l’acord històric entre la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, dues entitats ideològicament allunyades en els darrers anys, s’ha convertit en el pas més important de les entitats esportives privades en la defensa i creació d’un nou Estat independent i en la gestació d’un esport català modèlic, reconegut i degudament finançat. Les bases d’aquest nou model, aprovades i recolzades per la Secretaria General de l’Esport, ja comencen a caminar en una direcció molt concreta: “tenir les estructures d’Estat a punt, també en l’àmbit de l’esport, per l’endemà del referèndum.”

 

Aquestes paraules, pronunciades i reiterades pel Secretari General d’Esport, Gerard Figueras, ja s’han traslladat a les seus de les entitats, des d’on s’han iniciat els moviments necessaris per a col·laborar en la implementació del model esportiu de la Catalunya independent. I aquest acord té un nom: Pacte Nacional per l’Activitat Física i l’Esport. Impulsat per la Secretaria General de l’Esport, aquest pacte és el procés pel qual el govern, les formacions polítiques, les institucions esportives públiques i privades i les federacions es posaran d’acord per configurar el prototip d’esport a Catalunya en cas de victòria independentista al referèndum previst per aquest 2017.

Aquest pacte “recollira les propostes de les formacions polítiques, les del sector privat de l’esport i les de les institucions públiques, com els ajuntaments o les diputacions”. Gerard Figueras garanteix que tothom hi podrà dir la seva, sense el prejudici de pertànyer a una formació política concreta. “Fins i tot, els partits contraris a la independència hi participaran. Aquí hi té lloc tothom, sigui quina sigui la seva ideologia política”, manifesta el Secretari. Aquesta proposta, explicada en diverses trobades amb els mitjans de comunicació i les mateixes entitats esportives privades, té com a objectiu final l’aprovació i posada en funcionament d’una nova Llei de l’Esport a Catalunya. “Fan falta noves eines i qui tindrà un paper fonamental en tot això serà el mon federat. Toca aprofundir en els canvis i dibuixar una estructura d’Estat esportiva, per posar-la en marxa en complicitat amb el sector”, explica Figueras.

 

El món federatiu, clau en aquest camí, es trobarà representat pel nou Comitè Olímpic de Catalunya. Avui, encara sense una bona part de les federacions catalanes adscrites, el COC s’ha posat en marxa i treballa en la mateixa direcció que el Govern. La seva principal preocupació de cara al setembre és la promoció del país fora les fronteres. El seu nou president, Gerard Esteva, té clar que l’objectiu fonamental és el reconeixement internacional: “Hem de planificar la campanya de treball prèvia al referèndum, hem de promocionar el país a través de l’esport i explicar al món la nostra situació.”

 

“Ho hem de tenir tot preparat per si d’aquí uns mesos som independents. Hem d’arribar al referèndum havent fet els deures”, explica Esteva, que reconeix que la feina del COC té certs riscos de cara a un conflicte amb Espanya i el seu Comitè Olímpic Espanyol, tot i la intenció d’evitar malentesos amb ningú: “Sabem que desafiem l’statu quo, perquè estem limitats per actuar a l’exterior degut a la sentència d’un tribunal, però ningú ens pot impedir que expliquem quina és la realitat de Catalunya. Tot i això, serem curosos en complir amb la legalitat.”

 

I si guanya el ‘no’?

 

El projecte d’esport per al futur té com a objectiu principal la independència. I així de clar ho han expressat tant Gerard Esteva, com Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes i vicepresident del COC: “Si som un Estat independent tindrem més recursos per a l’esport, tant per entitats, com per federacions i clubs.” Però el referèndum encara s’ha de celebrar i el resultat segueix essent una incògnita. Què passarà amb aquest camí si guanya el ‘no’? Segons el Govern i les entitats, res. El nou projecte es podrà aplicar variant-ne matisos i modificant-ne les fonts de finançament, però la voluntat d’aquesta iniciativa és millorar el món de l’esport a Catalunya, sigui en una república independent o formant part de l’Estat espanyol. El compte enrere ja ha començat.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa