Món Esport
L’esport català recorre les restriccions del Govern: “Som una part de la solució, no del problema”
  • CA

El sector de l’esport torna a dir “prou”. I ho seguirà fent fins que les decisions del Govern de la Generalitat de Catalunya deixin d’escanyar-lo. Aquest dilluns, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gestiona (Gestors d’instal·lacions públiques de Catalunya, el Coplefc (Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i l’Esport de Catalunya), el clúster de l’esport INDESCAT, la Federació Catalana de Natació, l’Agrupació Empresarial de Clubs de Natació de Catalunya i la Federació Catalana de Futbol han presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la suspensió de l’activitat esportiva i el tancament d’instal·lacions decretats com a mesures per contenir la pandèmia del coronavirus.

El recurs destaca que “el tancament de les instal·lacions i equipaments esportius infligeix als seus operadors uns danys econòmics que, en molts casos, els abocaran a la insolvència, tancament definitiu i pèrdua de llocs de treball”. I que “el tancament total de les instal·lacions i equipaments esportius que resulta de la resolució recorreguda afecta també negativament la salut dels usuaris i, per tant, a l’interès general”. A més afegeix que el Congrés dels Diputats va declarar el passat 15 d’octubre l’esport com a activitat d’interès general”. “Si el que es persegueix és la contenció del virus, les mesures són desproporcionades i contradictòries. Els informes de les autoritats palesen que l’esport és un aliat per prevenir el coronavirus per diverses raons. En primer lloc, les persones que fan exercici pateixen menys les conseqüències del coronavirus. A més, s’ha demostrat que les activitats esportives només suposen un 0,28% dels brots. Els protocols s’estaven aplicant de forma exitosa, servien de tallafoc. Ara, la gent continua fent esport, però el fa de forma desendreçada. Només cal veure els espais públics, la Barceloneta… totes les activitats esportives que fins ara es feien de forma protocol·litzada, ara es fan de forma lliure. Sense traçabilitat ni rigor”, ha declarat Gerard Esteva, president de la UFEC.

“Una part de la solució, no del problema”

“Fa uns dies, la consellera Budó va defensar que fóssim un bé essencial. Hem recollit gairebé 79.000 signatures a favor d’aquesta consideració. La resta de l’Estat entén l’esport com un element de salut que s’ha de preservar. Som part de la solució, no del problema. No se’ns pot tancar, se’ns ha de deixar actuar amb responsabilitat. La necessitat de fer esport de la societat s’ha de permetre fer de forma organitzada”, ha afegit un Esteva que ha apel·lat a la perseverança, un dels valors més importants a l’hora de practicar qualsevol esport, per aconseguir el seu objectiu.

Per la seva banda, representants de les altres entitats que s’han adherit a una demanda de 30 pàgines també han dit la seva. “Tinc la sensació que qui pren les decisions es troba en una franja molt alta de pressió, però en la qüestió de l’esport no ha estat a l’altura. Ha repartit cafè per a tothom sense considerar els elements intrínsecs del nostre àmbit. “El món de l’esport té unes peculiaritats que el converteixen en servei essencial”, ha reflexionat Pere Manuel Gutiérrez, president del Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya. “Fa molts anys que ens creiem que som un bé essencial. El sedentarisme és una de les pandèmies més antigues que existeixen. Ara, amb l’arribada del coronavirus, ho continuem reivindicant. Especialment després de les mesures que s’han pres. Cal tenir molt en compte la quantitat de gent afectada. Tancant una altra vegada les instal·lacions posem en risc diversos sectors de la població. Quan algú pesca, tira la xarxa per arreplegar tot el que pugui. Quan es caça cal afinar molt més la punteria. Considerem que el Govern hauria d’intentar atacar el que realment s’ha d’atacar”, ha afegit, amb metàfora inclosa, Josep Viladot, màxim dirigent de Gestiona.

Oriol Serra, gerent d’INDESCAT, ha manifestat que “les empreses que viuen de l’activitat esportiva estan tocades de mort”. “Després de la primera onada ja estaven molt afectades. Ara estan a l’UCI. La bola s’ha fet massa gran”, ha ampliat. Enric Bertán, president de la Federació Catalana de Natació, ha reivindicat que “estem molt orgullosos dels èxits dels esportistes catalans, però aquests no arribarien sense l’ajuda dels clubs i les Federacions. Aquesta és la dura i crua realitat del moment”. “La pràctica esportiva a Cataluya és segura, fa molts mesos que treballem perquè sigui així. Les decisions de paralitzar el sector esportiu es prenen des d’una ignorància deliberada. La resta d’Espanya està jugant a futbol. No entenem la diferència de criteris i mesures tenint en compte que la situació pandèmica és igual o pitjor a altres Comunitats Autònomes que a Catalunya. Demanem una planificació, que es deixi de banda la improvisació. I que se segueixi confiant en el sector”, ha sentenciat Oriol Camacho, secretari general de la FCF.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa