Món Esport
El nou COC uneix el Govern i les institucions privades de l’esport
  • CA
Els participants en la Jornada de Diplomàcia Esportiva, encapçalats per Gerard Esteva i Xavier Vinyals. | Adrià Soldevila

 

El Comitè Olímpic de Catalunya tindrà nova vida el proper 13 de desembre. Després d’onze anys guardat al calaix, el Govern i les institucions esportives catalanes creuen que ha arribat l’hora de reactivar-lo, de convertir-lo en una estructura d’estat preparada i disposada per actuar al costat del procés. Així ho va assegurar el mateix Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport de la Generalitat, en la 2a Jornada de Diplomàcia Esportiva Internacional i Models Esportius organitzada per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes amb la col·laboració de Diplocat i la mateixa Secretaria. “Volem que sigui un agent actiu que estigui al servei del país des del món de l’esport”, va explicar Figueras.

En la mateixa jornada, el màxim responsable d’esports del Govern de la Generalitat va anunciar un acord entre la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i la mateixa administració per, plegats, posar en funcionament el COC “de forma ordenada, consensuada i unitària. Estem fent bé la feina perquè pugui tenir la màxima fortalesa”. Però Gerard Figueras no va triar aquestes paraules de manera aleatòria. Va  voler destacar l’ordre, el consens i la unitat amb tota la intenció, després d’unes setmanes d’estira i arronsa en la posada en funcionament del Comitè Olímpic.

 

Gerard Esteva i unes actuacions controvertides

 

Gerard Esteva és president de la UFEC. De fet, va ser reelegit el 28 de setembre passat després de no tenir cap rival en les eleccions a la presidència i, per tant, de ser proclamat automàticament. Després de la pressió del Govern sobre les institucions esportives per reactivar el COC, Esteva va decidir reunir el darrer consell directiu de l’entitat a la seu de la UFEC, un consell amb el mandat expirat des del 5 de febrer del 2012 i amb el teòric president en funcions sense opció de participar-hi per defunció. David Moner, qui fou el darrer president del COC, va morir el 7 d’abril passat. En la reunió del consell directiu -en funcions-, Esteva va proposar la convocatòria d’una Assemblea Extraordinària per al dia 14 de novembre destinada a aprovar l’actualització i modificació dels estatuts de l’entitat, i ho va fer en una posició que no li pertocava. Va signar el document de convocatòria com a President del Comitè Olímpic de Catalunya, un càrrec pel qual mai ha estat escollit. De fet, Esteva no formava part del darrer consell directiu del COC.

Aquesta autoproclamació no va convèncer alguns dels membres del Comitè Olímpic, encara que el mateix consell directiu no va apreciar-ne cap irregularitat. Segons explica Pere Sust, secretari en funcions del COC en declaracions a El Món, “hi va haver una delegació per part del senyor Jordi Merino [president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya] en favor de Gerard Esteva, perquè representés a la FEEC”. El càrrec de vicepresident del COC en la darrera junta -el 2012- corresponia al president de la FEEC, amb la qual cosa la defunció de Moner va provocar un canvi important: des del 7 d’abril del 2016 i seguint la Llei d’Associacions, el darrer vicepresident passa a ser president en funcions del COC.

 

Convocatòria enviada per Gerard Esteva. |

 

 

Tot i això, aquella convocatòria signada per Esteva era irregular. Fins i tot, el mateix Govern, de la mà del Secretari General de l’Esport, va advertir el president de la UFEC que estava cometent un error. Fonts de la Generalitat han confirmat a aquest diari la recomanació explícita, mitjançant carta, de Figueras a Esteva per evitar la impugnació de l’Assemblea Extraordinària. “Hem de fer les coses bé perquè Espanya no ho tombi fàcilment”, expressen des del Govern. Segons diversos juristes consultats, una junta en funcions només està capacitada per convocar l’Assemblea amb un únic objectiu: la renovació dels càrrecs directius. És a dir, per dur a terme unes eleccions. En cap cas, Gerard Esteva tenia la potestat per modificar els estatuts d’un ens del qual no en forma part, tot i tenir-ne una delegació formal.

 

Canvi en el procediment i acord amb el Govern

 

“Per motius aliens al Comitè Olímpic de Catalunya hem decidit cancel·lar l’assemblea extraordinària prevista pel proper 14 de novembre i posposar la tramitació dels acords que es preveien”. Això expressava el comunicat enviat pel Comitè Olímpic de Catalunya als seus membres, poc després de les recomanacions del Govern a Gerard Esteva. En aquest nou comunicat, el COC desconvocava l’assemblea extraordinària però en convocava una de nova. Una trobada destinada a “l’actualització dels càrrecs directius”, és a dir, amb l’única finalitat que legalment correspon als seus directius en funcions. El proper 13 de desembre, un candidat únic es presentarà per al càrrec. Serà Gerard Esteva, i ho farà amb el suport majoritari dels socis del Comitè Olímpic, format per una cinquantena federacions esportives catalanes i diversos membres a títol personal. Un cop proclamat, Esteva podrà convocar, de manera lícita, una nova assemblea per modificar els estatuts i actualitzar-los en base a la Carta Olímpica i als nous reglaments.

 

Haurà estat un camí feixuc i amb entrebancs, però la voluntat del Govern i de les institucions esportives era aconseguir activar el Comitè Olímpic de Catalunya duent a terme accions impecables i evitant discussions. “És un acord de país perquè el COC tiri endavant. Ens interessa que el COC estigui al servei del país i que sigui funcional”, expressen des de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, l’ens que anirà de la mà de la UFEC en la posada en funcionament del Comitè. L’esport caminarà, a partir del proper 13 de desembre, en la mateixa direcció del procés.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa