Món Esport
Catalunya lidera amb contundència el futbol femení de l’Estat

La Federació Catalana de Futbol ha volgut reivindicar el paper de la dona en les competicions esportives federades de Catalunya tot just finalitzada la temporada 2016-17. L’acte, titulat #Orgullosa i celebrat al Palau de Congressos de Catalunya, ha reunit diverses personalitats del món del futbol, amb el lideratge del president de la FCF Andreu Subies, i ha servit per repassar les dades més rellevants d’aquest esport a Catalunya.

Tot i disposar, encara, de només un 7% del total de llicències entre el futbol i el futbol sala, la participació de les noies s’ha incrementat més del 200% en els darrers 15 anys i ha convertit la FCF en la federació amb més llicències femenines de tot l’Estat. Passes importants per a confirmar la igualtat i les possibilitats del gènere femení en un esport històricament masclista i masculinitzat.

 

Catalunya disposa avui de 10.301 jugadores federades, entre futbol i futbol sala, havent incrementat de manera exponencial la formació de base. Segons l’informe, el número de futbolistes majors de 18 anys federades és similar al de la temporada 2000-01, però allò que realment ha canviat és el femení de base, que ha crescut de manera sostinguda des de la temporada 2006-07.

Les tres comarques que lideren la xifra de futbolistes federades són el Moianès, l’Alt Urgell i Osona, mentre que la província amb més jugadores és, amb una gran diferència, Barcelona, amb el 75% dels equips de futbol femení. La FCF sosté que, “degut a la manca d’equips en les altres tres províncies, s’obliga a les jugadores i a les famílies a fer trajectes llargs” per entrenar i jugar.

 

Catalunya, líder destacat de l’Estat

 

La Federació Catalana de Futbol és, amb contundència, la federació amb més jugadores de l’Estat espanyol, molt per davant d’Andalusia, amb 5.689 llicències i de la País Valencià, que en disposa de 4.123. Diferència substancial amb les 10.301 futbolistes de Catalunya.

 

Així ho ha destacat, també, la seleccionadora espanyola sub-17 Maria Antonia Is. “Les seleccions s’abasten, en la seva gran majoria, de jugadores catalanes. S’està fent una feina formidable. És tot molt més fàcil quan venen les noies”, ha manifestat. A més, ha valorat molt positivament “la feina dels clubs i de la federació territorial, on s’està aconseguint molt. Els resultat són allà”.

 

Un país normal

 

El Secretari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, ha volgut remarcar la necessitat de construir “un país normal pels homes i les dones, tant a la feina, com en la vida familiar, com en l’esport”. Figueras ha recordat el poder dels Jocs Olímpics en el creixement mediàtic de Barcelona i Catalunya i l’ha comparat amb la situació actual del país: “És una oportunitat perquè el món ens miri, com ens va mirar fa 25 anys. Ara, el món ens mira també a través de l’esport. Volem ser pioners en plantar cara a la violència en l’esport”.

 

La Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, també ha volgut reivindicar el paper de la dona en l’esport. I ho ha fet amb èmfasi: “Queda molt camí per recórrer. Hi ha esports en els quals les noies ho fan molt bé i no en parla ningú. I pel mateix esport masculí, pàgines i pàgines. Hem de lluitar contra això. Ens hem de creure que nosaltres podem fer el mateix que fan ells, i a vegades millor.”Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa