Món Esport
Amenaça de vaga general de l’esport català per reclamar l’1% dels pressupostos de la Generalitat
  • CA

Aquest dilluns, al voltant de 200 representants d’entitats esportives i del sector sense afany de lucre s’han concentrat davant de la seu de la Conselleria d’Economia per reclamar l’1% del pressupost actual de la Generalitat de Catalunya, que actualment s’està negociant, amb l’objectiu d’aconseguir uns fons dignes que “garanteixin la supervivència de l’activitat esportiva i el manteniment de la competitivitat de l’esport català en l’àmbit estatal i internacional”. En una demostració de força, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha amanaçat amb una vaga general si les seves propostes no són ateses.

En la concentració, diversos representants del món esportiu han llegit un manifest per exposar les seves demandes. El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, ha explicat que el govern no pot “continuar menyspreant l’esport sistemàticament”. “Som aquí”, ha afegit, per “ensenyar una targeta groga al govern com un primer senyal d’advertència”. Si l’administració segueix “girant-nos l’esquena, continuarem reivindicant els que ens mereixem”, ha reblat.

Retallades del 72%

L’1% dels pressupostos representa el mínim que es mereix un sector castigat de forma continuada per les retallades, especialment des del 2014. Aquell any ja es va rebaixar el pressupost de 124,9 milions d’euros pel conjunt de l’esport a 100. El 2015, l’assignació va ser de 63 milions. Una xifra que va augmentar lleugerament als 72,8 milions, que s’han mantingut en el període del 2019. Aquestes reduccions signifiquen una retallada del 72% en els darrers cinc anys.

Enguany, però, si es manté el mateix pressupost que el 2019, es preveu que l’esport pateixi retallades de prop d’un 40%. Des del passat mes d’agost, les instruccions del govern no han permès executar més despesa, encara que fos prevista dins l’exercici. A la pràctica, si aquest 2020 es manté el pressupost, significarà menys recursos per a les entitats esportives.

Finançament digne i permanent

El sector esportiu a Catalunya significa el 2,1% del PIB català, ocupa més de 80 mil treballadors i treballadores i té més de 40 mil voluntaris (esportius, dirigents, entrenadors, assistents en competició, àrbitres, etc.). Les reivindicacions sobre el finançament de l’esport català es troben actualment en tràmit parlamentari amb una proposició de llei de l’esport i l’activitat física de Catalunya. Aquesta llei, pactada entre el govern i el sector, ha de tornar al sector la dignitat que es mereix per tenir un model esportiu modern, eficient i homologat a Europa.

El manifest de ‘SALVEM L’ESPORT! VOLEM L’1%’

“Avui som aquí per ensenyar una targeta groga al govern de la Generalitat com un primer senyal d’advertència si no rectifiquen la seva voluntat pressupostària de menysprear l’esport sistemàticament.  Aquest 2020, sembla que la situació, lluny de millorar, anirà a pitjor, perquè malgrat que es destini la mateixa quantitat de diners a esport en el pressupost, la Generalitat haurà d’assumir les despeses compromeses i no atorgades al llarg del 2019, suposant unes noves retallades de més del 40%. 

Des de fa 10 anys, el pressupost de la Generalitat en matèria d’esport acumula retallades de més del 70%, avocant el sector i especialment les entitats sense ànim de lucre a una situació insostenible.  Per això som avui aquí representants de federacions, clubs, dirigents, esportistes, treballadors d’entitats esportives: per reclamar el que creiem que és JUST i DIGNE per a l’esport. 

Avui diem PROU. Diem que VOLEM L’1% dels pressupostos de la Generalitat. Avui manifestem que: 

  1. VOLEM L’1% perquè Catalunya està a la cua d’Europa en polítiques públiques esportives i les nostres entitats en pateixen les conseqüències i són condemnades a la precarietat permanent. La majoria de països europeus inverteixen una mitjana de 200 euros per habitant mentre que a Catalunya només 8,14. 
  2. VOLEM L’1% perquè l’esport és salut. Les persones que fan esport costen menys diners a la sanitat pública que les que són sedentàries, una mitjana de 350 euros menys que les que no en practiquen, i una societat més esportiva també és una societat més sana i feliç. 
  3. VOLEM L’1% perquè l’esport és benestar social. Les polítiques d’integració en l’esport són la millor manera d’integrar els nouvinguts i trencar barreres, sense l’esport no tindrem una societat cohesionada i vertebrada transversalment. 
  4. VOLEM L’1% perquè l’esport és cohesió social. Els valors de l’esport en infants en edat escolar i joves són molt importants. A MÉS esport, MÉS educació i MÉS valors per una societat millor. 
  5. VOLEM L’1% perquè l’esport és projecció internacional. Estem perdent competicions, practicants, esportistes i tècnics d’alt nivell. No ens podem permetre perdre competitivitat a l’estat i en l’àmbit internacional, estem eliminant oportunitats a una generació sencera i és inadmissible. 
  6. VOLEM L’1% perquè l’esport és economia. L’esport català representa un 2,1% del PIB català, més de 8000 empreses estan vinculades a l’esport i dona feina directa a prop de 80.000 persones. Mereix un finançament just, digne i permanent. I també el reconeixement de la seva funció com a quart pilar de l’estat del benestar.
  7. VOLEM L’1% per fer accessible la pràctica de l’esport a tothom. Tenim més de 12.500 clubs sense ànim de lucre, 71 federacions esportives, entitats universitàries, més de 700.000 federats i 3, 5 milions de catalans associats als nostres clubs, cal que el govern els doni suport i no els giri l’esquena. 

Avui donem el tret de sortida a un seguit de reivindicacions que continuaran fins que s’escoltin les nostres demandes! 

Fem de Catalunya un país realment modern i homologable a Europa. 

SALVEM L’ESPORT! VOLEM L’1%”



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa