Món Esport
Un partit per gaudir del futbol de posició
  • CA

24 de setembre del 2008. El Betis de Francisco Chaparro Jara visita un Barça que, amb un jove Pep Guardiola al comandament de l’equip, necessita celebrar un triomf al Camp Nou després de tres primeres jornades desconcertants (una victòria, un empat i una derrota en tres jornades). Els afeccionats blaugrana precisen veure una actuació convincent del seu equip que els permeti confiar en el nou projecte després de la decebedora darrera temporada de Frank Rijkaard. El partit comença molt bé, amb un doblet de Samuel Eto’o, però els andalusos aconsegueixen igualar el marcador a la represa. Eidur Gudjohnsen, amb una rematada forçada al segon pal, fa el gol de la victòria a deu minuts del final. El tècnic de Santpedor aconseguia la seva primera victòria oficial al feu culer. La resta és història.

 

Poc més de deu anys després d’aquell matx, l’atzar ha determinat que el mateix cap de setmana que el documental Take the ball, pass the ball de Zoom Sport ha estat projectat en 22 cinemes de Catalunya, Espanya i alguns països europeus, el Betis sigui el conjunt que visiti el Camp Nou (16.15 hores, BeIN Sports). Els de Valverde, que saben que dilluns començaran dues setmanes de descans per compromisos internacionals, tindran l’oportunitat de fer el seu particular homenatge a un dels millors conjunts blaugrana de la història. En aquesta veneració hi podrà ser Leo Messi, que ja va participar (i ser decisiu) en aquell matx i intentarà tornar-ho a ser després de tres setmanes d’inactivitat per lesió.

 

El rival, no obstant això, serà molt diferent del que era llavors. Més enllà dels resultats, Quique Setién ha transformat la mentalitat del Betis, un dels equips de Primera Divisió que més bon futbol fa. Algunes de les declaracions de l’entrenador que demà seurà a la banqueta visitant del Camp Nou –però que per filosofia podria seure, perfectament, a la local– ho permeten entendre a la perfecció. “En tot el que faig hi ha un reflex del joc del que li he vist fer al Barça molts anys” o “M’hauria deixat tallar un dit perquè m’entrenés Cruyff” permeten intuir un estil de joc que, acabi com acabi el partit, també provarà de rememorar (a la seva forma i salvant les distàncies) la filosofia de Guardiola.  “Si alguna cosa ens defineix és que som valents a l’hora d’intentar tenir la pilota. És veritat que hi ha equips que et poden sotmetre, com el mateix Barça. L’any passat vam tenir 70 minuts bons, però què va passar? Que vam tenir algun error i ens van marcar. Però vam tenir les nostres opcions sent fidels a les nostres idees. Si haguéssim jugat a la defensiva potser també ho haguéssim aconseguit, però hauríem perdut la nostra essència“, va afegir en una entrevista a El Periódico. Sense cap mena de dubte, el partit corresponent a la dotzena jornada de la Lliga Santander serà un duel per gaudir del futbol.

 

El retorn del rei

 

Leo Messi i Samuel Umtiti estan recuperats i, si Valverde ho considera, podran ser titulars. Tot i això, la naturalesa d’ambdues lesions era molt diferent (el primer es va fer mal al braç, mentre que el segon ha estat fora més d’un mes per molèsties al genoll) i convida a aplicar diferent estratègia amb cadascun dels dos jugadors. L’argentí apunta a la titularitat, ja que ja se sent segur davant la possibilitat de caure i capaç per lluitar totes les pilotes; el bon paper de Lenglet durant l’absència del seu compatriota convida a ser més previnguts amb Umtiti a l’hora de triar l’efectiu que completi la línia defensiva formada per Sergi Roberto, Piqué i Jordi Alba. El mig del camp format per Busquets, Rakitic i Arthur sembla innegociable, i més tenint en compte que caldrà tenir jugadors preparats per lluitar per la possessió de la pilota, mentre que Luis Suárez i Ter Stegen són intocables fins i tot amb molèsties físiques. El porter no anirà convocat amb la seva selecció en la pròxima aturada per partits de seleccions, però en principi no hauria de tenir cap problema per ser l’encarregat d’aturar Loren Morón, Canales, Lo Celso i companyia. Dembélé, descartat després de la misteriosa gastroenteritis, haurà de veure l’actuació dels seus companys des de la graderia.

 

Barça i Betis s’enfrontaran en la que serà una guerra per la possessió i pel joc de posició. Els locals intentaran demostrar que no hi ha ningú que practiqui aquest estil futbolístic millor que ells, mentre que els visitants tindran una oportunitat per demostrar a tothom que, encara que els resultats no els hagin somrigut en aquest inici de temporada, la seva catorzena posició a la taula no és fidel a la realitat. Si alguna cosa va deixar clar el Barça de Guardiola és que el futbol sempre et torna el que li dones. I encara que els de Quique Setién encarin la tercera aturada per compromisos internacionals de la temporada a pocs punts del descens, estaria bé que cap aficionat andalús no ho oblidés.

 

Possible alineació: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba; Busquets, Rakitic, Arthur; Messi, Suárez i Malcom.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa