Món Esport
Un mig del camp volàtil i sobreexigit
  • CA

La crisi de futbol dels darrers mesos al Barça no és una casualitat. De fet, l’equip té ingredients per mostrar-se inconsistent, irregular i insegur, després de canviar tota una metodologia de joc practicada durant la darrera dècada. El Barça ha perdut percentatge de possessió i ha demostrat haver perdut la capacitat per mantenir el control dels partits, sigui quin sigui el plantejament del rival, en una temporada on els dirigits per Luis Enrique han vist reduïdes les seves possibilitats d’aixecar els títols de Lliga i de Champions League.

L’entrenador blaugrana ja ha utilitzat 14 classes de mig del camp diferents a la Lliga, en tan sols 23 jornades. Aquesta temporada, el tècnic asturià ha posat en pràctica el màxim número de rotacions des de la seva arribada, l’estiu del 2014, sobretot en una zona del terreny de joc per a la qual disposa ara de molts més efectius: Sergio Busquets, Rakitic, Iniesta, André Gomes, Denis Suárez, Arda Turan i Rafinha, a més d’un Sergi Roberto polivalent que encara no ha sortir del lateral exceptuant uns minuts a la segona part davant l’Alabès.

 

Amb totes aquestes possibilitats, Luis Enrique ha utilitzat 14 formacions diferents en la competició estatal, la més usada de les quals ha estat la disposada per Ivan Rakitic, Sergio Busquets i Denis Suárez, arranjada quatre vegades en l’onze titular. El teòric mig del camp de gala, el format per Rakitic, Sergio Busquets i Iniesta, el més utilitzat en les dues temporades anteriors, només ha estat usat un cop en aquesta Lliga, en el partit davant l’Atlètic de Madrid al Camp Nou, corresponent a la cinquena jornada.

 

Vegades usada en 23 jornadesFormació al mig del camp
4Rakitic – Sergio Busquets – Denis Suárez
3André Gomes – Sergio Busquets – Iniesta
3Rakitic – Sergio Busquets – André Gomes
2André Gomes – Sergio Busquets – Arda Turan
2Rakitic – Sergio Busquets – Arda Turan
1Rafinha – Rakitic – Iniesta
1Rakitic – Sergio Busquets – Iniesta
1Denis Suárez – Rakitic – Rafinha
1Denis Suárez – Sergio Busquets – Arda Turan
1Denis Suárez – Sergio Busquets – Iniesta
1André Gomes – Sergio Busquets – Rafinha
1Denis Suárez – Rakitic – Arda Turan
1Rafinha – André Gomes – Arda Turan
1Rakitic – André Gomes – Rafinha

 

Des de l’arribada de Luis Enrique, el Barça havia tingut -també per qüestió matemàtica de possibilitats- un mig del camp de gala, amb tres homes de titularitat indiscutible repetint diverses vegades en l’onze inicial. El conegut Rakitic-Busquets-Iniesta, només utilitzat una vegada a la Lliga aquesta temporada, va coincidir en set partits de les 23 primeres jornades en el curs 2014-15 i fins a deu vegades en la temporada anterior, la 2015-16. A més, dels set partits de Champions League disputats fins avui, aquest mateix mig del camp ha estat titular en només dos enfrontaments, al Borussia Park de Mönchengladbach i al Camp Nou davant el Manchester City de Pep Guardiola.

 

TemporadaVegades usada en 23 jornadesFormació al mig del camp
2014-157Rakitic – Sergio Busquets – Iniesta
2015-1610Rakitic – Sergio Busquets – Iniesta
2016-171Rakitic – Sergio Busquets – Iniesta

 

D’entre totes aquestes alineacions, el futbolista més utilitzat és Sergio Busquets, amb 18 titularitats, seguit d’Ivan Rakitic, amb 14, i d’André Gomes, amb 11. Rafinha suma 9 partits de Lliga com a titular, Denis Suárez vuit, Arda Turan set i, finalment, Andrés Iniesta, amb només sis titularitats. Cal recordar que el manxec ha patit dues lesions que l’han tingut apartat dels terrenys de joc un temps superior als dos mesos.

 

Titularitats a la LligaJugador
18Sergio Busquets
14Ivan Rakitic
11André Gomes
9Rafinha
8Denis Suárez
7Arda Turan
6Andrés Iniesta

 

Busquets, el que més juga i més corre

 

Una dada que només es comptabilitza en els partits de Lliga de Campions deixa clar quin és l’estil preferit de Luis Enrique. A diferència d’anteriors temporades, el futbolista que més quilòmetres ha fet en la present edició de la competició europea és, precisament, el migcentre. Sergio Busquets, amb 61,8 km de distància recorreguda, és el jugador amb més metres complerts del Barça, per davant, fins i tot, de Neymar Jr o Sergi Roberto, futbolistes que recórren contínuament les bandes esquerra i dreta, respectivament.

 

Amb sis partits disputats, Sergio comptabilitza una mitjana de 10,3km per partit, només inferior a la mitjana de Denis Suárez (11,6km p/p), Roberto (11,3km p/p) i Aleix Vidal (10,5km p/p), tot i que el gallec i el de Puigpelat han disputat únicament noranta minuts, a diferència del migcampista de Badia. La mitjana del migcentre, però, segueix essent superior a la de Samuel Umtiti (9,66km p/p), Neymar Jr (9,4km p/p), Luis Suárez (9,2km p/p) i André Gomes (9km p/p), tots quatre amb cinc o més partits completats, una estadística que confirma la tendència dels migcampistes a córrer d’una banda a l’altra del terreny de joc.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa