Arturo Vidal i Boateng, durant un entrenament del Barça. | FC Barcelona

El mercat d’hivern 2018/19 ha estat especialment enfeinat a les oficines del Camp Nou. El Barça ha treballat als despatxos per confeccionar una plantilla competitiva tant pel que queda de temporada com pel futur pròxim i llunyà i ha anunciat fins a cinc altes –tres fitxatges i dues cessions–. La cartera, un cop més, s’ha imposat al planter.

 

La realitat és que el missatge que, un cop més, s’ha enviat a la Masia no és esperançador. La mala planificació esportiva de l’estiu s’ha solucionat a cop de talonari i, vist amb perspectiva, i ha alguna operació que el club blaugrana s’hauria pogut estalviar. En primer lloc, els culers van pagar 1,2 milions d’euros al València per la cessió de Murillo, que havia de solucionar el denominat “problema central” després de les lesions d’Umtiti i Vermaelen. El colombià, però, no només no ha tingut continuïtat –s’ha quedat fora de les darreres dues convocatòries– sinó que també ha vist com Jean-Clair Todibo, el segon jugador anunciat pel Barça aquest gener, ha arribat abans del previst a canvi d’un milió d’euros fixos més dos en variables. Valverde acabarà la temporada amb sis centrals.

 

Quan a l’agost va haver de triar entre Paco Alcácer i Munir El Haddadi com a suplent de Luis Suárez, el Barça es va decantar pel segon sense assegurar-se que aquest, que acabava contracte el juny del 2019, volia renovar. El resultat ha estat el següent: el davanter ha brillat al Borussia Dortmund, que ja ha exercit l’opció de compra de 23 milions d’euros per aconseguir els seus serveis, Munir ha acabat sent venut al Sevilla per una quantitat insignificant (1 milió d’euros) i el Barça ha hagut d’acudir al mercat a la recerca d’un ‘9’. Kevin-Prince Boateng ha estat l’escollit i vestirà la samarreta blaugrana fins a final de temporada. La seva cessió va costar 1 milió d’euros.

 

Durant el llarg més de gener, el Barça també ha tingut temps de fer dos fitxatges estratègics: Frenkie De Jong (75 milions d’euros fixos més onze d’opcionals) i Emerson (12 milions d’euros). Del primer tothom en sap moltes coses; del segon, pràcticament ningú podria haver endevinat, abans de llegir les notícies, que és un lateral dret brasiler. Caldrà veure si la bona feina realitzada als despatxos en aquestes dues incorporacions es veu reflectida sobre el terreny de joc, però la realitat és que la nova secretaria tècnica ha demostrat tenir un ampli coneixement del mercat. I s’hi ha sabut moure bé. El Barça, no ens enganyem, ja fa temps que ha entrat en el joc de la inflació dels preus i dels contractes desorbitats.

 

Denis Suárez ha estat la segona i última baixa blaugrana de la finestra d’hivern, que es va tancar aquest dijous i que ha tornat a enviar un missatge de poca confiança a la Masia. El Barça d’Ernesto Valverde prefereix acudir al mercat a la recerca d’emplastres que mirar cap al filial: els futbolistes de les categories inferiors culers veuen com arriben jugadors joves amb projecció i que els problemes puntuals se solucionen amb cessions puntuals.Nou comentari