Món Esport
Tebas-Barça: una aliança econòmica contra natura
  • CA
Javier Tebas, president de LaLiga. | EFE

Javier Tebas i el Barça no tenen una bona relació. De fet, ara fa un any i mig, el club blaugrana va reprovar públicament el president de LaLiga per les seves declaracions, en les quals acusava els jugadors barcelonistes de fer teatre. Aquell octubre del 2016, el Barça retirava la confiança a Tebas i Josep Maria Bartomeu li enviava un missatge clar: “Les declaracions del senyor Tebas són molt irresponsables, impròpies d’un dirigent esportiu. Han de ser revisades. Abans de parlar s’ha de pensar, i pensar abans de parlar és molt important, perquè s’ha d’aportar tranquil·litat al món del futbol”.

Amb el referèndum d’autodeterminació com a teló de fons, la tensió entre el president del màxim organisme del futbol professional i els directius del club barcelonista ha anat in crescendo. Des de pressions per no posicionar-se en favor del dret a decidir, i encara menys de la celebració del referèndum, passant per les amenaces d’expulsió de la Lliga espanyola en cas d’independència de Catalunya, i acabant per obligar el Barça a jugar l’1 d’octubre al Camp Nou davant Las Palmas, fent-se el sord davant les peticions de canviar de data setmanes abans de la jornada.

 

Que el Barça ara voti a favor d’apujar-li el sou a un ultradretà exmilitant de Fuerza Nueva per evitar que abandoni la presidència de LaLiga sembla una incoherència històrica impròpia d’una entitat reprimida per les dictadures i sabotejada per personatges de pensament ideològic idèntic al de Javier Tebas. Però aquest suport al màxim dirigent de la lliga de futbol no té altre objectiu que el creixement econòmic del club blaugrana.

“No és tant simple com que hem votat a favor d’apujar-li el sou a Tebas”, alerten des de la zona noble del Camp Nou. El Barça, així com la majoria de clubs de Primera i Segona Divisió (37 de 42), pateixen pels seus ingressos. L’oferta de la Serie A per endur-se Tebas a la lliga italiana ha fet trontollar les bases d’una estructura que permet l’equip culer liderar la classificació dels clubs amb més ingressos pel repartiment de drets televisius. Aquesta passada temporada, el Barça ha cobrat 146,2 milions d’euros de les televisions, sis més que el Reial Madrid i 47 més que el tercer a la llista, l’Atlètic de Madrid.

 

“No és una qüestió personal”, diuen des del club. “Estem alineats amb l’estratègia comercial que executen Tebas i el seu equip. Estem en ple procés de licitació i venda dels drets de televisió i defensem els nostres ingressos”, argumenten veus autorizades de l’entitat culer. Per als directius del Barça no és agradable haver de donar suport a un defensor de l’extrema dreta espanyola. “Estem a les antípodes de les seves idees”, reconeixen. Però business is business i la cursa per multiplicar els ingressos admet tot tipus de filigranes. Fins i tot les de tapar-se el nas per evitar sentir l’olor de ranci. “No podem permetre que Tebas i el seu equip desapareguin, hem de defensar els nostres interessos”, insisteixen al Camp Nou.

 

Per tot això, Javier Tebas passarà a cobrar 1,2 milions d’euros fixos anuals i uns 250.000 en variables, una oferta superior a la dels italians i aprovada aquest dimecres en assemblea extraordinària dels clubs professionals celebrada a Madrid. Només el Reial Madrid, l’Athletic Club, el Celta de Vigo i dos clubs de Segona hi han votat en contra. Tebas serà milionari i seguirà dirigint el futbol estatal.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa