La proposta de Setién: personalitat, ordre i confiança cega en la Masia

“A mi m’agrada molt participar en els entrenaments, jo sento el futbol des de dins. M’agrada estar amb els futbolistes i transmetre’ls el meu coneixement, molt més que fer rodes de premsa. Em segueixo sentint un d’ells, independentment de l’edat. I això passarà cada dia. Necessito aquesta energia per sentir-me bé”. És, segurament, la declaració que millor defineix el nou entrenador del Barça, Quique Setién, que ha sabut estar a l’altura d’una compareixença de més de mitja hora i en la qual ha hagut de respondre 23 preguntes. El càntabre ha aterrat al Camp Nou amb força i ha deixat clar, en la prèvia del seu debut contra el Granada, que els pals de paller de la seva proposta seran el joc de posició i la Masia.

 

El tècnic de Santander ha revelat que “la setmana ha anat francament bé” i s’ha mostrat satisfet “amb el treball i amb la capacitat dels futbolistes d’entendre les coses que els vaig dient”. També ha assegurat que vol un Barça que jugui bé, però també ha remarcat que ell “sempre” prefereix guanyar. “Vull que això quedi clar, que a Sevilla ja vaig tenir problemes amb això. Amb el resultat no valdrà, però per molt guanyi, si no juguem bé no marxaré satisfet. Sempre intentaré que el meu equip jugui bé perquè sé que tindrem moltes més possibilitats de guanyar si optem per aquest camí”, ha explicat un Setién que donarà molta importància a l’ordre: “Insistirem molt en això perquè volem equilibri, tant en atac com en defensa. Advertirem als jugadors que considerem que ho necessitin per aconseguir-ho, ja que és una part important de la nostra proposta”.

El nou entrenador del Barça ha exhibit personalitat en tot moment i no ha trontollat a l’hora de definir la seva filosofia futbolística, que no s’entendria sense el seu inconformisme. “A mi no m’imposa l’exigència el club, me la poso jo. No tindré cap mena de pressió externa perquè ja la sento amb mi mateix”, s’ha sincerat un tècnic que també veu clau, en el seu camí cap a l’èxit, que tota la plantilla estigui connectada. “Avui els he dit, després d’un partit de quinze minuts, que les alineacions d’avui no tenen res a veure amb la de demà. No vull que treguin conclusions, jo vull que tothom estigui connectat fins al final. És veritat que hi ha jugadors amb certa jerarquia, però m’agradaria que tota la plantilla tingués clar que s’ha de merèixer les oportunitats sobre la gespa”, ha exterioritzat.

Sobre Riqui Puig, el gran beneficiat de la marxa d’Ernesto Valverde, Setién no ha donat pistes en relació amb les seves possibilitats de jugar contra el Granada. “Ha entrenat tota la setmana amb nosaltres, però ho emmarco dins del fet que els efectius del filial sempre tindran opcions de jugar. No em fixaré en els noms, sinó en el que aportin”, ha deixat clar. I és que, sense cap mena de dubte, els jugadors del planter passaran a tenir molt de protagonisme, no només de cara a la galeria. “Tot depèn del que m’entri pels ulls. Ara mateix no tinc una composició real al voltant del que és el que ens farà falta. Hi ha moltes incògnites que necessitaré unes setmanes per resoldre”, ha sentenciat, però, per demanar paciència.

Les declaracions de Setién prèvies al Barça-Granada de Lliga

El debut contra el Granada: “Suposo que ells voldran repetir el partit de la primera volta, que els va anar molt bé. El nivell que van demostrar va ser molt alt. Esperem el millor rival possible, com sempre. Entenc que el Granada ens posarà les coses difícils i que no serà un compromís fàcil”.

Balanç dels seus primers dies: “La setmana ha anat francament bé, moltíssim millor del que esperava. Quan et presentes a un nou equip sempre tens la incertesa de com respondran els jugadors. La predisposició, però, ha estat absoluta. M’ha sorprès veure l’actitud que hi ha hagut per treballar i acceptar els canvis que he proposat. Estic molt content amb tot: amb el treball i amb la capacitat dels futbolistes d’entendre les coses que els vaig dient. Ha estat tot meravellós”.

Un entrenador intervencionista: “He parlat amb Messi com amb la resta de la plantilla. No ocultaré que en Leo és un jugador especial, però també he parlat amb Piqué, amb Neto, amb Ter Stegen… He tingut alguna conversa o moment amb gairebé tots. Aquesta tònica serà l’habitual, a mi m’agrada intercanviar opinions i debatre aspectes. Abans de l’entrenament d’avui, per exemple, he analitzat una qüestió amb Arturo Vidal i ell ha respost molt bé durant la sessió. El feedback que tindrem serà constant i total”.

No dona pistes sobre Riqui Puig: “He d’anar-los coneixent els jugadors del filial a poc a poc, ja que fins que no treballes amb ells no pots saber què et poden aportar. En Riqui Puig és un gran futbolista que té moltes condicions. Ha entrenat tota la setmana amb nosaltres, però ho emmarco dins del fet que els efectius del filial sempre tindran opcions de jugar. No em fixaré en els noms, sinó en el que aportin. Potser us sorprenc amb algun futbolista del filial que aparegui de cop en els entrenaments i els partits”.

El mercat d’hivern serà llarg al Camp Nou: “Encara és molt d’hora per prendre decisions al respecte. A mi m’agrada pensar les coses i no moure’m a través d’impulsos. Dependrà en funció de si tenim alguna lesió important, però jo vull conèixer primer el que tinc a la plantilla. Ens hem donat un marge per determinar què fem”.

L’adeu de Valverde: “Des que els entrenadors escollim aquesta professió, sabem que és una feina de risc i estem preparats pel que hagi de venir. No ens competeix el fet que sigui injust o correcte. Ens hem de centrar a treballar i fer el que ens toca en cada moment. No podem controlar la interpretació ni som nosaltres els que decidim”.

Sense cap retret: “Jo no tinc una perspectiva del que s’ha treballat al Barça en els últims anys. Puc dir el que he vist des de fora, però de dins no en sé res i això tampoc no em preocupa perquè no és assumpte meu. Jo intento donar les pautes que a mi m’interessen i intentaré integrar-les en el cervell dels jugadors perquè tot surti com nosaltres volem. Proposem diverses coses que els futbolistes han d’anar assumint; ja veurem en quina mesura i amb quina velocitat aconseguim que això es pugui veure sobre el terreny de joc. No tindrem una referència clara per saber si els jugadors ens estan entenent fins que passin alguns partits”.

La il·lusió com a recepta: “Em va sorprendre la trucada del Barça. Tot té un procés en aquesta vida i jo sempre treballo des de la humilitat. Sé el que costa aconseguir les coses i soc conscient que hi ha entrenadors amb més currículum i més bons que jo. Jo em considero vàlid, però no sé si això serà suficient o no. Per a mi, això ha estat un regal absolutament inesperat que gaudiré fins que hagi de marxar. Posaré el mateix entusiasme que vaig posar al Lugo i als altres equips en què he estat”.

Un somni complert: “Encara em costa ser conscient de tot plegat. No es pot estar en un lloc millor, i això no és fàcil d’assimilar per algú que no pensava en aquest nivell”.

La seva carta de presentació, plena d’incògnites: “Avui els he dit, després d’un partit de quinze minuts, que les alineacions d’avui no tenen res a veure amb la de demà. No vull que treguin conclusions, jo vull que tothom estigui connectat fins al final. És veritat que hi ha jugadors amb certa jerarquia, però m’agradaria que tota la plantilla tingués clar que s’ha de merèixer les oportunitats sobre la gespa. Per això no m’agrada parlar de jugadors concrets, ja que amb el pas del temps poden canviar moltes coses”.

Ordre sense discussió: “Nosaltres li donem molta importància a l’ordre. No només Arturo Vidal, hi ha altres jugadors que tendeixen a desordenar-se. Insistirem molt en això perquè volem equilibri, tant en atac com en defensa. Advertirem als jugadors que considerem que ho necessitin per aconseguir-ho, ja que és una part important de la nostra proposta”.

El futur d’Abel Ruiz: “Aquestes preguntes encara no les puc contestar perquè no em sé les respostes. Tot depèn del que m’entri pels ulls. Ara mateix no tinc una composició real al voltant del que és el que ens farà falta. Hi ha moltes incògnites que necessitaré unes setmanes per resoldre”.

Messi tornarà a jugar de fals nou o ho farà Griezmann?: “Totes les opcions poden ser vàlides”.

Jugar bé i perdre o guanyar jugant malament?: “Jo sempre prefereixo guanyar. Vull que això quedi clar, que a Sevilla ja vaig tenir problemes amb això. Amb el resultat no valdrà, però per molt guanyi, si no juguem bé no marxaré satisfet. Sempre intentaré que el meu equip jugui bé perquè sé que tindrem moltes més possibilitats de guanyar si optem per aquest camí”.

L’equip és més important que l’individu: “Qualsevol proposta que li fem a qualsevol jugador serà admesa amb entusiasme. No en tinc cap dubte. Ells entendran que penso en el bé de l’equip”.

Minimitzar les conseqüències de la lesió de Suárez: “L’absència de Luis Suárez és un problema, és un dels millors davanters del món. Intentarem minimitzar l’efecte que pugui tenir aquest contratemps en la plantilla”.

La bona rebuda de l’afició: “No he tingut temps de fixar-me en el que diu la gent. Els de premsa em diuen que he caigut bé per la meva forma d’entendre el futbol. Encara he de contestar 700 missatges i vull aprofitar la roda de premsa per disculpar-me amb ells. No vull distreure’m amb aquestes coses”.

Debutar contra el mateix equip que Johan Cruyff: “Curiós. Em fa moltíssima il·lusió, estem desitjant que arribi el primer partit. I també acostumo a marxar content dels llocs. Estic segur que hi haurà moments difícils, però l’estat d’ànim positiu hi serà sempre”.

El Barça que s’imagina​ i vol: “Espero que no estigui sobreexcitat, però sí que es vegi un equip estimulat i que posi en pràctica totes les qüestions que hem treballat durant la setmana. És evident que això no serà cosa d’un dia. Vull que les coses que fem bé es mantinguin en el temps i intentaré que no ens relaxem. Podem guanyar o perdre, però lluitaré perquè no perdem mai la predisposició ni la intensitat. Han de ser dues coses permanents”.

Obligat a lluitar per tots els títols: “L’exigència sempre és absoluta i no hi ha marxa enrere. El Barça sempre ha de lluitar per estar com més amunt millor i per guanyar totes les competicions. Aquest és l’ADN d’aquest club. No és habitual que un tècnic arriba a mitja temporada a un equip que està líder”.

Treball constant: “A mi no m’imposa l’exigència el club, me la poso jo. Mai no he estat una persona conformista. A mi no m’hauran de cridar l’atenció des del club perquè vindré a treballar amb moltes ganes. No tindré aquesta pressió perquè ja la sento amb mi mateix. El que sí que intentaré fer és aïllar-me de moltes coses per evitar descentrar-me i patir un desgast que no m’ajudarà gens amb el que és important. Jo sé que rebré crítiques i ho admetré tot, però jo no n’estaré pendent. Jo em centraré a treballar”.

Arthur, en la recta final de la seva recuperació: “És un futbolista extraordinari que entén tot el que li estem dient. Tota la plantilla ho és. A mi el que m’agradarà veure és si aconseguim que tots els jugadors donin el millor d’ells mateixos, perquè això tindrà repercussió en el joc col·lectiu. Els posarem totes les condicions perquè això passi”.

Els rondos amb els millors jugadors del món: “Imagina’t el que significa per a mi. Fa sis mesos que no toco la pilota i ja els he avisat que milloraré. A mi m’agrada molt participar en els entrenaments, jo sento el futbol des de dins. M’agrada estar amb els futbolistes i transmetre’ls el meu coneixement. Em segueixo sentint un d’ells, independentment de l’edat. I això passarà cada dia. Necessito aquesta energia per sentir-me bé”.

Crear el context adequat: “Tothom sap el que significa l’ADN Barça, però poca gent és conscient dels que són capaços de fer alguns jugadors en un context adequat. Si els futbolistes volen millorar i tenen ganes de fer-ho, ells mateixos se sorprendran amb el que poden fer. Només cal que posin voluntat”.Més notícies

Nou comentari