Món Esport
Setién, sobre la polèmica arbitral: “Hi ha coses que no podem controlar”
  • CA

Quique Setién s’ha mantingut fidel a la seva forma d’entendre el futbol i, en la roda de premsa prèvia al partit del Barça contra l’Athletic Club, no ha volgut caure en el parany de justificar la pèrdua del liderat de la Lliga per part del seu equip amb les decisions arbitrals en els compromisos del Reial Madrid. El càntabre, no obstant això, ha recordat que “hi ha coses que no podem controlar”, que “tothom va veure el que va passar a Anoeta i té la seva opinió” i que Gerard Piqué, que va emprar la ironia per exterioritzar de forma clara el seu pensament en relació amb les actuacions dels col·legiats des que es va reprendre la competició, “sempre m’ha semblat molt intel·ligent”. El missatge del tècnic blaugrana ha estat tan elegant com significatiu.

“El VAR és una eina que tenim i que indiscutiblement ens pot fer millors, però cal emprar-la i fer-ho bé. Ens proporciona una visió més clara de la realitat. És ideal poder valorar diverses jugades després de prendre decisions instantànies. El que trastoca és el criteri de revisió, pot fer pensar que no s’està utilitzant bé. Es miren algunes jugades i d’altres que són iguals no”, ha afegit en relació amb el sistema del vídeoarbitratge. Setién, però, ha deixat ben clar moltes vegades que “em centraré exclusivament en nosaltres” i no ha considerat que el seu Barça tingui problemes futbolístics: “Encara no hem encaixat cap gol en els tres partits després de l’aturada. L’altre dia vam fer moltes coses bé al camp del tercer classificat”.

L’entrenador culer s’ha mostrat optimista malgrat que el seu equip ja no depèn de si mateix per proclamar-se campió de la Lliga. “El goal average ens situa per sota, però seguim tenint els mateixos punts. Evidentment, el marge d’error és mínim. Però ells tampoc no es poden equivocar. Moltes Lligues s’han resolt en les darreres jornades. Les coses segueixen igual, queden vuit partits per disputar i nosaltres seguim tenint la intenció de guanyar-ho pràcticament tot. L’objectiu és arribar al final amb opcions”, ha dit en una compareixença telemàtica en què, entre altres coses, ha remarcat que córrer molt no vol dir córrer bé. “No és una qüestió de recorregut, sinó d’estar més afinats. I això té a veure amb la presa de decisions, no amb el físic”, ha sentenciat.

Les declaracions de Setién prèvies al Barça-Athletic

Un rival dur: “Tothom coneix l’Athletic, un equip dur al qual és difícil fer mal. El més normal és que portem el pes del partit, però haurem d’estar precisos i tenir paciència. Serà un compromís difícil, tal com vam poder comprovar a la Copa”.

El Madrid recupera el liderat: “El goal average ens situa per sota, però seguim tenint els mateixos punts. Evidentment, el marge d’error és mínim. Però ells tampoc no es poden equivocar. Moltes Lligues s’han resolt en les darreres jornades. Les coses segueixen igual, queden vuit partits per disputar i nosaltres seguim tenint la intenció de guanyar-ho pràcticament tot. L’objectiu és arribar al final amb opcions”.

No creu que el Barça tingui problemes futbolístics: “Em centraré exclusivament en nosaltres. És veritat que tenim alguns problemes a l’hora de millorar certes coses, però jo estic molt content amb la majoria de coses que estic veient. Encara no hem encaixat cap gol en els tres partits després de l’aturada. L’altre dia vam fer moltes coses bé al camp del tercer classificat. No estic d’acord amb el fet que tinguem problemes futbolístics”.

La polèmica arbitral del partit entre la Reial Societat i el Madrid: “Hi ha coses que no podem controlar i que no depenen de nosaltres. Hem d’intentar guanyar els nostres partits. Tothom ha vist com va ser el partit d’ahir i té la seva opinió. Piqué sempre m’ha semblat una persona molt intel·ligent”.

Els criteris de revisió del VAR: “En un moment de frustració després de perdre dos punts, es pot estar desencertat amb les paraules. El VAR és una eina que tenim i que indiscutiblement ens pot fer millors, però cal emprar-la i fer-ho bé. Ens proporciona una visió més clara de la realitat. És ideal poder valorar diverses jugades després de prendre decisions instantànies. El que trastoca és el criteri de revisió, pot fer pensar que no s’està utilitzant bé. Es miren algunes jugades i d’altres que són iguals no”.

De Jong no té una lesió greu: “Esperem que no es perdi tots els partits de Lliga restants. Té una petita lesió. Depèn una mica de la seva evolució, però segur que arribarà a temps per al final de la competició”.

Córrer bé és més important que córrer molt: “Córrer molt no vol dir jugar bé. En els últims minuts a Sevilla vam tancar el nostre rival. No em preocupa la mitjana d’edat del nostre equip; em preocupa el que passi sobre el camp. No és una qüestió de recorregut, sinó d’estar més afinats. I això té a veure amb la presa de decisions, no amb el físic”.

Problemes del Barça a domicili: “És difícil d’explicar, no sé exactament a què es deu. Els nostres plantejaments són exactament els mateixos a casa que a fora. Potser els rivals venen amb més por aquí, potser a domicili no tenim el nivell de confiança que tenim al Camp Nou… No sabria dir-te”.

Els calendaris de Barça i Madrid: “No crec que hi hagi una gran diferència. El Madrid també ha d’anar a San Mamés i ha de jugar contra equips difícils i durs. Cada partit és un món. En totes les jornades hi ha alternatives i pot passar qualsevol cosa. Independentment que siguem el Barça o el Madrid, no és fàcil jugar contra determinats rivals. En el futbol, tot és incert”.

Cuenca, la principal novetat de la convocatòria: “No, però tenim l’opció de convocar 23 jugadors. És difícil que Cuenca pugui jugar, però no podem incorporar futbolistes sense haver passat les proves. O ell o Morer es quedaran fora de la convocatòria. Estan entrenant cada dia amb nosaltres i comptem amb ells”.

Com estan els jugadors anímicament?: “Espero que no ens afecti. L’equip s’ha entrenat molt bé avui. Encara queda una mica de cansament residual, però ha anat bé. Intentarem mantenir la il·lusió i les expectatives que hem de tenir. Estem convençuts que podem guanyar la Lliga i que podrem millorar els aspectes futbolístics que hem de millorar”.

El seu rendiment des que va arribar: “En general, jo estic bastant satisfet dins de les possibilitats que tenim de millorar les coses. Estic bastant content, estem veient moltes coses bones. La recuperació de la pilota a camp contrari ha millorat molt respecte al primer partit. Les arribades, la possessió… Estem satisfets. Tot depèn de guanyar o perdre, de marcar gols. No faig massa cas a les coses que llegeixo, jo m’he de centrar en el que fa l’equip. Respecte als jugadors del planter, no he canviat de parer. Si veiés que els joves ho farien millor que els del primer equip, tindrien més minuts. Crec que soc coherent”.

Sempre hi haurà polèmica: “Nosaltres ens centrarem en el que podem controlar. Hi ha coses que s’allunyen del que depèn de nosaltres. No hi ha més. Ja fa molts anys que hi ha polèmica arbitral i no sembla que els problemes s’hagin d’acabar”.

La situació de Dembélé: “Està treballant i duent a terme els protocols establerts. Espero que es vagi recuperant a poc a poc. No sé quant de temps falta perquè pugui entrenar-se amb el grup”.

Umtiti progressa adequadament: “Cada vegada està millor. Serà una decisió purament futbolística. Hem de tenir en compte que ha estat lesionat durant força. Ara ja està millor”.

Riqui Puig podria ser titular?: “Tot és possible. Intentem preveure el futur i pensar en el present al mateix temps. Tenim quatre jugadors apercebuts i dos de lesionats, Sergi Roberto i De Jong. Trobarem solucions amb l’objectiu d’afectar el menys possible l’equip”.

L’Athletic fa molts anys que no guanya al Camp Nou: “Normalment no em preocupen, encara que les estadístiques de vegades són simptomàtiques. L’Athletic ens comprometrà molt encara que la ratxa que duguem al Camp Nou contra ell sigui bona. Jo confio que l’equip estarà bé i que tindrem opcions de guanyar el partit”.

La baixa de De Jong, sensible: “És un futbolista bastant complet. No només ens dona coses amb la pilota, ja que té una bona capacitat física i un recorregut molt ampli. És jove, té molt entusiasme i qualitat. Està entenent moltes de les coses que li hem demanat. És una baixa sensible, però de moment l’estem suplint bé. Són circumstàncies a les quals ens hem d’adaptar. Confio en els futbolistes que jugaran en el seu lloc”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa