Món Esport
Segueix l’èxode a la Masia
  • CA
Els jugadors del Juvenil B celebren un gol. | FCB

En tant sols una setmana, el futbol formatiu del Barça ha viscut situacions antagòniques i plenes de contradiccions. Mentre el filial dirigit per Gerard López aconseguia l’ascens a la Segona Divisió A i completava l’objectiu principal marcat per l’àrea esportiva del club, tres dels joves amb més projecció del planter es plantejaven seriosament el seu futur més proper: seguir vestint la samarreta blaugrana o buscar oportunitats lluny de la Masia.

Finalment, Jordi Mboula, Èric Garcia i Mateu Morey, tots tres encara en edat d’aprenentatge, han decidit fer les maletes i abandonar la casa on s’han format durant tota la seva vida. I ho fan després d’haver valorat l’oportunitat de fer més passes dins les categories inferiors del conjunt barcelonista i d’haver estudiat les opcions de triomfar al Camp Nou. El projecte esportiu a Barcelona, juntament amb una oferta econòmica molt elevada a lluny de Catalunya, ha convençut els tres prometedors futbolistes per marxar de la Masia.

 

En el cas d’Mboula, la majoria dels tècnics consultats pel jugador va fer-li veure que el model del primer equip i del filial -aquest darrer per mantenir-se a Segona A- faria impossible l’aposta per ell, li barraria el pas i acabaria trencant la seva projecció. Les informacions que situen a l’òrbita culer joves extrems com Gerard Deulofeu o Ousmane Dembelé no ha ajudat en la decisió. Els tècnics va acabar recomanant-li l’aventura monegasca, tot i el seu interès inicial per seguir vestit de blaugrana. L’atractiu del primer equip del Mònaco i una oferta irrebutjable van acabar de convèncer-lo.

Qui també s’ha vist atret pel projecte esportiu és Èric Garcia, qui era el central amb més futur de les categories inferiors del Barça. El capità del Cadet A s’ha incorporat al futbol base del Manchester City després de rebutjar la plaça de Juvenil que li oferia el club català. Ni la possible projecció a nivell esportiu, ni la proposta econòmica -incomparable-, han persuadit Garcia per seguir més temporades a la Masia. De fet, el Barça ha fitxat Santiago Bueno, un central uruguaià de 18 anys (dos més que Garcia), pel qual ha fet una aposta econòmica important.

 

I el darrer en marxar serà Mateu Morey, més conegut com a ‘Mate’. El lateral dret del Juvenil B ha acceptat la proposta del Bayern de Munic i també abandonarà Sant Joan Despí conscient que el seu futur no passa per seguir vinculat al Barça. El primer equip busca al mercat un lateral jove i al filial, de moment, segueix sense tenir-hi lloc.

 

 

El projecte, més que els diners

 

Des del club blaugrana insisteixen en la voluntat del jugador i en la difícil competència a nivell econòmic com les claus de les sortides. No hi ha dubte, el Barça no pot competir econòmicament amb cap dels grans clubs europeus. Allò que pot oferir un equip anglès a un noi de 16 o 17 anys el Barça no ho pot posar sobre la taula, sempre reticent a comprar la continuïtat dels joves a base de diners.

 

Ara bé, la proposta esportiva i el futur més proper no conviden a l’optimisme entre les promeses barcelonistes. El canvi en els mètodes de treball aplicat a partir de la categoria Juvenil, amb Pep Segura com a màxim exponent, perjudica les fornades de futbolistes formats en un ADN concret. El famós ADN Barça. Més joc directe, més fortalesa física i menys paciència amb la pilota. I obligació de guanyar més enllà de l’estil. “Els típics jugadors amb perfil Barça veuen que aquí no tenen lloc. Nois amb molts recursos tècnics, no gaire alts, veuen com els passen per davant els jugadors forts i amb gambada llarga”, explica a El Món una veu autoritzada plenament vinculada amb les categories inferiors del club blaugrana.

 

I afegeix: “No és només un tema econòmic. Els anglesos paguen molt i això és important pels jugadors i pels agents, però si veus que aquí confien en tu no et compliques la vida marxant, perquè ets a casa. Ara bé, veus que arriba un uruguaià, pagant traspàs, que et tapa la projecció i penses en quin futur pots tenir”. El model “inspira poca confiança” als joves, conclou.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa