La Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil han detingut, aquest dimarts al matí, l’expresident del Barça Sandro Rosell i la seva esposa, Marta Pineda -ja posada en llibertat amb càrrecs-, en una operació contra el blanqueig de capitals que s’ha dut a terme a Barcelona, Corçà (Girona), Àger (Lleida) i Andorra. Rosell i Pineda lideraven una trama empresarial i financera que ocultava una gran fortuna. L’expresident del Barça ha dormit a la caserna de la Guàrdia Civil situada a la Travessera de Gràcia abans de ser traslladat a Madrid i passar a disposició judicial.

L’anomenada Operació Rimet -el cognom d’un antic president de la FIFA- té l’origen als Estats Units. L’FBI, la policia americana, ha col·laborat amb la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) per tal de descobrir qui hi ha al darrera de l’enorme trama de suborns i comissions il·legals produïda a la FIFA i el seu entorn. En una de les moltes branques, les pistes han acabat duent fins a Sandro Rosell, de qui s’ha descobert una organització empresarial il·lícita que amagava una gran quantitat de diners blanquejats a través de paradisos fiscals.

 

Els investigadors creuen que Rosell forma part de l’entramat de suborns i comissions de la FIFA en l’àmbit del Brasil, des que l’expresident blaugrana formés part de la marca de roba Nike i signés un contracte milionari amb la Confederació Brasilera de Futbol, presidida pel seu amic Ricardo Teixeira. Anys més tard de l’acord entre Nike i la CBF, Rosell va segellar nous negocis privats amb la selecció brasilera, entre els quals s’hi troba la venda de drets esportius i d’imatge i la disputa d’un partit amistós.

 

La Guàrdia Civil i la Policia espanyola, al domicili de Sandro Rosell. | EFE

Les investigacions centren els focus en 14 milions d’euros que suposadament Rosell i Teixeira van blanquejar amb la venda dels drets de televisió de la selecció brasilera. Segons explica el periodista de la Cadena SER, Jordi Martí, l’expresident del Barça i el seu homòleg a la CBF van fer d’intermediaris en la venda dels drets a una empresa amb seu a Qatar. Aquesta empresa va ingressar els 14 milions en un compte a Suïssa, uns diners que, posteriorment, van ser desviats a Andorra.

 

La magistrada de l’Audiència Nacional que duu el cas, Carmen Lamela, ha ordenat l’embargament de 10 milions d’euros de la família Rosell-Pineda i d’una cinquantena de propietats valorades en 25 milions d’euros. Segons la investigació, aquests actius pertanyen a la parella, tot i que la utilització de testaferros n’ha dificultat la troballa per no constar-ne oficialment al seu nom.

 

BSM, amb testaferro

 

L’home que, teòricament, va comprar l’empresa Bonus Sports Marketing a Sandro Rosell, l’empresari libanès Shahe Hanessian, també ha estat detingut en l’operació Rimes contra el blanqueig de capitals com a presumpte testaferro de l’expresident blaugrana. Rosell va assegurar que, un cop fos president del Barça, vendria la seva empresa per no incórrer en un possible conflicte d’interessos. Mesos més tard de proclamar-se guanyador, l’empresari barceloní la va cedir a l’excompany d’ESADE que aquest dimarts ha estat detingut. La policia considera que Hanessian era un testaferro de Rosell i que, per tant, l’exmàxim mandatari blaugrana seguia al capdavant de l’empresa.

 

El soci andorrà, també detingut

 

Joan Besoli, soci de Sandro Rosell a la gestoria Comptatges, amb seu a Andorra, també ha estat detingut en l’operació policial, segons ha explicat el periodista Jordi Martí. Des d’aquesta gestoria, Rosell va tramitar la residència andorrana per al president de la Confederació Brasilera de Futbol, Ricardo TeixeiraNou comentari