Sandro Rosell, en la seva declaració davant l'Audiència Nacional.
Sandro Rosell, en la seva declaració davant l’Audiència Nacional. | Captura de pantalla

L’expresident del Barça, Sandro Rosell, ha negat aquest dimarts, durant la seva declaració a l’Audiència Nacional, que cobrés comissions “ni legals ni il·legals” per haver fet d’intermediari entre la societat saudita Sports Events Company (ISE) i la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) per drets d’imatge i organització de partits. “L’únic que va haver-hi van ser retribucions a la meva empresa per part d’ISE”, ha dit en referència a la companyia Uptrend Development, que Rosell ha xifrat en 5,8 MEUR. Rosell, a més, ha denunciat que se l’investiga des que va presidir el Barça: “Fins a l’any 2010 que vaig ser president de l’entitat mai a la vida havia entrat a un jutjat, havia tingut una inspecció d’Hisenda o una denúncia”.

 

En canvi, ha argumentat que des que va ser escollit president del Barça ha tingut “tres denúncies de la fiscalia a l’Audiència Nacional i més de 50 inspeccions fiscals” i ha denunciat que també s’ha fiscalitzat el seu entorn. “Ha estat increïble”, ha dit Rosell, que ha dit que algú a Barcelona ja el va alertar que anirien “darrere seu” pel fet de presidir el club blaugrana.

 

Rosell ha carregat contra la fiscalia, ja que, segons l’expresident del Barça, el seu escrit d’acusació té “contradiccions” i “falsedats”. Per aquest motiu, Rosell s’ha negat a contestar les preguntes del fiscal José Javier Polo. “És rocambolesc”, ha assegurat sobre el text, i ha dit que se l’ha hagut de llegir “unes trenta vegades” per entendre’l. Segons Rosell, perquè el relat dels fets del ministeri fiscal fos real caldria que l’expresident del Barça fos “visionari”. “No ho soc tant”, ha ironitzat.

 

Defensa la legalitat de la intermediació

 

L’expresident del Barça ha defensat que la intermediació que va fer entre ISE i la CBF per vendre els drets televisius de 24 partits amistosos disputats per la selecció brasilera va ser legal. Rosell ha assegurat que no va cobrar comissions per fer d’intermediari i que no en va pagar a l’expresident de la CBF, Ricardo Teixeira. Rosell ha explicat que entre 2006 i fins a la rescissió del contracte amb ISE, va ingressar 5,8 milions d’euros a través d’Uptrend als quals cal restar 2 MEUR en despeses encara que inicialment el contracte preveia el pagament de 8,3 MEUR a Rosell.

 

Concretament, Uptrend va rebre un pagament inicial de 2,5 MEUR i 250.000 euros per cadascun dels 10 partits que es van jugar mentre va durar el contracte, segons Rosell. L’expresident ha dit que els 8,4 milions d’euros d’ingressos que cita l’escrit de la fiscalia no es van percebre únicament per aquest concepte, si no per dos contractes més que van fer amb ISE. “La fiscalia ho posa tot al mateix sac”, s’ha queixat.

 

D’altra banda, Rosell ha argumentat que el negoci “va ser exitós per a tothom”, ja que la CBF va “duplicar” els ingressos per la venda dels seus partits amistosos. També ha justificat el benefici per a ISE, encara que el preu de comercialització de cada partit passés de 600.000 euros a 1,15 milions amb la intermediació de Rosell perquè ho explotés la societat saudita. Sobre la firma del seu contracte, ha explicat que van estar negociant l’explotació dels drets televisius uns sis mesos i es va signar el dia abans que es tanqués l’acord, un fet habitual en el món del futbol, segons Rosell.

 

Venda de BSM

 

Sobre la venda el 2011 de la companyia Bonus Sports Marketing (BSM) de Rosell, que segons la fiscalia s’hauria fet per portar a Espanya diners d’origen il·lícit, l’expresident del Barça ha defensat que va ser una transacció legal i en cap cas vinculada amb les operacions amb la CBF i ISE. A més, Rosell l’ha justificat perquè formava part del seu programa electoral per accedir a la presidència del Barça.

 

“La fiscalia diu que jo el 2006 ja sé que em presentaré a les eleccions el 2009, que cancel·laré el contracte amb ISE el 2009, que guanyaré les eleccions el 2010 i vendré la meva empresa per vendre-la a ISE i d’allà cobraré allò de 2006“, fent menció al presumpte cobrament de comissions per la intermediació per a l’explotació dels drets d’imatge, ha dit Rosell, posant en dubte el relat del ministeri fiscal.

 

Comptes a Andorra

 

Rosell ha assegurat que tot el seu patrimoni està a Espanya, menys el 50% d’un apartament que té a Andorra i ha assegurat que va regularitzar els comptes que tenia al llavors paradís fiscal abans de presentar-se a les eleccions del Barça, el 2009. Tanmateix, ha reconegut que va crear Uptrend a Andorra “per raons fiscals” i aconsellat per bancs andorrans. Rosell ha explicat que l’operativa d’Uptrend estava a Nova Jersei (Estats Units) i ha dit que qualsevol empresa internacional pot tenir un compte a Andorra.

 

Nega responsabilitats de la seva dona

 

Rosell ha negat qualsevol responsabilitat en els seus negocis de la seva dona, Marta Pineda, també acusada en la causa. “La meva dona s’ha dedicat a la família”, ha dit l’expresident del Barça, que ha matisat que tot i això és una persona capaç i amb estudis universitaris.

 

Llibertat provisional

 

L’expresident del Barça ha assegurat que està disposat a posar tot el seu patrimoni com a garantia perquè el tribunal li concedeixi la llibertat provisional mentre duri el judici, tal com va demanar dilluns el seu advocat Pau Molins. “No faltaré a la justícia. Sempre defensaré el meu prestigi”, ha dit Rosell, al final de les més de dues hores d’interrogatori de la seva defensa. Rosell porta 21 mesos en presó preventiva, des del 25 de maig de 2017.

 

L’Audiència Nacional jutja Rosell i cinc persones més per delictes de blanqueig de capitals i organització criminal. Segons l’escrit d’acusació de la fiscalia, Rosell hauria desviat fons de comissions irregulars cobrades a la CBF. La fiscalia demana onze anys de presó i 59 milions d’euros de multa per a Rosell. L’expresident del FC Barcelona, la seva dona, l’advocat andorrà Joan Besolí i tres persones més, haurien blanquejat 20 milions d’euros de la CBF.Nou comentari