Nike, multada amb 12,5 milions d’euros per limitar la venda de productes del Barça

La Comissió Europea conclou que la prohibició imposada per la multinacional als seus comerciants per impedir la venta d'articles a altres estats és "il·legal"

Els jugadors del Barça portaran lletres xineses a la samarreta del Clàssic.

Samarreta del Barça amb lletres xineses. | FC Barcelona

La Comissió Europea ha imposat una multa de 12,5 milions d’euros a Nike per les restriccions en la venda de productes de marxandatge d’alguns dels clubs més coneguts d’Europa dels quals té llicència, com el Barça. Segons ha anunciat aquest dilluns l’executiu comunitari, el fet que Nike prohibís als comerciants d’aquest tipus d’articles fer-ho també en altres estats de l’espai econòmic europeu (UE, Noruega, Islàndia i Liechtenstein) és “il·legal”. La Comissió Europea considera que és contrari a les normes de defensa de la competència de la Unió Europea.

 

La prohibició per part de Nike de vendre els productes de marca d’aquests clubs en un altre país “restringeix l’oferta i augmenta els preus per als consumidors”, segons la responsable de la política de competència, la comissària Margrethe Vestager. L’executiu comunitari ha conclòs que les pràctiques il·legals de la multinacional, que van durar aproximadament 13 anys (des de l’1 de juliol de 2004 al 27 d’octubre de 2017), van “segmentar el mercat únic i van impedir als llicenciataris a Europa la venda transfronterera de productes en detriment, en última instància, dels consumidors europeus”

 

Les pràctiques il·legals de Nike van afectar en graus diversos als productes de marxandatge amb llicència amb marques de clubs com el Barça, ??el Manchester United, la Juventus, l’Inter de Milà i la Roma, així com a federacions nacionals com la federació francesa de futbol. La cooperació de Nike amb la Comissió Europea durant la investigació ha permès a la multinacional una reducció del 40% en la multa.

Nou comentari