Neymar lidera un partit sense control

Era el minut 2 i Neymar ha definit malament una ocasió aparentment fàcil. Ha estat gairebé l’únic que no ha llegit bé en tota la tarda. El brasiler ha desbordat la defensa de l’Athletic, ja fos per fora o per dins, enganxat a l’extrem o amb espais, que tal com s’ha projectat el partit és com més s’hi ha trobat. El descontrol del Barça al mig del camp, amb presència pobra d’André Gomes, Rafinha i d’Arda, clamava el cel. Cap d’ells ha sabut posar pausa ni construir amb gaire criteri, abocant el duel en una anada i tornada molt perillosa per als blaugranes.

Davant d’això, Neymar ha funcionat quasi en solitari, agafant la pilota i anant deixant enrere rivals, beneficiant-se de les transicions ràpides de tots dos conjunts. Així ha arribat el primer gol, amb l’11 barcelonista superant De Marcos –que ha patit un calvari- sobre la línia i centrant perquè Paco Alcácer fes l’1-0. Era la primera diana del de Torrent en Lliga en 9 mesos, com si hagués estat un part. L’últim va ser amb el València el 24 d’abril de l’any passat. La celebració de tots els companys evidenciava la necessitat de marcar del davanter centre.

Però el gol no ha canviat la dinàmica del matx, amb poc joc del Barça, patint enormement per la pressió bilbaïna –amb un error de Piqué inclòs inèdit- i Neymar i Messi fent de les seves quan rebien la pilota. Les arribades eren similars tant a la porteria de Gorka com de Ter Stegen, un senyal dels problemes dels catalans. Allà, a les àrees, la qualitat local ha decidit, amb un segon gol de Messi, al minut 39, en una falta directa en què Gorka no ha estat encertat. El control-passada-lectura de l’espai-pausa-i tornem-hi marca de la casa no ha aparegut i aquesta no és una bona notícia per al Barça. L’equip sembla demanar a crits el retorn de Busquets i Iniesta.

El 2-0 no ha desinflat a l’Athletic, però Neymar tampoc i ha regalat la jugada de l’encontre amb un retall frenant que ha deixat a literalment a terra a San José. Després la seva rematada ha passat a un dit del pal. Luis Enrique ha considerat definida la victòria, tot i que l’equip no carburava, lluny dels signes que l’han definit històricament, i ha substituït Leo Messi. Això passa en comptadíssimes ocasions i sempre de manera pactada, així que l’argentí no ha marxat enfadat a la banqueta. Dimecres espera la tornada de les semifinals de la Copa del Rei.

Potser precisament perquè Neymar està sancionat per aquest partit avui s’ha buidat i no només ha brillat ofensivament que s’ha desgastat defensivament, recuperant diverses accions dividides. El 3-0 d’Aleix Vidal a 25 minuts del final ha liquidat definitivament l’enfrontament i el Barça ha tirat de pragmatisme amb un 4-4-2, amb Neymar i Alcácer en punta. El brasiler ha intentat firmar el seu lideratge en el partit amb un gol, però se li ha resistit.