Món Esport
Laura Ràfols: “El problema del futbol és que està súper masculinitzat”
  • CA

El Barça fa només tres temporades que té un equip de futbol professional femení. Històricament, la secció futbolística blaugrana liderada per dones no tenia ni repercussió, ni visibilitat, ni pràcticament recursos econòmics. De fet, la Lliga Iberdrola, la primera divisió femenina no és una competició professional. El club, en una decisió abordada l’estiu del 2015 per la junta directiva de Josep Maria Bartomeu, va apostar per transformar un grup guanyador, un referent estatal i un campió de Lligues i Copes, i convertir-lo en un equip purament professional.

Dues jugadores, Laura Ràfols i Marta Unzué, portera i defensa barcelonistes, són les més veteranes del vestidor. Són al Barça des de fa més de deu anys i han viscut el canvi radical sofert per un grup que no disposava ni d’aigua calenta per dutxar-se. “Teníem dos o tres minuts per dutxar-nos amb aigua calenta”, recorda Unzué. “Entrenàvem als vespres i se’ns acabava la llum. Però era la nostra hora d’entrenament i no ens aturàvem pas”, rememora Ràfols, que també posa èmfasi en la necessitat de disposar d’un staff tècnic a l’alçada de les circumstàncies: “Teníem primer entrenador, un delegat, la fisio, que només venia els caps de setmana, i ningú més. I ara som dos fisios, analista, primer i segon entrenador i entrenador de porters.”

Tot ha canviat. Fins i tot, la visió i el comportament dels espectadors presents en els camps de futbol. “Fa anys, en un camp senties comentaris com ‘ves a casa a fregar plats’. Ara els nens ens reconeixen, ens demanen autògrafs i es volen fotografiar amb nosaltres”, explica Unzué que, celebra l’augment en la presència d’afeccionats: “Abans venien els nostres pares i ara ve força gent. L’any passat, en el partit davant el PSG hi havia 12.000 persones al Miniestadi. A San Mamés hem jugat davant de 23.000 persones.”

 

Tot i això, Ràfols i Unzué encara mantenen -juntament amb les seves companyes- reclames per tal que el futbol femení del país millori. “Ens ha costat dotze anys arribar fins aquí i costarà més anys seguir avançant. No només nosaltres hem de ser professionals, sinó que també la resta d’equip i la Lliga ho han de ser”, manifesten. “El problema del futbol és que està súper masculinitzat. No suporto escoltar entrenadors dir als nens que xuten com nenes. Hi ha massa prejudicis, vine a veure’ns i, si no t’agrada, no tornis”, etziba la portera.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa