Món Esport
L’Excel de Valverde funciona
  • CA

A finals de novembre, Ernesto Valverde va haver de fer autèntics malabarismes per cobrir les diverses baixes per lesió que tenia. El Barça va viatjar a Eindhoven, on podia deixar encarrilada la primera posició de la fase de grups en la cinquena jornada, amb una convocatòria farcida de jugadors poc habituals: Peña, Chumi, Miranda, Aleñà, Denis, Munir i Malcom. Tots ells van quedar-se a la banqueta aquell dia. L’onze titular el formaven els únics jugadors sans que si que havien tingut un major protagonisme fins aleshores.

En aquell moment, el tècnic no va poder comptar amb Suárez, que s’estava tractant d’unes molèsties al genoll dret amb una teràpia biològica amb cel·lules mare; Arthur, amb una sobrecàrrega als adductors ni Cillessen, amb un trencament muscular a la cama dreta. A més, acabava de perdre a Rafinha pel que restava de curs per una greu lesió al genoll: un trencament del lligament creuat. Tots ells es van unir a les baixes ja conegudes d’Umtiti, amb una lesió al genoll que va arrossegar diversos mesos, Sergi Roberto, Vermaelen i Samper, aquests últims per problemes musculars diversos. Afortunadament per Valverde, va rebre a temps l’alta mèdica de Coutinho i Rakitic. El Barça va imposar-se al PSV en un partit molt condicionat per les baixes del conjunt blaugrana.

Cinc mesos després, el Barça porta disputats 55 partits oficials aquest curs. Encara n’hi queden per jugar tres de Lliga, la final de la Copa, la tornada de les semifinals de la Champions i, si les supera, també la final. Com a màxim, seran 61 partits. Com a mínim, 60. A això cal sumar-hi les quatre aturades per seleccions. El resultat, cames cansades en el tram més decisiu del curs. Però no del tot, ja que Valverde i el seu particular Excel, amb l’ajuda de jugadors que s’han estalviat diversos viatges amb les seleccions, com Messi, Suárez o Piqué, han permès dosificar bona part dels jugadors de la columna vertebral blaugrana, per tal d’evitar lesions i arribar amb condicions òptimes al tram final de curs. En aquest 2019, els únics problemes físics destacables han estat els d’Arthur i Dembélé. La resta ha aguantat. El tècnic ha après la lliçó de la temporada passada, quan va forçar peces titulars en partits poc o gens transcendents, com el que Suárez va disputar contra el Leganés en plena eliminatòria contra la Roma. Enguany ja no vol més riscos innecessaris. 

Rafinha, l’únic lesionat de cara al darrer mes del curs

El Barça afronta l’últim mes del curs amb un únic lesionat, Rafinha, que encara en té per uns mesos per un trencament al lligament creuat al genoll que va patir al novembre. La columna vertebral de l’equip, però, ha resistit força bé a les lesions aquesta temporada. Ter Stegen no n’ha patit cap, i això que ho ha jugat pràcticament tot: només s’ha perdut l’últim partit de la fase de grups de la Champions, contra el Tottenham, i les rondes de setzens, vuitens i quarts de final de la Copa (va jugar les semifinals per una lesió de Cillessen). Sergi Roberto ha estat la peça titular més afectada per les lesions: s’ha perdut 10 partits oficials per diversos problemes musculars, gairebé tots entre l’octubre i el desembre. En aquest 2019 només s’ha perdut un duel per problemes físics, contra l’Osca (molèsties musculars). Més fiable s’ha mostrat el seu recanvi natural, Semedo, que únicament ha causat baixa en un partit, contra el Llevant, al desembre. Aquest 2019, l’alta competència que ha generat el seu alt nivell, ha permès al tècnic repartir descansos entre tots dos jugadors.

Menys competència ha tingut un Alba que és dels pocs indiscutibles a l’equip, que no s’ha perdut cap duel per lesió. El lateral esquerre s’ha perdut un partit de Lliga i tres de Copa sencers per decisió tècnica, a més d’un altre de Lliga per sanció. Valverde, a més, ha dosificat la seva presència sobre la gespa en dos duels de Copa i quatre de Lliga. Hi ha participat, però en dosis controlades. Un altre indiscutible, Gerard Piqué, és el jugador (juntament amb Ter Stegen) amb més minuts aquest curs. El central ha descansat ben poc: es va perdre els setzens i els vuitens de final de la Copa, la sisena jornada de la fase de grups de la Champions i, en Lliga, les visites a Vila-real (decisió tècnica) i Osca (sanció). La decisió del barceloní de retirar-se de la selecció espanyola li ha permès descansar en les aturades, fet que ha contribuït a que, de moment, tampoc s’hagi patit cap lesió en el que va de curs.

També fiable s’ha mostrat Clément Lenglet, que va començar el curs sent el tercer central i, en pocs mesos, s’ha convertit en una altra peça fonamental. Sense Umtiti, ha assumit amb garanties el rol de parella a l’eix de la defensa de Piqué. En les primeres 8 jornades només va jugar un duel sencer i dues estones en segones parts. Des d’aleshores és un indiscutible a qui Valverde, això si, ha donat descans quan ha pogut: s’ha perdut 10 duels de Lliga sencers per decisió tècnica i ha tingut descans durant altres sis partits en diverses competicions. Com Piqué, tampoc s’ha perdut cap partit per lesió.

Al mig del camp Busquets i Rakitic han estat dues de les peces que han sostingut l’equip durant més minuts. Cap dels dos tampoc ha causat baixa per lesió en cap partit (Rakitic va perdre’s el desplaçament a Osca per una febre). Valverde va donar descans a Busquets en tres partits sencers de Copa i un de Lliga. També se’n va perdre un altre de Lliga per sanció. La mà del tècnic, a més, s’ha notat en la dosificació durant els partits: ha tingut descans en el transcurs de 16 dels 50 on ha participat. Rakitic s’ha perdut tres partits per decisió tècnica, un per febre i un altre per sanció. Valverde, a més, l’ha dosificat durant el transcurs de 13 dels 50 duels que ha disputat.  

Alternança en dues posicions i descans a Messi i Suárez

L’altra posició d’interior se l’han repartit, com a bons ‘germans’, Arthur i Arturo Vidal. El brasiler va patir una lesió a l’adductor al desembre i una altra a la cuixa al febrer, dos problemes que li han fer perdre vuit duels. Valverde l’ha deixat a la banqueta en altres cinc, i les seleccions també van fer que es perdés un duel contra la Reial Societat. En el cas d’Arthur, és més fàcil comptar els partits on ha jugat gairebé tots els minuts: 9 dels 41 on ha participat. En els altres 32, ha estat canviat abans del minut 85. Amb el xilè, tres quarts del mateix: una grip el va deixar fora d’un partit de Copa, però no ha tingut cap altre problema físic. Valverde l’ha deixat sense jugar cinc duels per decisió tècnica, i l’acumulació de targetes, un altre. En total, Vidal ha participat en 48 partits, però només n’ha disputat 17 de sencers.

La gestió que ha fet el tècnic d’aquests dos últims migcampistes és extrapolable a la davantera amb Coutinho i Dembélé. Bé fos per motius físics, extraesportius o de rendiment, Valverde els ha anat alternant al llarg del curs. El brasiler va perdre’s dos duels de Lliga per lesió, al novembre, i el tècnic blaugrana el va deixar fora en l’eliminatòria de setzens de final de la Copa. Coutinho ha participat en els restants 51 partits del Barça. De tots aquests, però, només en 12 ocasions n’ha disputat gairebé la totalitat dels minuts. La resta s’ha alternat bàsicament amb un Dembélé més castigat pel seu físic explosiu. El francès s’ha perdut 9 duels oficials per lesió. Valverde l’ha deixat fora de l’equip en cinc ocasions. En total, ha jugat 41 partits, però només n’ha acabat quatre.

En darrer terme queda la gestió de les, segurament, dues principals i més determinants -almenys en el que respecta a la responsabilitat del gol- estrelles: Suárez i Messi. Els problemes en el genoll de l’uruguaià no són nous, i aquest curs l’han obligat a perdre’s cinc partits. Valverde el va deixar descansar en l’anada dels vuitens de final, i l’acumulació de grogues li va impedir viatjar a Osca. Dels 48 partits on ha participat, n’ha disputat 41 de sencers. Messi ha viscut una temporada similar: una fractura a l’avantbraç el va deixar fora dels terrenys de joc en cinc partits. Valverde el va deixar fora de l’equip en altres quatre duels. L’argentí ha participat en 46 partits, però 8 d’aquests només ha jugat algunes estones.

Aquests són els percentatges de minuts de la columna vertebral blaugrana aquest curs en totes les competicions oficials: Ter Stegen i Piqué (87%); Alba (83,8%); Suárez (81,6%); Busquets (80,7%); Rakitic (79,3%); Messi (74%); Lenglet (68%); Coutinho (63%); Sergi Roberto (57%); Semedo (55,6%); Dembélé (50,4%); Vidal (48,8%); Arthur (47,6%). El salt entre Arthur, el catorzè jugador amb més minuts a la plantilla, i Umtiti (21,9%), el quinzè (o el primer dels menys habituals aquest curs), és de 1.268 minuts. Queda clar, per tant, quina és la columna vertebral blaugrana, i com la gestió de Valverde (i altres condicionants com les lesions i sancions) han portat a que cap jugador passi del 90%. Els imprescindibles també descansen.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa