Món Esport
L’Audiència Nacional força el judici pel cas Neymar
  • CA

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata insisteix: no hi ha indicis de delicte en els contractes signats pel Barça amb Neymar Jr i Santos. Malgrat el seu criteri, la mateixa Audiència Nacional l’obliga a obrir el judici i asseure al banc dels acusats Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu, Neymar Jr, els seus pares, el Barça, Santos, l’expresident de Santos -Odilio Rodrigues- i l’empresa N&N. L’Audiència sí que hi veu indicis, de la mateixa manera que ho fa la Fiscalia, i jutjarà els nou implicats per la presumpta comissió de delictes d’estafa i corrupció entre particulars en el fitxatge del brasiler pel club blaugrana, després de la querella presentada pel fons d’inversió DIS.

DIS creu que el club blaugrana i els seus dirigents, així com Neymar Jr, han comès dos delictes que han perjudicat els seus ingressos pel traspàs del futbolista al Barça, un de corrupció entre particulars i un segon d’estafa impròpia. El fons d’inversió del Brasil, que posseïa el 40% dels drets econòmics de Neymar Jr, està convençut que el club i el futbolista van dissenyar una trama de contractes per evitar pagar a DIS una quantitat superior als 6,8 milions d’euros abonats.

 

Delicte de corrupció entre particulars

 

Els acusats són Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell, Neymar Jr, Neymar da Silva Santos (pare), Nadine Gonçalves (mare), l’empresa N&N i el Barça; i ho són per la signatura de dos contractes l’any 2011: un contracte signat el 15 de novembre on el Barça es compromet a pagar 40 milions a l’empresa N&N -constituïda unes setmanes abans-, pel qual el jugador fitxaria pel club català l’estiu del 2014 (quan acabés contracte amb Santos), amb una penalització per N&N de 40 milions si no acabava incorporant-se a la disciplina blaugrana. Cal destacar que set dies abans, Neymar Jr havia renovat el seu contracte amb el peixe, amb una clàusula de rescissió de 65 milions d’euros. El segon contracte, un avançament de 10 milions d’euros el desembre del 2011 com a “prima” del traspàs.

 

En l’acte al qual ha tingut accés El Món, l’Audiència i la Fiscalia asseguren que, amb aquests dos contractes, “es va alterar el lliure mercat del fitxatge de futbolistes”, evitant que cap altre equip pugués realitzar una oferta, una afirmació que De la Mata contradiu: “Neymar hauria estat perfectament lliure per pactar amb qualsevol club de la seva elecció. […] Els contractes subscrits pel FCB amb Neymar i el seu pare no donaven, per suposat, capacitat d’influència directa en les polítiques de Santos”. Per això, el jutge de l’Audiència no hi veu indicis de delicte. És més, De la Mata concreta que, “quan va decidir avançar el fitxatge al 2013, va haver de pagar a Neymar Jr uns altres 19.775.000€ per conceptes diferents”, amb la qual cosa el mateix club barcelonista va haver d’apujar l’oferta per endur-se el jugador. “No era tan evident i inevitable que Neymar Jr fitxés pel FCB, doncs de ser així no hagués elevat l’oferta”, conclou.

Delicte d’estafa

 

Els acusats són Josep Maria Bartomeu, Sandro Rosell, Odilio Rodrigues, el Barça i Santos per la signatura de tres contactes el 2013, l’any en el qual Neymar Jr acabaria fitxant per l’entitat blaugrana, avançant una temporada la seva contractació i, per tant, havent de pagar un traspàs a Santos. Un contracte de 7,9 milions amb Santos pels drets preferencials de tres jugadors, un segon contracte específic per, en el cas que un laude arbitral o una sentència penal decidís que Neymar Jr valia més de 17 milions d’euros i que, per tant, DIS havia de cobrar més dels 6,8 milions ingressats, el Barça i Santos anirien al 50% en el pagament. I un tercer contracte en el qual s’acordava la disputa de dos amistosos, amb una multa de 4,5 milions al Barça en el cas d’incompliment.

 

La Sala Penal de l’Audiència i la Fiscalia creuen que aquests contractes van ser redactats i signats per tal que el Barça pogués abonar una quantitat superior al Santos pel traspàs de Neymar Jr, sense l’obligació que DIS se n’endugués un 40%. “Aquests contractes no tenien una altra finalitat que abonar els drets econòmics derivats del traspàs, encara que només se’n denominés així un d’ells, mentre que els altres eren simples simulacions per ocultar l’objecte real”, diu el Fiscal. De la Mata, però, els considera “habituals en l’àmbit futbolístic” i conclou que “no hi ha indicis suficients per poder afirmar la naturalesa fictícia d’allò contractat”.

 

Tot i això, el jutge José de la Mata dubta la funció dels contractes. El magistrat posa com exemple la declaració judicial de Sandro Rosell en la qual afirmava que “aquests contractes eren ineludibles per a la contractació del jugador”, tot i que aquestes actuacions no constituirien delicte. Aquest dijous, De la Mata ha fet pública l’obertura de judici oral després que la Sala Penal de l’Audiència reobrís el cas, tot i el sobreseïment que el mateix jutge va dictaminar en la fase d’instrucció. Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu, el Barça i Santos hauran de dipositar 3,4 milions d’euros com a fiança.

 

La junta directiva no en sabia res

 

Tal i com detalla l’acte del jutge De la Mata, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu van tancar tots els acords amb Neymar Jr i el seu pare sense consultar-ho amb els companys de junta directiva. Pel què fa els contractes del 2011, el jutge critica el club per no disposar de cap sistema de compliment penal i prevenció de delictes i assegura que “tampoc la signatura dels contractes mencionats va ser sotmesa prèviament a l’aprovació de la junta directiva o posterior ratificació”, un procés que també es compleix per a l’avançament del fitxatge a l’estiu del 2013: “Aquesta decisió la van prendre Rosell Feliu i Bartomeu Floreta sense comptar amb l’autorització de la junta directiva del FCB. Tampoc consta que Rosell Feliu, com a president de l’entitat, posés en coneixement posteriorment a l’Assemblea de socis celebrada l’octubre del 2013.”



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa