El Barça va fer oficial, diumenge passat, l’opció de compra per la qual el migcampista Arthur Melo podria convertir-se en nou jugador blaugrana a partir del proper juliol. Un cop es tanqui l’exercici econòmic 2017-18, el club barcelonista podrà fer efectiva la inversió de 30 milions d’euros fixos i 9 més en clàusules variables que l’acord estipula, tot i que la incorporació del brasiler s’acabarà realitzant durant el mes de gener del 2019, és a dir, un cop acabi una Copa Libertadores que ja és en marxa -i que s’aturarà durant el Mundial- i s’obri el mercat hivernal de fitxatges. El fitxatge de l’actual futbolista de Gremio, però, és un fet.

Arthur vestirà de blaugrana el proper gener, una situació que provocarà que el Barça hagi de prendre una decisió transcendental que involucra tres jugadors de la primera plantilla. El nou fitxatge ocuparà plaça d’extracomunitari, tal i com l’ocupen els seus compatriotes Philippe Coutinho i Paulinho Bezerra i el colombià Yerry Mina, fet que significarà superar el número màxim de fitxes no europees a la plantilla. La Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) permet, únicament, la inscripció de tres jugadors no comunitaris, tal i com detalla la Circular número 5 emesa el 26 de juliol del 2017: “Los clubs de Primera y Segunda División podrá obtener hasta un máximo de veiticinco licencias de futbolistas en su primer equipo. En la primera de dichas categorías podrán inscribirse, formando parte de la referida plantilla, hasta tres jugadores extranjeros no comunitarios y, en la segunda, hasta dos; pudiendo, en ambos casos, alinearse simultáneamente.”

Què vol dir això? Que l’arribada d’Arthur Melo obliga el Barça a desprendre’s d’un dels quatre jugadors extracomunitaris que tindrà la plantilla. Abans d’iniciar el campionat de Lliga, el club blaugrana haurà d’inscriure els tres futbolistes no comunitaris pels quals vulgui obtenir llicència i, per tant, els tres jugadors que formaran part de la plantilla oficial per disputar les competicions estatals. N’hi haurà un que se’n quedarà fora i haurà d’abandonar l’equip. I qui té més números per sortir del Barça és Yerry Mina. El central no està tenint els minuts desitjats i per a l’entrenador Ernesto Valverde segueix essent una incògnita. De manera reiterada, Mina és el central descartat en les convocatòries i el perjudicat pels indiscutibles Gerard Piqué i Samuel Umtiti i pel suplent Thomas Vermaelen, que s’ha guanyat la confiança del tècnic a base de bones actuacions.

 

Yerry Mina va aterrar al Barça en aquest mercat hivernal. No fa ni tres mesos. El club blaugrana el va fitxar per 11,8 milions d’euros d’un altre club brasiler, Palmeiras, amb qui es va donar a conèixer a nivell internacional. Però la seva etapa com a culer no ha començat com voldria. Només ha disputat 96 minuts oficials, entre un partit de Lliga (sencer) i els darrers instants de les semifinals de la Copa del Rei a Mestalla, davant el València, amb l’eliminatòria sentenciada.

 

Sembla evident que, en comparació amb els seus competidors en la cursa per les llicències federatives, Paulinho i Coutinho tenen prioritat envers Mina. Valverde compta amb ells i, actualment, són futbolistes imprescindibles per al tècnic extremeny. L’arribada d’Arthur no els condicionarà, com sí que ho farà sobre el central colombià, que podria buscar sortida aquest mateix estiu, ja sigui en forma de cessió, com en un traspàs que seria considerat precoç.Nou comentari