L’absència decisiva del VAR

La Lliga espanyola segueix acumulant errades arbitrals de gruix. N’hi ha algunes que són inevitables –sovint per una qüestió d’apreciació-, d’altres que són producte del discret nivell general dels col·legiats i unes últimes que es podrien evitar si la competició incorporés el VAR, el vídeo, com ja han fet altres lligues europees. Però la Lliga estatal, que tantes medalles es posa, qualificada de les estrelles o la millor del món, es nega per ara que la tecnologia pugui rearbitrar accions com la que aquesta nit ha suposat el decisiu 1-0 de Deulofeu en el Barça-Màlaga. No hauria d’haver estat gol perquè en el moment de la centrada de Digne, la pilota estava mig pam fora.

Si altres vegades el Barça ha sortit perjudicat per la inexistència del VAR, com quan la temporada passada li va ser negat un gol que va travessar més de mig metre la porteria del Betis, avui n’ha estat clarament beneficiat. Era només el minut 2 i el líder -22 punts- s’avançava contra el cuer -1 sol punt- amb una diana que no hauria d’haver pujat al marcador. La infracció ha estat tan flagrant que el porter del Màlaga, l’habitual suplent Andrés Prieto, no s’ha ni mogut, esperant que l’àrbitre, González Fuertes, assenyalés el servei de porteria. Fins i tot els defenses ha fet la sensació que es desentenien de la jugada. També Messi ha dubtat per un moment si abraçar Deulofeu i celebrar el gol. Davant la perplexitat general, l’home del xiulet ha donat per bo el gol. De res han servit les protestes visitants.

El Barça ha fet una primera part més aviat grisa, de més a menys, controlant el joc però amb escassa profunditat i desequilibri. De fet, no ha tingut cap ocasió de gol a excepció de l’il·legal 1-0. Què hauria passat amb el VAR? S’hauria perdut un minut i l’àrbitre hauria anul·lat el golet. “És grotesc. Eren com a mínim 40 centímetres fora. Un altre error arbitral ens ha perjudicat”, ha indicat el central dels malaguenys Luis Hernández. La realitat és que el conjunt de Valverde ha viscut amb aquest petit i confortable coixí que no mereixia, tot i que el Màlaga tampoc ha inquietat Ter Stegen.

El 2-0 d’Iniesta a l’iniciar el segon temps ha liquidat un partit que només es recordarà per haver-se jugat el dia que el govern espanyol ha anunciat que liquidava l’autogovern català i en passarà a controlar totes les institucions. Davant un fet tan greu, la gent blaugrana ha cridat més que mai “independència” al minut 17.14 i després “llibertat”. El club s’ha limitat a expressar la seva solidaritat amb la Generalitat.