Món Esport
Els dos itineraris que poden precipitar les eleccions al Barça després de l’èxit de la moció
  • CA

En un context condicionat per la situació d’emergència sanitària forçada pel coronavirus i l’absència de partits a porta oberta al Camp Nou, la principal font de recollida de signatures, Més que una Moció ha estat capaç de superar el topall de 16.521 firmes necessàries per forçar un referèndum. Els fets, no cal dir-ho, són històrics. Els socis han recordat a tothom que són els propietaris del Barça i que tenen mecanismes democràtics al seu abast per governar-lo quan no estan d’acord amb la gestió d’aquells que estan obligats a representar-los.

Després que la Mesa del vot de censura hagi validat les butlletes necessàries, a Josep Maria Bartomeu se li obren dos escenaris possibles. Només dos: dimitir o afrontar la realitat i convocar un referèndum. El segon, de fet, no entrarà en escena fins que no es descarti el primer. La directiva blaugrana es reunirà a principis de la setmana vinent –dimarts o dimecres– per decidir si fa un pas al costat i evita un procés carregós i costós per al Barça, sobretot tenint en compte les circumstàncies actuals. Seria la decisió més prudent, tenint en compte que ens trobem enmig d’una pandèmia i que, econòmicament, el club no està capacitat per afrontar despeses extres. Les ordinàries ja el comprometen prou. També és important destacar que la junta directiva ha d’estar formada per 14 integrants, els que hi ha ara mateix; això vol dir que, si el president no vol dimitir, també haurà d’evitar que els seus companys ho facin.

En cas que Bartomeu torni a fer gala de la seva capacitat de resiliència, el que sí que no podrà evitar és la convocatòria d’un referèndum, per obligació estatutària, entre els pròxims 10 i 20 dies hàbils. En aquest supòsit, les normes de joc estan establertes: si dos terços dels votants, sempre que el nombre d’aquests sigui superior al 10% de la massa social, es posicionen a favor d’aprovar el vot de censura, els membres de la seva junta seran destituïts i rellevats automàticament dels seus càrrecs. El que encara s’ha de definir, no obstant això, és la logística d’una votació que, com a tard, es faria a principis de novembre: la directiva i els membres de la Mesa estan en espera que la Generalitat de Catalunya autoritzi la votació presencial per elaborar el protocol a seguir.

“El president de la Mesa es va posar en contacte amb la Secretaria General de l’Esport i li va qüestionar com s’havia de fer aquest referèndum i quines mesures de seguretat s’havien de seguir. Ens consta que la Secretaria ha traslladat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que és qui té competències en aquesta matèria. Estem esperant que se’ns donin les pautes per establir el protocol”, ha revelat Jordi Farré, precandidat a les eleccions del Barça i impulsor de la moció. “La Mesa encarregarà al club que posi els mitjans per celebrar aquest referèndum. La nostra proposta serà dur-lo a terme en cap de setmana, possiblement en dos dies. També pensem que hi hauria d’haver uns sis punts de votació per facilitar el procés als socis. No podem posar punts a tot arreu, però com a mínim sí que ho podem fer a les capitals de província i a la Catalunya Central”, ha afegit.

I l’Assemblea?

En principi, segons ha informat la Cadena SER el Govern autoritzarà la celebració del referèndum, així com de les futures eleccions –siguin quan siguin–, sempre que el PROCICAT n’aprovi el protocol. El coronavirus, per tant, no impedirà que l’èxit de Més que una Moció posi en mans dels socis la continuïtat de Bartomeu en cas que el president resisteixi a les pressions i es negui a dimitir. En aquest escenari també caldrà tenir en compte què passa amb l’Assemblea General de Socis Compromissaris programada per al 25 d’octubre, en la qual el Barça ha de sotmetre a votació el tancament de l’exercici 2019/20 amb unes pèrdues de 97 milions d’euros.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa