Món Esport
Per què el duel entre Barça i Madrid es coneix com ‘el clàssic’?

Quan es parla del ‘clàssic’, tothom entén que es tracta d’un partit entre el Barça i el Reial Madrid. I tothom, vol dir tothom, perquè els duels entre l’equip català i el madrileny sacsegen el món de l’esport a escala global. Ara bé, aquest concepte de ‘clàssic’ no és tan clàssic. Aquest terme va sorgir a principis dels 2000. Fins al moment s’havien utilitzat altres noms més comuns, com ‘derbi’, però com que no acabaven de fer fortuna, no se n’havia instaurat cap. Això sí, un cop es va començar a parlar de ‘clàssic’, el mot va quallar a la perfecció, però, per què es va escollir aquesta paraula concretament?

En primer lloc cal tenir en compte que el concepte de ‘clàssic esportiu’ no és exclusiu dels partits entre Barça i Madrid. En molts llocs, s’utilitza de manera alterna amb ‘derbi’ i s’entén per exactament el mateix. Així, a la Premier League ho és el duel entre Liverpool i Manchester United, els dos equips amb més títols, a Itàlia entre Inter de Milà i Juventus de Torí o a l’NBA ho és l’enfrontament entre Los Angeles Lakers i els Boston Celtics.

A la vegada, si busquem al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans el mot ‘clàssic’, trobem que es pot tractar de quelcom típic i característic. Així doncs, els partits entre Barça i Madrid podrien coincidir amb aquesta definició. Principalment, perquè és el duel que més vegades s’ha repetit a la història de la Lliga. Aquesta afirmació pot sobtar, perquè aquells que n’entenen una mica de futbol saben que l’equip català i el madrileny no han baixat mai a la Segona Divisió, però no són els únics. L’Athletic Club es troba en aquest prestigiós podi. Llavors, com pot ser que hi hagi hagut més enfrontaments entre Barça i Madrid, que entre Barça i Athletic o Madrid i Athletic?

Per trobar la resposta ens hem de remuntar a la temporada 1986-1987. La Lliga d’aquell curs va tenir una característica extremadament peculiar, tenint en compte com són totes les competicions domèstiques europees. Aquell any es va optar per introduir un play-off de Lliga. És a dir, en finalitzar la temporada, el líder no es convertia automàticament en campió, sinó que els sis primers classificats disputaven una lligueta, de la qual el vencedor es convertia en el guanyador del títol. Per tant, el Barça i el Madrid es van enfrontar dues vegades i així, ho han fet en dues ocasions més que amb l’Athletic, que no va disputar aquell play-off. Per cert, aquell títol se’l van endur els blancs, malgrat que el Barça va vèncer els enfrontaments directes.Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa