Món Esport
Ginesta: “Barça i Madrid ja no són clubs esportius, sinó fàbriques d’entreteniment”
  • CA

“El Barça, en el moment que fa la internacionalització dels seus valors, abandona els valors de la seva història, basats en valors universals”. D’aquesta manera tant directa ha iniciat la seva conferència el periodista, professor de la UVic-UCC i columnista d’El Món, Xavier Ginesta, en la segona jornada del Congrés ‘Regionalisme i Nacionalisme en l’Esport Internacional Contemporani’ celebrat a la mateixa universitat catalana.

Un exemple clar d’això és l’evolució dels valors transmesos pel Barça a través de la seva pròpia pàgina web. Ginesta explica que, en els seus origens i fins fa ben poc, el club barceloní es diferenciava de la resta d’equips esportius per la seva “identitat catalana, la universalitat i per ser un club multiesportiu”. Ara bé, en l’actualitat i “des del seu aterratge als Estats Units, a les notes de premsa hi apareixen nous valors: esforç, respecte, treball en equip, humilitat i ambició”.

 

El periodista associa aquest canvi a la creixent globalització. “Per necessitat comercial de la marca, el Barça es posiciona en valors transversals assumibles per qualsevol tipus de cultura i societat”, afirma Ginesta, que enllaça aquesta transformació amb l’exigència de creixement total per superar, en ingressos i posicionament, la resta de grans clubs: “Barça i Reial Madrid ja no són esportius, sinó fàbriques de generar entreteniment. Parlem de multinacionals de l’oci. Barça i Madrid competeixen per generar espais d’experiència.”

El mateix succeeix amb els estadis. El Nou Camp Nou, que havia de començar les seves obres de construcció aquest mateix estiu i que, de moment, resta aturat, “ja no serà un teatre, sinó un lloc que crearà experiència”, diu Ginesta. I, en la mateixa línia, conclou: “L’objectiu de l’estadi ja no és estrictament acollir un partit de barri, amb persones que volen gaudir de l’esport quan surten de treballar, sinó que allò que volen és que esdevenigui un entorn de comercialització en qualsevol moment del dia i de la setmana.”



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa