Món Esport
La Fundació Barça ofereix el seu programa gratuït contra el bullying a totes les escoles catalanes
  • CA

El vicepresident primer del Barça i de la Fundació Barça, Jordi Cardoner, ha presentat aquest dijous al conseller d’Educació, Josep Bargalló, i a representants d’escoles de tot Catalunya, el programa de prevenció del ‘bullying’ que ha dissenyat la Fundació. A partir del proper gener aquest programa comptarà amb una plataforma digital gratuïta disponible per a tots els centres de primària que ho vulguin, 150 dels quals ja s’hi han inscrit. A través d’aquest campus virtual, els mestres rebran formació, recursos i assessorament per implementar les activitats a les assignatures d’educació física, tutoria i plàstica a tots els infants de primària. A més, els centres també disposaran d’una diagnosi del seu clima escolar a principi i a final del curs, constatant la millora de la convivència.

El programa, que compta amb el suport de ‘La Caixa’, és fruit de dos anys de pilotatge a 26 escoles de Catalunya, 12 experimentals i 14 de control, amb uns 5.250 infants participants. Com a resultat, es va reduir en un 35% les víctimes de ‘bullying’ i en més d’un 60% les de ‘ciberbullying’ als centres participants. Aquest procés ha permès crear una metodologia innovadora que utilitza l’esport com eina de prevenció del ‘bullying’ escolar. Amb els centres inscrits actualment, es podrien evitar unes 5.000 víctimes cada any, i podrien arribar a 60.000 si s’hi sumessin tots els centres escolars.

Segons alguns estudis, un 25% dels alumnes de primària catalans admet haver estat víctima de ‘bullying’, i un 51% ha observat alguna situació de ‘bullying’. Els principals motius de l’assetjament ha estat l’aspecte físic, i l’atac s’ha concretat amb insults. Una de cada tres víctimes no demana ajuda. El 24% de les famílies no parla amb els tutors dels seus fills quan han estat víctimes d’assetjament, més d’un 20% no fan res quan els seus fills han estat observadors, i un 76% dels mestres admet que no està preparat per afrontar aquestes situacions.

Per accedir al programa, elaborat pel director del Laboratori d’Estudis sobre la Convivència i Prevenció de la Violència (LAECOVI) de la Universitat de Còrdova, Juan Calmaestra, les escoles s’han de connectar a la web que posa el Barça a disposició, a través del Departament d’Educació. El programa consisteix en la formació de mestres. Els alumnes participaran en almenys set sessions d’una hora adaptades a la seva edat. Tres sessions seran de tutories, tres més d’educació física i l’última serà d’arts plàstiques perquè puguin expressar el que han viscut i après. Abans i després de participar en el projecte, els alumnes i els centres ompliran qüestionaris per valorar la situació inicial i final i obtenir així l’acreditació ‘Escola contra el bullying’.

El projecte introdueix factors preventius en l’àmbit de l’educació emocional i els sentiments, la conducta i les habilitats socials, i les creences i valors. A cada curs s’adapta el currículum i s’hi van sumant elements. A partir de 5è de Primària s’introdueix la lluita contra el ‘ciberbullying’. També s’ha fet un vídeo de dibuixos animats amb diverses situacions de bullying i com respondre-hi, amb la participació de diversos jugadors del primer equip de futbol del Barça com Gerard Piqué, Luis Suárez o Carles Alenyà, i el lema ‘Cap nen en fora de joc’. Cardoner ha volgut remarcar el compromís social del Barça i ha insistit en la importància de la col·laboració entre entitats privades i administracions públiques. La directora general de la fundació blaugrana, Mària Vallès, ha explicat que el Barça és un gran “altaveu” en aquest tipus de lluites i l’esport és una “eina molt poderosa” per lluitar contra el ‘bullying’, ja que l’espontaneïtat dels alumnes permet una detecció precoç dels casos i el joc permet fixar l’aprenentatge de forma sòlida.

La cap d’estudis de l’escola La Roureda de Tordera (Maresme), Núria Serra, ha explicat que el centre no té gaires conflictes, però tampoc els amaga. És un dels centres que ha participat en la prova pilot i ha explicat que al principi els alumnes no entenien què era assetjament i què no, cosa que a final de curs ja havien entès. Al segon any, es va aconseguir l’objectiu que ningú callés els casos de ‘bullying’. Per la seva banda, Montse Font, directora de l’escola La Mercè, de Martorell (Baix Llobregat), ha explicat que inicialment les famílies estaven alarmades amb el projecte, però després el van entendre, i ha relatat que s’ha notat diferència en el comportament al pati abans i després del projecte. També ha valorat positivament que els alumnes hagin après la figura de l’observador del ‘bullying’.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que la societat ja no tolera amagar els casos d’assetjament, com fa uns anys, ni canviar els conflictes de lloc. Per això, aposta per la prevenció, a través de la formació amb projectes com el del Barça, la detecció, la intervenció “molt dura” perquè amagar o no actuar va contra els centres, i l’acompanyament prolongat de víctimes i agressors. Bargalló ha dit que el Barça té “autoritat moral” davant dels alumnes i la potència de la seva marca és “clau”. Ha explicat que el programa a 6è de Primària també es pot aplicar a 1r d’ESO, però ha recordat que el Departament ja té programes antibullying des d’educació infantil fins a FP i Batxillerat. Així, creu que la formació s’ha d’adaptar a cada edat, ja que el mateix incident pot ser bullying o no depenent de l’edat.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa