Món Esport
Ricard Faura: “Encara es pot tocar més fons, cal fer fora Bartomeu”
  • CA

Ricard Faura (Barcelona, 1960), soci 12.426 del Futbol Club Barcelona, és membre de Dignitat Blaugrana i portaveu dels vuit grups que donen suport a la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu, Més que una moció. A més d’aquestes entitats, tres precandidats a la presidència del Barça, Víctor Font, Jordi Farré i Lluis Fernádez Alà, sumen forces per forçar la dimissió de la junta directiva actual del club blaugrana tan aviat com sigui possible. El vot de censura contra Bartomeu fa anys que sobrevola el Camp Nou, amb grans vergonyes històriques com Roma o Anfield, però a partir del cas BarçaGate, la fuga de directius durant la pandèmia de la Covid-19, el 2-8 contra el Bayern de Munic als quarts de final de la Champions i, per sobre de tot, el burofax de Leo Messi demanant marxar del club, aquesta moció ja és una realitat. Més que una moció ha desplegat més de 50 espais on els socis poden anar a signar una papereta per demanar que es pugui votar per fer dimitir la junta directiva del Barça i tenen fins al 17 de setembre per recollir 16.500 signatures.

Com valoreu la posada en marxa de la moció de censura contra Bartomeu? 

Els primers dies estan marcats per molta feina d’infraestructura. Ens hem encarregat de muntar els llocs on es pot anar a signar, hem fet arribar les paperetes a tot arreu, hem acabat de construir la pàgina web… Tot i això estem satisfets amb la resposta de la gent, la moció de censura ha tingut molt bona rebuda. Ara bé, fins que no tinguem les primeres dades de participació no tindrem un termòmetre real de la situació. 

Quan donareu a conèixer els primers resultats?

A finals d’aquesta setmana ja podrem tenir les primeres xifres pel que fa a les signatures. Creiem que podrem arribar a les 16.500 necessàries, però si veiem que ens estem quedant curts, hi posarem més esforç per aconseguir-ho.

Com us ha afectat la pandèmia de la Covid-19 a l’hora d’organitzar el vot de censura?

El primer impediment és físic, ja que és complicar fer arribar les paperetes arreu. Ens han demanat butlletes des de molts llocs diferents de l’Estat, però també d’Europa i Amèrica. Un altre dels problemes és que la gent té més problemes per desplaçar-se als llocs de votació. L’inconvenient més gran de tots és, però, el fet que la recollida de signatures ni pugui coincidir amb cap partit del Barça. Normalment els socis tenen l’oportunitat de signar les butlletes durant dues cites del primer equip al Camp Nou, però ara això és impossible i a més el club ens ha donat només dues setmanes per recollir totes les signatures.

Si aconseguiu reunir totes les signatures, quin serà el següent pas?

Si la moció de censura pot tirar endavant, caldrà guanyar-la per més d’un 66% dels vots. Cal tenir en compte que aquest sistema està creat perquè la moció de censura no pugui prosperar, així que és molt difícil que puguem tenir èxit. Si perdem la moció, continuarem utilitzant totes les eines disponibles, com l’assemblea de compromissaris, per forçar la dimissió de Bartomeu. Ara bé, haver-nos pogut reunir per primera vegada a la història del club vuit organitzacions diferents i tres precandidats a la presidència del Barça per fer fora una junta directiva ja és un èxit. Cal tenir en compte que hi ha gent de sectors molt diversos donant-hi suport.

Un nuñista també pot ser un votant potencial de la moció de censura?

Sí, tothom hi està convidat, encara que hagi pogut tenir més simpaties amb la presidència actual. Cal tenir en compte que el Barça es troba en una crisi històrica sense precedents en l’època contemporània. El futur de tot allò que s’ha construït durant molts anys està en perill i cal aturar aquesta junta directiva forçant la seva dimissió.

Amb això voleu dir que és el pitjor moment de la història del club?

Abans d’Agustí Montal el Barça va passar moments molt complicats, però d’això ja fa molts anys. El club es va convertir molt més tard en una icona mundial i en l’enveja de tots els altres equips i des d’aleshores no hi havia hagut mai cap crisi similar. Josep Maria Bartomeu és el pitjor president de la història moderna del Futbol Club Barcelona i cal aturar-lo.

El burofax de Messi ha estat la gota que ha fet vessar el got?

Sí, però només és la punta de l’iceberg d’una situació que s’agreuja any rere any des que Bartomeu va ser escollit el 2015. Messi sempre havia dit que ell volia retirar-se al Barça i que no volia marxar a cap club que pogués ser rival directe de l’equip de la seva vida, així que si ha pres aquesta decisió i ha canviat la seva opinió és perquè ha passat alguna cosa molt greu. Ens agradaria poder influir d’alguna forma en la permanència de Messi al Barça forçant la dimissió de Bartomeu, però si ell demana marxar, se l’ha de respectar per tot el que ha donat al club. El cas Messi és molt visible, però és només la cirereta del pastís de tot un conglomerat de males decisions.

Abans del cas Messi el Barça ja havia passat moments molt durs. En quin moment es posa en marxa el vot de censura?

La moció de censura s’inicia molt abans del cas Messi, fins i tot abans del 2-8. Les converses per iniciar aquesta plataforma sorgeixen a partir del cas BarçaGate, però ja havíem detectat senyals abans d’això que les coses no anaven bé. Cor Blaugrana ha estat l’organització que ho va posar en marxa ja fa més d’un mes perquè ja es preveia aquesta caiguda en picat.

Per què cal promoure ara el vot de censura, si només queda mig any per a les eleccions? Es pot tocar més fons?

I tant. La capacitat d’inventiva d’aquesta junta directiva és molt gran i que ningú dubti que encara podem estar pitjor. Fa només dues setmanes el president ens assegurava que Messi estava feliç al Barça i no volia marxar i ara estem on estem. Tenim encara litigis en marxa, com és el cas del BarçaGate, que de moment es troba en secret de sumari. Quan això s’aixequi, obrirem una altra capsa de Pandora plena de sorpreses. Així que cal fer fora la junta directiva de Bartomeu immediatament. 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa