El pla B es complica la vida al Sánchez Pizjuán (2-0)
Ben Yedder celebra el segon gol contra el Barça | RAÚL CARO CÁDENAS / EFE

El rei de Copes es complica la vida al Sánchez Pizjuán (2-0). Sarabia i Ben Yedder, a la segona part, donen un important avantatge al Sevilla, que aprofita les rotacions de Valverde per castigar un Barça sense rematada final que paga molt car les absències en atac. El subcampió de la passada edició de la Copa posa en un compromís al campió, que haurà de buscar una remuntada encara major a la que ja va protagonitzar contra el Llevant si vol seguir viu en una competició que ha alçat els últims quatre anys.

Una dada explica el partit del Barça: per primer cop aquest curs, s’ha quedat sense marcar. No ho feia des del 3-0 a Roma del curs passat. Sense Messi ni Dembélé, fora de la convocatòria per decisió tècnica i per lesió, respectivament, el conjunt blaugrana ha trobat a faltar un líder sobre la gespa que tirés del carro en atac. Valverde ha inventat un onze del tot inesperat, ja que tot i l’exigència del rival i de l’escenari, no ha tingut problemes en dosificar homes claus del front d’atac. Suárez i Coutinho, els altres dos pesos pesants de la davantera blaugrana, han començat veient el partit des de la banqueta. L’atac titular al Sánchez Pizjuán: Aleñá, Boateng i Malcom. Un trident del tot inesperat. El més sorprenent, sens dubte, la titularitat del ghanès l’endemà de ser presentat com a nou jugador del Barça, i amb un sol entrenament. Valverde ja va avisar que arribava per jugar de forma immediata, però potser pocs esperaven que sortís d’inici amb només unes hores de marge.

Boateng ha aportat un registre que ni Munir ni Alcácer oferien, un davanter corpulent, capaç de fixar les defenses i de baixar bastant a rebre i a jugar d’esquenes a porteria. Una referència que, a més, ha aportat força treball de desgast en la pressió. Tot i les rotacions, el Barça ha sortit amb un plantejament força més seriós del que va exhibir al Ciutat de València, on dues badades en la primera mitja hora li van costar dos gols. Aquest cop, les badades han arribat al tram final. Durant l’inici del primer temps, el Barça ha pausat el joc amb possessions llargues que no han incomodat massa a un Sevilla a qui, això si, han desactivat en atac. Els andalusos s’han anat trobant a partir de la velocitat i les centrades per banda.

El Sevilla colla i troba premi

En una d’aquestes, al minut 27, el Sánchez Pizjuán s’ha encès reclamant unes possibles mans d’Arturo Vidal, que ha tocat amb l’espatlla dins de l’àrea una pilota aèria posada per Escudero. El VAR ha revisat l’acció, i l’àrbitre ha donat un ensurt al Barça amb un gest que tothom ha interpretat com a penal. Però quan Banega es disposava a agafar la pilota, uns segons després, l’àrbitre l’ha puntualitzat que havia assenyalat córner. El Sevilla s’ha anat estirant a poc a poc, collant cada cop més al Barça, i Ben Yedder ha tingut la més clara pels andalusos en el primer temps: ha demostrat per què fins fa pocs anys era jugador de futbol sala i, en una distància reduïda, ha començat a retallar defenses per acabar desviant, això si, desviat.

Només quatre minuts després, ha estat el Barça qui ha tingut la més clara: Arthur ha aconseguit el que li estava faltant als visitants, traçar una precisa darrera passada i, amb una assistència filtrada deliciosa, ha deixat sol Malcom davant Soriano. El brasiler ha encertat a l’hora de driblar al porter local, però ha errat en la definició quan ja ho semblava tenir tot a favor. La cara del brasiler quan caminava cap al túnel de vestidors ha estat un autèntic poema. Un avís per bàndol en una primera part de domini altern i poques ocasions.

Més n’ha tingut la segona, que ha arrencat amb una centrada de Sarabia i posterior rematada d’Amadou, que dins de l’àrea que no ha trobat porteria. El Sevilla ha anat activant les bandes fins que, poc abans de l’hora de joc, ha trobat el gol. Internada per l’esquerra de Promes, que ha penjat la pilota a l’àrea, on Sarabia, al segon pal, l’ha rematat al fons de la xarxa. 1-0. El Barça necessitava un temps mort, però en lloc d’això s’ha trobat amb més avisos del Sevilla, altre cop per la banda esquerra, que s’ha anat escalfant. Primer, amb una rematada de cap. Després, amb un xut massa alt. Per moments, el Barça s’ha vist atropellat per un rival afamat i cada cop més animat, disposat a ampliar l’avantatge.

Dues greus errades de Coutinho

La resposta de Valverde, tornar al pla A: Suárez i Coutinho han entrat pel debutant Boateng i Malcom, desapareguts tots dos a la segona part. Dos canvis que han estat a punt de tenir un efecte revulsiu immediat: als pocs segons, Suárez ha pispat la pilota a un defensa del Sevilla i Coutinho, des de la frontal, s’ha tret un xut fort quan ho tenia tot a favor per empatar amb un xut col·locat. No ha estat aquest, però, el pitjor error del brasiler: al minut 75, i quan el Barça semblava tornar a tenir el partit com volia, una absurda, innecessària i greu pèrdua seva al mig del camp propicia un contraatac liderat per André Silva, que aprofitant la permissivitat de la defensa per habilitar a Banega, que ha centrat al segon pal, on Ben Yedder ha rematat llençant-se sobre la gespa. 2-0.

Un gol dolorós pel Barça, que ha intentat respondre. Suárez ha pogut escurçar distàncies amb un xut creuat, però l’ha desviat un defensa a córner. En aquest, Piqué ha tornat a aproximar-se amb una rematada de cap. Aquí s’ha acabat tot el perill que ha pogut generar el conjunt blaugrana en el tram final. Sense idees, el Barça s’ha acabat mostrant inofensiu contra un Sevilla que ha tirat d’ofici per mantenir la renda adquirida. Tocarà una nova remuntada al Camp Nou.