El pacte per tancar l’acció de responsabilitat genera discrepàncies
Josep Maria Bartomeu i Joan Laporta, en el memorial a Johan Cruyff. | Jordi Borràs

Sis anys i mig després de l’aprovació -per part dels socis compromissaris del Barça- de les accions contra Joan Laporta i la seva junta directiva, per unes suposades pèrdues de 47,6 milions d’euros en el balanç final del mandat de l’advocat, és ara el club blaugrana el que pretén tancar la ferida amb un pacte que evitaria la publicació de la sentència pel recurs presentat per Josep Maria Bartomeu l’octubre del 2014.

El jutge Martínez Borrego va desestimar, en primera instància, la petició del Barça de recuperar els 47,6 milions d’euros que, segons la junta directiva presidida per Sandro Rosell, havia perdut el club en el global dels set anys de mandat de Laporta. El jutge va reformular els comptes i va concloure que l’expresident va acabar la seva obra amb 4 milions de beneficis, després de rebutjar la documentació aportada -tard- pels mandataris actuals sobre el litigi amb Sogecable, que suposa 37,7 dels 47,6 milions, i de recalcular ingressos, despeses i amortitzacions.

 

El 31 d’octubre del 2014, el Barça, amb Bartomeu ja president, va presentar recurs a l’Audiència Provincial, un recurs que tindrà sentència el proper 12 de gener. Tot i això, el club ara pretén arribar a un pacte amb Zurich, amb qui l’entitat va signar una pòlissa per la qual l’asseguradora abonaria un màxim de 25 milions d’euros en el cas de pèrdues iguals o superiors a aquesta xifra, per tal que l’empresa acabi pagant 5 milions d’euros al club català, segons ha informat el programa ‘Què t’hi jugues?’ de la Cadena SER. Aquest pacte inclouria la retirada d’accions contra Joan Laporta i els seus companys de la junta directiva, sense que l’exmandatari pogués decidir-ne res i n’evitaria la sentència del proper gener.

En declaracions a El Món, l’exvicepresident del Barça Alfons Godall s’ha mostrat crític i poc partidari d’aquesta mesura: “T’han fet viure des del 2010 amb una espasa al coll i amb la brutícia que implica estar relacionat amb una gestió deshonesta, fraudulenta i que ha generat pèrdues, i ara resuta que no haurem pogut dir res. Hauríem de tenir veu i vot, perquè també som part demandada.”

 

L’economista considera que “sempre és una bona notícia saber que el risc de pagar una quantitat important desapareix, però volem que se’ns respecti, que se’ns reconegui la innocència i la honestedat de la gestió”. Godall creu que l’intent de pacte sembla “un tripijoc molt lleig, que no està a l’altura del Barça. Resoldre-ho així, no ens sembla bé. No tot és acabar amb un risc econòmic; també volem mantenir la reputació, el bon nom i la honorabilitat”. L’exvicepresident té molt clara la seva voluntat per a què “hi hagi sentència o que el Barça reconegui la seva culpa, demani perdó i ens compensi, com a mínim moralment. Això no pot quedar així, ens han tractat com un drap brut”.Nou comentari