Les vacances de Nadal i l’arribada del nou any han canviat Neymar Jr. El brasiler, característic per la seva explosivitat, la capacitat de mantenir la pilota sota control a mesura que li surten rivals al pas, la sang freda per definir davant la porteria rival i l’habilitat amb l’esfèrica que el converteix en un futbolista diferent ha patit una transformació que eixampla les seves prestacions i que el fa assolir un nou graó en l’escala que el trasllada cap a la definició d’un jugador complet. Aterrat a Barcelona el dia 2 de gener, sobre el cap de Neymar Jr va sobrevolar un debat breu i poc intens que va posar en dubte l’estat físic del davanter, relacionat amb la possibilitat que l’onze blaugrana hagués viatjat a casa amb diversos quilograms sobrants, una discussió que es va apagar de manera gairebé paral·lela al seu naixement amb el partit realitzat a San Mamés tres dies després de tornar als entrenaments.

A Bilbao, i posteriorment a Vila-real, Neymar Jr va demostrar un nivell de forma òptim i va recolzar intensament el lideratge de Lionel Messi, clau en ambdós enfrontaments amb dos gols extraordinaris de falta. I ho va fer sense estridències, mostrant-se participatiu en la gestació de jugades ofensives i ajudant el col·lectiu amb moviments exteriors per aixamplar el terreny de joc i amb diagonals interiors per projectar les opcions del lateral, ja fos Jordi Alba o el francès Lucas Digne. En aquest 2017, Neymar Jr ha dotat l’equip d’una circulació de pilota intensa i dinàmica, sense pauses llargues, sense retenció de l’esfèrica i amb molts menys tocs abans d’efectuar la passada. S’ha tornat a aliar amb Messi i ha trobat companys amb qui es torna a entendre, com Andrés Iniesta o el mateix Jordi Alba, amb qui genera una societat difícil d’aturar en una banda esquerra convertida en la zona més perillosa del terreny de joc.

 

El crack brasiler se sent important actuant amb solidaritat. La seva influència és superior quan la seva mobilitat i la velocitat de circulació ajuden l’equip a trobar-se més còmode sobre la gespa i ser superior al rival mantenint l’estil únic i diferencial del joc barcelonista de la darrera dècada. Potser somriu menys, sobretot quan la premsa l’assenyala per la pèrdua d’olfacte golejador, però el seu rendiment creix en una globalitat distanciada de l’individualisme i d’una efectivitat que comença a recuperar. De fet, tot i la manca de gol, Neymar Jr és un dels futbolistes més influents del continent. És el jugador de la Lliga espanyola que més retalls intenta, una circumstància que justifica la gran quantitat de faltes que rep, essent l’home que més infraccions i més targetes del rival provoca de tota la competició. A més, amb els penals provocats a Anoeta i al Camp Nou davant l’Athletic i la Reial Societat (sense comptar els que no li van xiular a San Mamés i a Vila-real), Neymar ja és el jugador amb més penals provocats en totes les competicions des que arribés al Barça la temporada 2013-14, amb vint.

Ordre defensiu

 

Sumada a la participació en la creació pacient de futbol atacant, les virtuts de Neymar s’han multiplicat per la implicació activa en les tasques defensives. L’equip s’ha beneficiat del sacrifici del brasiler i ha aconseguit fer-se fort en estadis complicats com el Madrigal o Anoeta a través de la brillantor en defensa. Neymar Jr ha entès el compromís que el conjunt necessita per afrontar partits de grans transcendència davant rivals amb la pressió alta i purament ofensius, com la Reial Societat o el Vila-real, i ha acceptat un rol fins ara inaudit en un jugador elegit per desequilibrar del mig del camp en endavant. L’internacional brasiler -i líder indiscutible de la seva selecció- juga un paper bàsic en la transició defensiva del Barça. Retrocedint metres, Neymar és capaç de situar-se, entendre i rendir a la banda esquerra en una disposició 4-4-2, amb Suárez i Messi despenjats, accedint a seguir el lateral dret del rival -si cal- fins la línia de fons pròpia, alliberant d’aquesta tasca un interior esquerre que ajuda a confeccionar la xarxa de protecció als migcampistes.

 

Convençut de la importància de sumar en el col·lectiu, Neymar Jr ha adoptat una nova missió que augmenta la seva transcendència i responsabilitat dins un equip que el necessita. Les seves qualitats -allò que el fa diferent- no s’han vist reduïdes per l’acolliment de les noves tasques. A més, el gol que tant preocupa (ja en duu tres en els últims cinc partits) ja està tornant.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa