El negoci del VIP Experience

El club aprofita l'alta demanda turística per fer negoci amb localitats no considerades de privilegi

Des d’aquest dilluns, una enorme polèmica ha envoltat el procés que posa en funcionament el VIP Experience, un paquet premium comercialitzat pel Barça i que utilitza, en partits de gran demanda turística i en cas de manca d’entrades disponibles, les localitats alliberades pels socis abonats a través el Seient Lliure. Aquest pack, destinat a persones d’alt poder adquisitiu, multiplica exponencialment el preu de l’entrada estàndard sense que el soci alliberador en conegui l’augment, ni es vegi afavorit pel canvi de condicions de la seva localitat.

Segons una investigació de TV3, el club ha comercialitzat com a VIP entrades de Seient Lliure de fins a deu partits de les darreres tres temporades, sense comunicar-ho al soci interessat i sense fer-li la liquidació corresponent del 50% del preu de venda, tal i com reflectien les normes del Seient Lliure fins aquest gener, abans del canvi de normativa. Per paquets venuts -per exemple- a 1.500 euros, el soci abonat n’ha rebut poc més de 90, el què significa un percentatge de tant sols el 6%.

 

Què inclou el VIP Experience?

 

Una entrada VIP Experience inclou un servei de càtering des d’una hora i mitja abans i fins una hora després del partit, el suport d’hostesses posades a disposició del comprador i que l’acompanyen a la seva localitat i la recepció de les alineacions oficials minuts abans del matx. Segons les imatges ofertes per TV3, el document d’alineacions entregat correpon a l’arxiu facilitat gratuïtament per l’organitzador del partit (UEFA) a través del seu lloc web des d’una hora abans de l’enfrontament.

Quin preu té?

 

L’import d’una entrada VIP Experience pot variar en funció del partit i de la demanda. Dels casos consultats per TV3 i en base a la documentació a la qual ha pogut accedir El Món, el preu del paquet pot oscil·lar entre 700 i 1.850 euros, depenent de la zona i de la transcendència mediàtica del partit. Per a un Barça-Reial Madrid de la temporada 2016-17, el preu d’un paquet VIP Experience a la zona de Tribuna fou de 1.850 euros, al Lateral Segona Graderia, de 1.500 euros; i al Gol Segona Graderia, de 1.300 euros.

 

Què cobra el soci?

 

L’abonat que allibera la seva localitat cobrava, fins el canvi de normativa, un 50% del preu de venda estàndard de l’entrada sense l’afegitó del paquet VIP, restant-li l’IVA (21%) i les despeses de gestió (10%). És a dir, en base als preus generals, no sobre el preu final incloent-hi els serveis premium. Si l’entrada bàsica per al Barça-Reial Madrid de la temporada 2016-17 tenia un preu de 255 euros a la zona de Lateral Segona Graderia, l’abonat que va alliberar va cobrar el 50% d’aquests 255 euros després de restar-li l’IVA i les despeses de gestió (uns 85 euros), es vengués -o no- a través del VIP Experience per 1.500 euros. Amb la normativa anterior, si l’entrada no es venia, el soci no cobrava res.

 

On van a parar els diners restants?

 

Segons va explicar dilluns el vicepresident i màxim responsable de l’Àrea Social del club, Jordi Cardoner, el benefici extret pel Barça amb la diferència entre els 255 i els 1.500 euros va a parar directament a les arques de l’entitat blaugrana. Després de treure-li el 21% de l’IVA i un 10% de despeses de gestió, el soci i el club es reparteixen, a parts iguals, el preu de l’entrada estàndard, sense incloure el VIP. La resta, en aquest cas de 1.245 euros, se suma als ingressos de ticketing del club. 

 

És legal?

 

Sí, el Barça és una entitat privada, el Camp Nou és de la seva propietat i les localitats pertanyen al club, no al soci abonat que paga una quota anual per tenir el dret d’assistir a la localitat llogada durant tota la temporada en la modalitat que hagi escollit: abonament complet, abonament Champions o abonament Lliga. El Barça pot utilitzar el seient, un cop alliberat pel soci abonat, per aquella fórmula que consideri convenient.

 

A més, la normativa actual del Seient Lliure no permet al soci abonat recuperar més del 95% del preu total de l’abonament amb la venda de la seva localitat. Si un abonat al Gol Nord Segona Graderia hagués cobrat el 50%, després de restar-li l’IVA i les despeses de gestió, d’una entrada VIP per al Barça-Reial Madrid d’aquesta darrera temporada, hauria ingressat 462,15 euros nets, una xifra superior als 387 euros anuals pagats per l’abonament. L’abonat només pot recuperar, segons la normativa, 367 euros.

 

Ara bé, amb la normativa anterior i, per tant, pels deu partits en els quals TV3 denuncia irregularitats, l’abonat no tenia cap límit d’ingressos si alliberava el seu seient 72 hores abans del partit. En aquest cas, el soci podia cobrar aquest 50% de l’entrada en tots els partits que considerés oportú alliberar la localitat, sense cap topall. Sí que tenia límit en el cas que no l’alliberés 72 hores abans. En aquesta situació, l’abonat acumulava descompte en l’abonament de l’any següent, amb un màxim del 90%.

 

La normativa oficial fins el gener del 2016:

 

Normativa del Seient Lliure fins el gener del 2017. | FCB

Per què tanta polèmica?

 

El Barça ha amagat l’operativa del VIP Experience al soci abonat que ha col·laborat, involuntàriament, a engreixar les arques del club a través de la venda de paquets premium. L’única comunicació amb l’abonat, fins aquest gener, havia estat la del repartiment equitatiu dels ingressos per localitat individual venuda a través del Seient Lliure. Des del gener, el club va informar que el repartiment dels ingressos passava a ser equitatiu entre tots els socis abonats d’una zona concreta que alliberin la seva localitat, acabi venent-se o no. És a dir, si 100 socis del Gol Nord Segona Graderia alliberen el seient i d’aquests 100 se’n venen 80, els 100 socis es reparteixen el benefici de les 80 entrades venudes al 50% amb el club. En el càlcul del preu no s’inclouen les tarifes del VIP Experience.

 

En cap cas, el club va explicar als socis abonats la possibilitat que la seva entrada formés part d’un paquet VIP, multiplicant-ne el preu i fent-lo partícip d’aquest augment en els beneficis.

 

A qui perjudica?

 

Principalment, als abonats que van veure reduïda la seva possibilitat d’ingressos per la venda de les localitats a través del Seient Lliure. Sense el topall actual, l’abonat que alliberés el seient més de 72 hores abans del partit hagués pogut cobrar el 50% d’aquells suposats 1.500 euros. Els socis no abonats que vulguin adquirir entrades per a un partit també es veuen perjudicats. La preferència per vendre les localitats a través del VIP Experience fa que el soci del Barça disposi de menys possibilitats per accedir a l’estadi i animar el seu equip, ja que hi ha menys entrades disponibles per a la seva venda estàndard. Els turistes, tal i com va admetre el vicepresident Jordi Cardoner, “estan disposats a pagar 1.500 euros” i l’obligació de la junta directiva barcelonista és “utilitzar la plataforma turística per optimitzar serveis d’atenció de luxe no necessitats per la gent d’aquí”.

Nou comentari