Món Esport
El (mal) costum de mirar primer a fora
  • CA
Riqui Puig celebra amb Denis el gol on ha exercit d'assistent
Riqui Puig celebra amb Denis el gol on ha exercit d’assistent | ALEJANDRO GARCÍA / EFE

Cada estiu, la tendència lògica dels aficionats de qualsevol club és mirar al mercat per veure quines possibilitats ofereix que puguin ser aprofitables pel seu equip. Al Barça, les portades i espais dels mitjans durant el mercat estiuenc acostumen a convertir-se en una extensa llista de noms de tots els equips, nacionalitats i posicions possibles. Sovint, però, fins i tot molts aficionats cauen en el -mal- hàbit de no pensar, primer, en el producte que equips com el Barça tenen a casa: els jugadors formats al planter.

 

Les primeres eliminatòries de Copa acostumen a ser tant avorrides pels espectadors com apassionants pels joves jugadors del filial que entren amb ganes de despuntar i començar a donar les primeres passes amb el primer equip. Si contra el Vila-real en Lliga va ser Aleñá -que uns dies després va passar a ocupar la fitxa vacant de Rafinha- qui va endur-se un grapat d’elogis pel seu gol que sentenciava el partit, contra la Cultural Leonesa ha estat Riqui Puig un dels noms més comentats. El migcampista de Matadepera, que ja havia jugat al Camp Nou durant la pretemporada, ha viscut la seva estrena oficial, i no ha desentonat el més mínim. Tot el contrari: quan només portava un quart d’hora sobre la gespa, s’ha inventat una passada filtrada cap a Denis, que no ha desaprofitat el regal i l’ha convertit en el quart gol. Primera assistència oficial del migcampista amb el primer equip blaugrana.

 

El jove migcampista, a qui molts ja auguren un futur brillant al Barça, és un exemple perfecte del fet que, molts cops, el mercat de fitxatges no és l’única solució per reforçar la plantilla. Des de ja fa setmanes, el nom de De Jong, el prometedor jugador de l’Ajax, sona amb molta força com a futurible timó al Camp Nou. Tots els rumors, això si, especulen que el jove holandès, internacional absolut, costaria una xifra propera als 50 milions com a mínim. Però, quant costaria al mercat Riqui Puig? El hàndicap del de Matadepera, que difícilment tindrà gaires oportunitats més en partits oficials al llarg d’aquesta temporada. Valverde no el vol cremar abans d’hora, però tampoc és descartable que hi compti de cara al futur en alguna convocatòria. Mentrestant, s’haurà de foguejar al filial, a la segona B, mentre competidors com De Jong o Rabiot disputen ja competicions d’alt nivell com l’Eredivisie, la Ligue 1 o, per descomptat, la Champions League. Al Barça B també tindran protagonisme Miranda o Chumi, els altres dos debutants en partit oficial al Camp Nou amb el primer equip. Dos jugadors a qui tampoc s’ha de perdre la pista. 

 

La paciència que es va tenir amb Xavi o Iniesta

 

Puig ha demostrat ser un migcampista amb personalitat. No es va arrugar al Trofeu Joan Gamper contra Boca Juniors, com tampoc ho fa als partits amb el filial. La seva forma de jugar és tranquil·la, pausada amb la pilota, pacient, fent valer la seva intel·ligència per protegir la possessió i distribuir el joc amb els mínims tocs possibles. Segurament, encara no té ni el nivell ni l’experiència ni, segurament, la maduresa que tenen els altres dos noms mencionats. Ara bé, tampoc Xavi, Iniesta i altres jugadors formats al planter, van tenir un gran suport mediàtic quan van debutar. Els seus primers entrenadors també els van cuidar, i van apostar per ells en moments determinats. Als grans talents se’ls ha dosificat d’inici a tots. Malament faria Valverde de donar-li d’un dia per l’altre un protagonisme excessiu, ja que podria acabar acusant-lo, com ja ha passat amb altres grans talents de la Masia a qui la pressió va poder. Bojan Krkic, per exemple.

 

Riqui Puig seguirà el seu camí, i tard o d’hora el seu talent el conduirà on es mereixi. Valverde, com van fer en el seu dia Van Gaal, Rijkaard o Guardiola, només serà un acompanyant més, un guia que l’orienti i impulsi. Però mentre no s’obre el mercat hivernal o s’apropa l’estiu, el Barça faria bé de preguntar-se si no val la pena mirar primer al planter que al mercat. De Jong i Rabiot són molt bons, però fins a on pot arribar Riqui Puig?



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa