El dia que Cruyff va canviar el relat esportiu del Barça

Aquest divendres es compleixen 30 anys de la signatura de l'holandès com entrenador del club blaugrana

El 4 de maig del 1988, avui fa trenta anys, Johan Cruyff signava el seu primer contracte com entrenador del Barça. Enmig d’una època complicada, amb Josep Lluís Núñez contra les cordes i amb tota la plantilla del primer equip unida contra el president, en la concentració que es va anomenar El Motí de l’Hesperia, l’empresari de la construcció va tenir la idea d’entregar el projecte esportiu del club a l’ídol holandès, l’home que va canviar l’estat d’ànim dels culers i els catalans amb la seva arribada com a jugador el 1973.

Deu anys després de l’accés a la presidència i havent fitxat i acomiadat fins a nou entrenadors, Núñez va decidir entregar-se a la figura de Cruyff per tal de salvar el seu càrrec. En hores baixes, amb el Reial Madrid havent guanyat la seva Lliga número 23, amb unes eleccions a la cantonada i amb Sixte Cambra com el candidat forjat per l’establishment catalanista, a Núñez no li quedava més remei que treure’s un as de la màniga.

 

I aquesta carta fou el retorn de l’Holandès Volador. Només sis dies després del Motí de l’Hesperia, el Barça anunciava el fitxatge de Johan Cruyff en una nota oficial: “El FC Barcelona comunica als seus socis i simpatitzants que ha arribat a un acord amb el senyor Johan Cruyff en virtut del qual queda contractat com a Director Tècnic del primer equip des de l’1 de juliol del 1988 fins el 30 de juny del 1989. Tindrà com a col·laborador el senyor Tonnie Bruins-Slot.”

Núñez fitxava Cruyff per un any. I aquell mateix 4 de maig al vespre, l’entrenador era presentat davant els mitjans de comunicació, encara en plena temporada. Faltaven tres jornades pel final de la Lliga, però el president no podia esperar. De fet, el campionat ja estava sentenciat i el Barça se situava en una trista sisena posició. L’afecció necessitava il·lusionar-se i Cruyff era el millor caramel per encarar el nou curs amb entusiasme. I perquè Núñez guanyés les eleccions, indiscutiblement.

 

Un nou Barça

 

Aquell 4 de maig del 1988 naixia club diferent. El relat esportiu del Barça es capgirava com un mitjó. Johan Cruyff va implementar un segell únic de jugar a futbol i, en només dues temporades, va arreglar el desastre al terreny de joc aconseguint la primera de quatre Lligues consecutives. Quatre anys després, el Barça aixecava la primera Copa d’Europa. Però Cruyff no només va guanyar títols. L’holandès va imposar una filosofia pròpia que ha perdurat al llarg dels anys, convertint-se en mestre d’una generació de futbolistes que, amb el pas del temps, s’han convertit en professionals de les banquetes i els despatxos: Pep Guardiola, Ronald Koeman, Eusebio Sacristán, Òscar García, Txiki Begiristain, Andoni Zubizarreta, Lluís Carreras, Michael Laudrup, Abelardo Fernández, Albert Ferrer, Sergi Barjuán, Guillermo Amor, José Mari Bakero, Quique Álvarez, Albert Celades, Francisco Javier García Pimienta o el seu propi fill Jordi.

Nou comentari