El Betis la fa grossa al Camp Nou en el retorn de Messi (3-4)

Dues dècades després, el Betis s’ha tornat a imposar al Camp Nou (3-4). En un partit completament boig, els andalusos han demostrat caràcter i futbol per forçar la primera derrota del Barça com a local en Lliga en l’era Ernesto Valverde. De fet, cap visitant assaltava el feu blaugrana des del 10 de setembre del 2016, quan ho va fer l’Alabès per últim cop. El Betis arribava a la cita com l’equip menys golejador de Primera, i n’ha marxat amb quatre gols al sarró.

La primera part ha estat un autèntic desgavell que s’ha endut qui ha defensat millor. Amb Messi com a al·licient, el Barça recuperava un argument de pes al seu atac, però l’efecte revulsiu de l’argentí ha quedat ràpidament anul·lat per les cobertures d’un Betis que marcava a l’home. L’equip d’Ernesto Valverde ha començat pressionant molt alt, ofegant els andalusos a la seva àrea, però el Betis ha trobat sortida amb relativa facilitat. En els sis primers minuts, tres ocasions locals i dues visitants, símptoma que el partit estava sent un intercanvi de cops sense control.

El pla de Setién passava per anul·lar la circulació interior del Barça, amb tres centrals pendents dels tres davanters i jugadors com Guardado pendents d’interiors com Arthur, absolutament desconnectat al llarg del primer temps. Sense la pausa del brasiler, el Barça ha pecat de precipitació. En atac, Malcom intentava aportar profunditat amb desmarcades interessants que demostraven les ganes de reivindicar-se i aprofitar els minuts que li han cedit la lesió de Coutinho i la baixa, per decisió tècnica, d’Ousmane Dembélé. El francès, que ha arribat al pàrquing de l’estadi dos minuts abans de l’inici del partit -força més tard del que se sol demanar als no convocats- ha seguit el partit des de la grada amb un gorro i unes ulleres daurades. El seu posat, seriós, evidenciava la seva preocupació. Guillermo Amor, en els instants previs del partit, li ha enviat un missatge: “Tots els jugadors del Barça han de viure la seva professió, fer un pas endavant i treballar cada dia per estar en condicions i jugar on et diguin”. El francès s’ha assegut amb la resta de descartats amb el partit ja començat, demostrant que els tocs d’atenció segueixen sense fer efecte.

Joaquín, al minut 6, ha tingut el primer gran avís del partit, en rematar alt davant de Ter Stegen una centrada lateral de Junior Firpo des de l’esquerra. Ha estat precisament el defensa brasiler qui ha obert la llauna. Al minut 19, el Betis ha traçat un contraatac conduït pel mateix Junior, que tot i la inferioritat numèrica, s’ha atrevit a encarar i a retallar a Sergi Roberto, a qui ha deixat clavat abans de definir amb un bon xut amb la dreta. La defensa del Barça es preguntava què havia passat perquè un sol home hagués pogut amb tot el seu sistema defensiu. La reacció blaugrana ha arribat en forma d’avís de Lenglet salvat per una gran mà de Pau López en una jugada a pilota aturada. El Barça, efectivament, no trobava ritme en la circulació per l’efectiva pressió del Betis.

Els andalusos han anat guanyant confiança mentre el Barça no feia més que sumar imprecisions. El Betis no ha cessat d’empènyer i ha tingut el segon poc després, en un avís salvat per una gran estirada de Ter Stegen. L’alemany, però, no ha pogut fer res per salvar el segon, obra de Joaquín al minut 34. L’atacant andalús ha rematat completament sol dins de l’àrea una passada de la mort que ha tornat a despullar les carències defensives d’un Barça que ja suma 10 jornades encaixant en Lliga. Loren ha tingut el tercer en un xut creuat. El desgavell defensiu era total. El Betis atacava amb força facilitat i trobava espais a l’esquena dels laterals del Barça, que han patit de valent.

Més cor que cap

Amb més dubtes que futbol, el Barça ha marxat als vestidors amb un 0-2 que, tot i ser contundent, encara era remuntable. Valverde era conscient que calia una sacsejada, i ha donat entrada a Arturo Vidal per Arthur. 15 segons ha tardat el xilè a disposar de la primera oportunitat. El migcampista, pur caràcter, ha revifat per uns instants un Barça que necessitava la seva empenta. El Barça ha hagut d’arriscar, forçat pel resultat, però el Betis se sentia molt còmode. No ha estat fins superada l’hora de partit que, amb més fe que joc, el Barça ha trobat encert gràcies a un penal que, inicialment, Mateu Lahoz havia xiulat fora. Messi, que tornava tres setmanes després de la lesió que va patir al Camp Nou contra l’altre equip de Sevilla, l’ha transformat amb un gran llançament, alt i col·locat, impossible per Pau López.

L’1-2 semblava que generaria l’espurna necessària per encendre la remuntada del Barça, però només quatre minuts després, al 70′, Lo Celso ha recollit una passada de Tello dins de l’àrea i ha superat Ter Stegen amb un xut on a l’alemany li ha relliscat la pilota entre les mans. Efectivament, no era el millor dia pel Barça, que malgrat tot, no ha perdut la fe. A deu minuts pel final, Messi ha deixat sol Munir, que amb molta sang freda li ha regalat una assistència de gol a Arturo Vidal, que no ha perdonat. Amb una mica de suspens, però el VAR ha acabat validant el gol perquè Munir havia arrencat la jugada en posició dubtosa. Amb el 2-3, novament el Barça s’ha vist amb opcions.

Però quan tornava a creure, el Barça s’ha topat novament amb un cop dur: Rakitic ha fet una falta al mig del camp que li ha merescut la segona groga. Contra deu homes, el Betis no ha perdonat. En una jugada per l’esquerra, Junior ha assistit Canales, que ha culminat llançant-se sobre la gespa anotant el 2-4. Quan el partit semblava vist per sentència, el Barça ha seguit insistint, i ha trobat el tercer en una acció que novament ha hagut de revisar el VAR. Mssi ha culminat una bona passada d’Arturo Vidal, però al Barça li ha faltat temps per culminar l’agònica remuntada. Premi total pel gran partit dels andalusos, que han completat una autèntica exhibició contra un Barça trencat que haurà de reflexionar de valent després de la propera aturada per seleccions.