Bartomeu, durant l’Assemblea General del 2018 del Barça. | FC BARCELONA

El Barça traslladarà a l’assemblea de socis compromissaris la proposta de retirar les medalles atorgades a Francisco Franco a la dècada dels 70. Segons ha anunciat el portaveu de la junta directiva del club, Josep Vives, la junta ha acordat deixar sense efecte les distincions atorgades a Franco els anys 1971 i 1974, i tots els efectes honorífics vinculats al seu lliurament. L’acord haurà de ser ratificat pels socis. 

 

“És un cas curiós, quan alguns socis van instar al club a retirar les medalles, no hi havia constància documental en una junta directiva del Barça que se li havia concedit una medalla al general Franco. Però hi havia proves gràfiques que ho provaven. A partir d’aquí, al Centre de Documentació es va fer molta feina i se li ha retirat. Encara que documentalment no hagi passat, de facto sí que ha passat. La decisió sobre la retirada definitiva d’aquestes medalles la prendrà l’Assemblea de Compromissaris, no la junta directiva“, ha exposat Vives. El club ha pres aquesta decisió d’acord amb el compromís de revisar novament el cas, des d’un punt de vista històric i documental. Aquesta demanda havia estat periòdica per part de molts socis. 

 

El club ha exposat el context pel qual es van atorgar aquestes distincions: “El 1971, la junta directiva va atorgar al general Franco la medalla d’or commemorativa de la inauguració del Palau Blaugrana. El 1974 va atorgar-li la medalla d’or commemorativa de les noces de platí del club, obligada per la norma no escrita que implicava que les distincions de nova creació sempre s’havien d’atorgar per primera vegada la medalla d’or del club, de nova creació, a la Penya Blaugrana de Manresa, com a organitadora de la primera trobada de penyes barcelonistes de Montserrat. A requeriment de les autoritats de l’època, el club blaugrana va crear una nova medalla que es va lliurar a Franco una setmana després dels actes de Manresa.

 

Vives ha puntualitzat que “a ningú se li escapa el context històric de l’època, autoritari i dictatorial. Se li va donar una medalla a una penya de Manresa, i una setmana més tard la normativa exigia donar una medalla al cap d’Estat. Va ser una imposició”. Sobre el judici als presos polítics, Vives ha defensat que la junta “creu en una resolució política, no judicial”. El portaveu ha puntualitzat que la coincidència entre l’inici del judici dels presos polítics i la proposta d’aquesta mesura és casual, donat que és una iniciativa que fa anys que diversos socis venen perseguint. Nou comentari