Món Esport
El Barça adopta una nova postura sobre l’origen dels seus colors
  • CA
Samarreta del Barça. | FCB

 

El primer any de vida del Barça ha estat, fins avui, ple d’incògnites, dubtes, afirmacions banals i inexactituds. El que succeí entre 1899 i 1900 al voltant del Gimnàs Solé i de la figura de Hans Gamper, ha format part de la llegenda històrica i de la rumorologia imprecisa. No fa gaire, el periodista Frederic Porta i l’historiador Manel Tomás treien a la llum l’origen dels colors del club en el seu llibre Barça Inèdit. El blau i el grana provenen, segons els escriptors, de Liverpool i de l’equip de rugbi d’una escola anomenada Merchant Taylors, on havia practicat aquest esport Arthur Witty, jugador i quart president de la història de l’entitat.

Un any després de la publicació, el Barça ha corroborat aquesta afirmació i l’ha donada per bona. Aquest dimarts, el club ha fet pública una informació -redactada pels seus historiadors Carles Santacana i el mateix Manuel Tomàs- en la qual es pren aquesta teoria com la “més versemblant i factible” i amb la qual es “compta amb el suport del Club”. Segons s’explica al llibre Barça Inèdit -i des d’ara al web de l’entitat-, Frederick Arthur Witty (expresident) i el seu germà Ernest van proposar en la segona reunió de la història els colors de l’equip anglès de rugbi on havien jugat per dissenyar la roba del Foot-Ball Club Barcelona, de recent fundació.

 

Manel Gamper, nét de Hans Gamper, i Michael Witty, nét d’Arthur, s’han reunit recentment amb membres del club, inclòs el president Josep Maria Bartomeu, per argumentar la seva teoria i aportar-ne proves, com una fotografia del mateix equip de Liverpool datada de finals del segle XIX. Al text publicat al web del Barça, Santacana i Tomàs relaten com el nét de l’expresident anglès va confirmar la seva hipòtesi: “Veient que ningú parlava de la procedència dels colors, es va decidir a escriure a Liverpool per preguntar-los si, efectivament, el blau i grana eren els colors de l’equip de l’escola. La resposta va ser prou clara: el blau i el grana eren a l’equipació de l’equip de rugbi de l’escola de finals del segle XIX, en el qual havien competit els dos germans Witty mentre feien els seus estudis.”

I el Basilea?

 

La teoria que els colors blau i grana del Basilea, un dels equips on va jugar a futbol Hans Gamper, foren els triats pel mateix fundador suís en la fundació del Barça ha fet escola. Els aficionats han integrat aquesta lògica com a vàlida, sense que el club l’hagi desmentida fins ara. Fins i tot, el web del Barça defensava aquesta opció fins fa pocs mesos. En la informació publicada aquest dimarts, el club ja s’allunya de la percepció i del mite mal explicat: “Com va documentar fa anys Emma Gamper en un llibre sobre l’etapa helvètica del seu avi, el club del seu país amb el qual Gamper va mantenir un compromís més gran va ser l’Excelsior, i posteriorment el Zuric, que va fundar i liderar personalment, molt més que amb el Basilea, on va jugar molt poc.”

 

Els néts dels fundadors, Gamper i Witty, han ratificat la seva versió i l’han donat, definitivament, com a vàlida. Una afirmació que el club ha recolzat, un fet històric per a una entitat a la qual sempre li ha estat difícil apartar-se dels mites, fins i tot els falsos. “És convenient que fem oficial l’autenticitat d’aquest fet, perquè així evitarem que qualsevol es pugui inventar les teories més peregrines. D’aquesta manera, no hauríem de parlar mai més de l’assumpte, perquè aquesta serà la versió oficial del Club”, conclou Gamper.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa