El Barça aconsegueix reduir la massa salarial

El conjunt blaugrana pressuposta, per a l'exercici 2018/19, una reducció del 4% del seu cost esportiu

El Barça es consolida com el club esportiu amb més ingressos del món. Enric Tombas, vicepresident i tresorer de la junta directiva, i Òscar Grau, director executiu (CEO), han presentat els comptes de balanç de l’exercici 2017/18 i el pressupost per a la temporada 2018/19 que el pròxim 20 d’octubre Bartomeu sotmetrà a aprovació de l’Assemblea General Ordinària dels socis compromissaris. Grau ha confirmat les xifres que ja va anunciar Josep Vives, portaveu, fa menys d’una setmana: el Barça pressuposta 960 milions d’ingressos i 929 milions de despeses d’explotació –que elaboren un resultat net després d’impostos d’11 milions– i presenta un rècord d’EBITDA (mesura del benefici que pretén mesurar la rendibilitat econòmica d’una empresa) de 191 milions.

 

El director executiu ha confirmat que el gran objectiu de l’àrea econòmica culer ha estat “el d’aconseguir que els ingressos extraordinaris conseqüència de l’elevada xifra que es va cobrar per la venda de Neymar es converteixin en recurrents“. La reducció del 43% que es destina a traspassos ha provocat que el Barça hagi augmentat la quantitat pressupostada per l’Estadi ( 3%), el Mèdia ( 20%) i el Màrqueting ( 35%), on s’ha fet l’esforç més destacat. El manteniment del preu del carnet de soci, l’ingrés pels quals suposa un 2% del total, és un altre dels aspectes que ha aprofitat per destacar el CEO del Barça, que també ha reconegut que es farà un esforç per vendre aquells jugadors amb què no es compti: “Hem fet un bon mercat d’estiu. No pretenem arribar als números de la temporada passada, però buscarem sortides beneficioses als futbolistes que no tinguin minuts“.

 

TEMPORADA INGRESSOS* DESPESES*
11/12 495 441
12/13 490 443
13/14 530 472
14/15 608 581
15/16 679 630
16/17 708 677
17/18 914 882
18/19 960 929

*En milions d’euros

 

Un dels grans maldecaps de la junta directiva, sense cap mena de dubte, ha estat el de rebaixar el cost esportiu de l’entitat, és a dir, el percentatge dels ingressos que es destinen als salaris dels esportistes de totes les seccions. En això, els culers també són capdavanters. El tancament de l’exercici 17/18 ha auditat unes xifres més elevades que mai: el Barça destina el 70% dels guanys als contractes dels seus atletes. La junta directiva de Bartomeu ha anunciat, però, que durant la temporada 18/19 pretén reduir el cost en quatre punts (passar de 639 milions a 633) i situar-lo en un 66% després de la reducció de plantilla que Valverde, entrenador del primer equip de la secció de futbol, que és la que té més pes econòmic amb diferència, va demanar a l’equip directiu. Els adeus d’Andrés Iniesta i Javier Mascherano, dos veterans que no tenien un sou especialment baix, també han influït. Les amortitzacions dels fitxatges, no obstant això, segueixen augmentant (22 milions d’euros, un 18%).

Cost esportiu Barça

 

Uns pressupostos conservadors

 

A més, el Barça ha presentat un deute de 157,449 milions d’euros, quelcom que elabora un quocient, amb l’EBITDA, de 0,68, que està molt per sota dels 2 punts que estableix l’article 67 dels Estatuts del club. Aquestes dades, contextualitzades, es tradueixen en el fet que l’entitat té capacitat econòmica suficient per abordar qualsevol projecte important com, per exemple, l’Espai Barça, “que avança a molt bon ritme” segons ha valorat Enric Tombas. En aquesta qüestió, les intencions de la junta són les d’anunciar el nou del Camp Nou “abans d’acabar la temporada” i d’inaugurar l’Estadi Johan Cruyff “al març“. La quantitat immobilitzada per dur a terme la inversió és de 72 milions d’euros.

 

L’escenari que ha dibuixat el Barça per elaborar els seus pressupostos és conservador: tot i que, esportivament, el club català ja ha manifestat a través dels seus representats la necessitat de guanyar la Champions League, els ingressos previstos s’han realitzat comptant que els de Valverde només arriben als quarts de final. Tot el que sigui arribar més lluny atorgarà beneficis nets que aniran directament al patrimoni del club (excepte si es guanya, quan es perdran diners per les primes als jugadors). A més, l’àrea econòmica tampoc ha inclòs els guanys derivats del possible Girona-Barça als Estats Units, tot i que ha reiterat que veu la proposta de Tebas amb bons ulls. Per últim, Òscar Grau ha confirmat que les xifres no contemplen una inversió en el mercat d’hivern, però ha deixat clar que es pot fer una excepció “si l’entrenador ho demana”.

Nou comentari