Drets denunciarà la repressió policial a la final de la Copa del Rei

L'associació de juristes inicia una col·lecta per defensar els afectats per la requisa de samarretes, estelades i objectes diversos al Wanda Metropolitano de Madrid

L’actuació policial a les portes de l’estadi Wanda Metropolitano de Madrid en la final de la Copa del Rei del passat 21 d’abril no quedarà en la ignorància. Els afectats per la repressió duta a terme pels membres del cos estatal trigaran en poder oblidar la humiliació d’haver de llençar a les escombraries les samarretes grogues, les banderes estelades i diversos objectes -com els xiulets- abans que el seu equip, el Barça, disputés un duel espectacular davant el Sevilla en un estadi magnífic.

L’associació de juristes Drets ha iniciat, aquest dijous, una recollida de diners pública per tal de poder afrontar una denúncia col·lectiva contra les autoritats, en nom de les desenes de víctimes de l’actuació policial. Consideren vulnerada la llibertat d’expressió i els drets fonamentals dels ciutadans i creuen obligatori “aclarir qui és el responsable d’aquest operatiu policial, qui va donar les ordres i depurar responsabilitats”, tal i com destaca el comunicat.

 

En una conversa amb El Món, el president de Drets, Sergi Blázquez, ha explicat que la denúncia s’interposarà en tres àmbits: “la via penal, per un delicte de vulneració de drets com la llibertat d’expressió; la via civil, perquè hi ha un procediment especial que protegeix el drets fonamentals; i la via administrativa, per esclarir qui va donar les ordres, si va ser la delegació del govern espanyol o directament la policia.”

L’advocat considera indispensable conèixer “quin organigrama tenien per atemptar contra els drets de la gent” per tal de depurar responsabilitats. Ara bé, Blázquez és conscient que demanar explicacions a les institucions estatals no solucionarà el problema, tot i que ho estima elemental per tal de poder elevar-ho a instàncies superiors a nivell europeu. “Tot el que soni o que faci olor a sobiranisme i, per extensió, al color groc, als llaços o a l’estelada, ja sabem com reaccionaran els tribunals”, admet, encara que posa de manifest que “la defensa dels drets humans a Europa només és possible si ho denununciem aquí, si esgotem la via interna”.

 

Drets afirma que, a dia d’avui, disposa d’una cinquantena d’afectats per la repressió policial a la final de la Copa del Rei. “Tenim unes 50 persones que s’han dirigit a nosaltres”, explica Sergi Blázquez, encara que reconeix que abans de presentar la denúncia s’han de seleccionar: “Hem demanat que se’ns aportin les proves, vídeos, fotografies o testimonis per tal de tirar-ho endavant i poder-ho defensar.”

Nou comentari