Quan les coses es fan malament, s’han de criticar, però quan es fan bé, també s’han d’aplaudir. Després del tràgic 2-8 contra el Bayern de Munic als quarts de final de la Champions de la temporada passada a Lisboa, tothom va detectar un problema greu en l’envelliment de l’onze de gala del Barça. La mitjana d’edat de l’equip que va ser humiliat pels bavaresos era de 29,5 anys, és a dir, gairebé 30, l’edat en la qual es considera que els futbolistes comencen a baixar el seu rendiment. Ronald Koeman va arribar a la banqueta culer amb el cartell de rejovenidor, d’entrenador que no té problemes en asseure els veterans, i això s’ha començat a fer palès.

Dos mesos més tard, el Barça ha tornat a disputar un partit de Champions. Ha estat contra el Ferencváros hongarès al Camp Nou, duel de la fase de grups que els blaugrana han resolt amb contundència (5-1), i la mitjana d’edat ha baixat més de tres anys: dels 29,5 als 26,1. Això es deu, principalment, al canvi de dos futbolistes molt veterans, Luis Suárez i Arturo Vidal, per joves com Ansu Fati o Trincao. A més, la lesió de Jordi Alba ha forçat la titularitat de Sergiño Dest, cosa que ha rebaixat alguns anys també, però el canvi de Ter Stegen per Neto l’ha envellit, així que no es deu a casualitats, sinó a una tendència clara.

Al darrer partit dels blaugrana, contra el Getafe al Coliseum Alfonso Pérez, Pedri ja va ser titular, cosa que demostra que Koeman té una intenció molt clara d’apostar pels joves. El més important, però, és que aquests nanos acaben rendint. Si el canari va ser un dels millors del Barça en el darrer duel, Trincao, Ansu Fati o Dembélé, que ha entrat a la segona meitat, han estat peces clau en el triomf dels blaugrana contra el Ferencváros.

Concretant, Trincao ha estat molt important per obrir el camp. En comptes d’intentar buscar l’interior i acumular futbolistes al centre de l’atac, el portuguès fa d’extrem i oxigena el joc. Ha driblat, ha generat perill, ha trobat bones passades… gran partit! Ansu Fati continua en la bona dinàmica. Ha marcat i ha estat escollit home del partit. Pedri i Dembélé, que han entrat a la segona meitat, han marcat i han mantingut el gran ritme de l’equip. A més, el francès s’ha reivindicat amb uns minuts de molta qualitat en els quals ha demostrat el seu talent individual. El jove migcampista canari, per la seva banda, ha confirmat que no s’arronsarà malgrat les dimensions del seu nou club i al final del partit ha reconegut que està tranquil, com si estigués “jugant a casa amb el meu germà”, ha assegurat.

Amb tot, això també permet a la gran estrella del Barça, Leo Messi, descarregar-se de responsabilitats. No només això, sinó que aquest fet també ajuda a donar optimisme als culers de cara al dia que l’argentí acabi deixant el club, sigui aquest estiu o quan es retiri amb 40 anys, si cal. Messi també va ser jove un dia i va haver de rebre oportunitats per poder acabar triomfant. Si Koeman reparteix el pes de l’equip sobre futbolistes com Pedri, Trincao, Ansu Fati o Dembélé, ells milloraran, perquè hauran de gestionar aquesta responsabilitat, i faran millorar l’equip i forçar un canvi de dinàmica respecte a la tendència que marquen les famoses vaques sagrades.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa