Leo Messi es lamenta després d’una ocasió fallada a Mestalla | EFE

El Barça continua bloquejat. Mestalla ha demostrat als blaugranes que la Lliga és una altra història i, quatre partits després, els de Valverde continuen sense trobar la formula per aprofitar els errors del Madrid. L’entramat defensiu del València ha estat massa per un Barça incapaç de trobar solucions, tot i gaudir del control absolut del partit (1-1). Només l’espurna de Messi, que ha igualat el partit després d’un gol al primer minut dels locals, ha semblat activar els de Valverde. Enrocats després de l’excel·lent partit de Wembley, la mala ratxa comença a ser alarmant per un Barça que perd el lideratge i que comença a evidenciar les primeres urgències.

Messi surt al rescat

La Lliga és una altra història i el Barça ho ha comprovat al minut de partit. Els blaugranes han despertat sobtadament de l’exhibició a Wembley amb una cadena d’errors en defensa que ha acabat amb el gol inicial de Garay (1-0). Badada defensiva de Gerard Piqué i gerro d’aigua freda per un Barça que, només començar, es veia obligat a anar a remolc i a remar en un context contrari per enèsima vegada aquest curs. Mestalla semblava ser la kriptonita d’un Barça embussat davant un València desfermat però que, inesperadament, s’ha trobat amb la lesió prematura de Gonçalo Guedes. Sens dubte, el millor dels ‘che’ fins el moment i gran esperança valencianista.

Context de depressió local que ha estat aprofitat pel de sempre. Una gran jugada trenada a la zona de mitjos ha acabat a peus d’un Leo Messi que, des de la frontal, ha sentenciat Neto amb un xut ras i enganxat al pal (1-1). El Barça havia fet el més difícil als vint minuts en aprofitar la primera ocasió clara del duel. Les escasses ocasions, però, eren contrarestades per un domini acaparador dels de Valverde, que generaven sensació de perill constant cada vegada que s’acostaven a l’àrea local. Més enllà d’una rematada enverinada de Gayá en una contra diabòlica, el Barça ha prosseguit coent el partit a foc lent i deixant la sensació que el gol podia arribar en qualsevol moment. La primera meitat, però, ha mort amb un Barça instal·lat a la zona de tres quarts i que podia haver fet més davant un València enrocat, i amb l’única alternativa del contraatac.

Messi i Suárez celebren el primer gol del Barça a Mestalla
Messi i Suárez celebren el primer gol del Barça a Mestalla | EFE

Sense solucions

El guió a la segona meitat ha estat un calc de la primera. El València ha sortit disposat a neutralitzar el Barça i Txérixev ha agafat l’estela de l’equip per posar l’ai al cor dels blaugranes amb un xut que ha marxat fregant el travesser. Ensurt inicial que ha fet que els de Valverde esmenessin l’error apoderant-se del domini del joc. Tombar el mur dels de Marcelino, tot i això, era un escull d’allò més complicat i donar continuïtat al joc era clau per poder arribar a la porteria de Neto. El porter valencianista, però, els ha negat la glòria en fins a dues ocasions seguides de Coutinho, des de la frontal; i de Messi, des del vèrtex de l’àrea.

El València, per contra, tot i ser incapaç de fer el pas endavant que requeria el partit, aprofitava les alarmants distraccions del Barça en defensa. Així, Gameiro i Batshuayi reaccionaven per un equip ‘che’ que ha viscut del contraatac des del xiulet inicial. Masses pèrdues d’un Barça en un partit de contrastos i desconnexions que, de retruc, provocaven que els locals s’animessin sense pràcticament arguments per fer-ho. L’equip, visiblement cansat després de l’esforç intersetmanal, precisava algun canvi a crits. L’immobilisme de Valverde, però, ha estat neutralitzat per un Leo Messi que s’ha posat l’equip a l’esquena per, com el dia de l’Athletic Club, intentar rescatar els blaugranes.

A un quart d’hora pel final, el ’10’ ha posat una pilota deliciosa per Coutinho que, davant Neto, ha acabat demorant massa la rematada. Ni el canvi de Dembélé per Coutinho, però, ha resultat perquè el Barça acabés de trobar el ‘punch’ necessari per rebatre la mala ratxa en la competició de la regularitat. En Lliga, doncs, el Barça suma quatre partits sense vèncer i continua sense aprofitar els ‘regals’ del Reial Madrid.