Oficial: El Clàssic del Camp Nou es jugarà el 18 de desembre

Després d'uns dies de reunions i discussions, Barça i Reial Madrid ja saben quan disputaran el seu enfrontament de la primera volta de la Lliga Santander, corresponent a la desena jornada

Ja és oficial. El Comitè de Competició de la Reial Federació Espanyola de futbol ha anunciat que el Clàssic que estava previst per al 26 d’octubre es disputarà, finalment, el 18 de desembre. Després d’uns dies de reunions i discussions, Barça i Reial Madrid ja saben quan disputaran el seu enfrontament de la primera volta de la Lliga Santander, corresponent a la desena jornada. L’escenari, com no podria haver estat d’una altra forma, serà el Camp Nou. L’hora encara està per confirmar.

La cronologia dels fets

L’objectiu era clar: Javier Tebas –el mateix personatge que va fer cas omís de la petició del Barça d’ajornar el partit contra el Las Palmas que es va disputar al Camp Nou sense públic el Primer d’Octubre del 2017, quan l’Estat va respondre al referèndum de Catalunya amb una violència desproporcionada i injustificada– volia esquivar les protestes i reivindicacions del poble català. El mateix 26-O hi ha convocada una manifestació contra la sentència del Tribunal Suprem, que ha condemnat els presos polítics catalans a passar-se de nou a tretze anys a la presó pel simple fet d’obeir el mandat popular i col·locar unes urnes, i el president de LaLiga no volia que aquesta coincidís en espai i temps amb el Clàssic

La seva proposta de canviar l’escenari del partit entre catalans i madrilenys i traslladar-lo a Madrid va ser descartada i des del primer moment es va deixar clar que l’enfrontament de la primera volta entre els dos millors equips de la Primera Divisió espanyola es jugaria a Barcelona. El “risc cert i greu d’alteració de l’ordre públic” que va portar Tebas a demanar a la Federació que el Clàssic del 26-O es disputés al Santiago Bernabéu no es va traduir exactament en la petició inicial del president de LaLiga, votant declarat de Vox, però sí que va derivar en una modificació del calendari previst.

Tant el Barça com el Madrid es van posicionar en contra del canvi d’escenari però cap de les dues entitats esportives veia malament que es modifiqués el dia del compromís si així es considerava oportú. El club català, no obstant això, no va desemparar els seus afeccionats i els va defensar. “Reafirmem la confiança absoluta en l’actitud cívica i pacífica de la nostra massa social, que sempre s’expressa al Camp Nou de manera exemplar”, va comunicar l’entitat culer el passat divendres 18 d’octubre, dia d’una vaga general històrica a Catalunya. Ambdós clubs van acordar el18 de desembre com a la nova data de partit, però LaLiga va presentar al·legacions i va demanar que es disputés un altre dia i en cap de setmana. Finalment, la data escollida ha estat la que demandaven els equips implicats.

Una qüestió d’Estat

Des que va transcendir que LaLiga havia demanat a la Federació Espanyola que el Clàssic del 26-O tingués el Bernabéu com a escenari, aquest assumpte es va convertir en una qüestió d’Estat. La principal prova d’això és que el govern espanyol va deixar ben clar que no volia que el Barça-Madrid es disputés al Camp Nou en un dia de protestes contra la repressió d’Espanya a Catalunya. Els afeccionats del Barça, una entitat que ja fa molt de temps que és al costat del país, haurien aprofitat el gran altaveu mediàtic amb l’objectiu de continuar internacionalitzant el conflicte. I aquesta possibilitat no agradava gens, i menys tenint en compte que al cap de dues setmanes hi ha previstes unes eleccions. Sigui com sigui, tots plegats han endarrerit l’inevitable; el 18 de desembre, els seguidors culers tindran l’oportunitat d’exercir el dret a la llibertat d’expressió que sempre mana a casa seva.

Més informació

Nou comentari