8 de març del 2017. El Barça ha protagonitzat una remuntada històrica i màgica contra el PSG als vuitens de final de la Champions League. Després de perdre l’anada al Parc dels Prínceps per un voluminós 4 a 0, el conjunt blaugrana ha destrossat l’equip parisenc amb una victòria heroica en què només ha cregut una persona, Neymar Jr. Quan tot semblava dat i beneït amb la diana de Cavani que obligava els culers a fer-ne sis, l’extrem ha assumit les regnes de l’equip, ha vist porteria dues vegades i ha entregat en safata a Sergi Roberto el gol que ha fet esclatar d’alegria el Camp Nou. El focus mediàtic, però, no s’ha centrat en el brasiler. S’ha fixat en Messi, que ha fet un partit força dolent, per culpa del fotògraf Santiago Garcés, que ha captat una celebració èpica de l’argentí amb l’afecció barcelonista.

Aquell dia, Neymar es va adonar que li seria impossible esquivar l’ombra de Messi si continuava al Barça. Ell se sentia capacitat per liderar un projecte esportiu i va veure que l’argentí, fins i tot quan no fa un bon partit, té un pes i una importància al club irreemplaçables. Per aquest motiu i per un contracte generós que li va posar sobre la taula el xeic Nasser Al-Khelaïfi, el brasiler va decidir fer les maletes cap a París el mateix estiu del 2017 a canvi de 222 milions d’euros. Entre el febrer i el març del 2021, exactament quatre anys després de la nit del 6-1, tornarà al Camp Nou si la lesió al turmell esquerre li ho permet. Així ho ha determinat el sorteig de vuitens de final de la Lliga de Campions que s’ha celebrat aquest dilluns a la seu de la UEFA a Nyon. L’atzar, capritxós, ha aconseguit el que Bartomeu no va poder fer abans de la temporada 2018/19, quan l’entorn de Neymar va fer saber a la directiva blaugrana la voluntat del futbolista de desfer el camí que havia emprès dos anys abans.

Les negociacions, que es van retransmetre públicament i minut a minut com si es tractés d’un mateix partit de futbol entre el Barça i el PSG, no van arribar a bon port. El club blaugrana va arribar a fer una oferta de 110 milions més Todibo, Rakitic i la cessió de Dembélé, però no hi va haver manera de convèncer els dirigents francesos. Neymar no es va moure del Parc dels Prínceps i, des de llavors, cada vegada s’hi ha anat sentint més còmode. La temporada passada, l’equip va arribar a la final de la Champions i va donar la cara contra el totpoderós Bayern de Munic. La crisi econòmica provocada pel coronavirus, sumada al model de gestió insostenible de Bartomeu, van fer que al Camp Nou ningú es plantegés la possibilitat de tornar a intentar el fitxatge del brasiler, que la setmana passada va explicar sense embuts que no vol marxar de París i que, a més, vol que Messi hi aterri amb la carta de llibertat quan es desvinculi de l’entitat culer el 30 de juny del 2021.

Enmig de tot aquest enrenou, del fotimer de rumors que acompanyen Neymar, de la crisi esportiva, institucional, econòmica i social del Barça i d’una campanya a les eleccions a la presidència del club català en què diversos precandidats ja han manifestat que volen recuperar l’extrem, els de Ronald Koeman i els de Thomas Tuchel es jugaran sobre una altra vegada, com el 2017, el passi als quarts de final de la Lliga de Campions sobre la gespa. El cercle, d’alguna forma, es tancarà. Caldrà veure, en aquest sentit, qui s’endú les portades, si Messi o Neymar. Al Camp Nou convé (i molt) que sigui l’argentí, sobretot tenint en compte que quan acabi el curs el capità haurà de prendre una decisió sobre el seu futur.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa