Bartomeu: “El camí cap a la plena igualitat implica un repte que assumim”

El Barça sempre s’ha mostrat compromès amb els aspectes i valors que sobrepassen els mers assumptes esportius. Aquest dijous, en motiu del Dia Internacional de la Dona, el club blaugrana organitza una jornada carregada de ponències i debats al voltant de l’esport femení. L’acte ‘És futbol, i és femení’ posa de relleu la necessitat del Barça de formar part d’aquesta revolució, d’aquest moviment per a la igualtat de les dones envers un món plenament masculinitzat.

De fet, el president Josep Maria Bartomeu ho ha deixat clar en la seva intervenció: “Avui ens posem davant d’un mirall i fem un exercici de reflexió sobre una realitat que ens preocupa molt. En el nostre pla estratègic, un dels punts importants era l’esport femení. El camí cap a la plena igualitat implica un repte que assumim, amb tota la dimensió, conscients que hem d’arribar a allò que és just.”

 

El màxim dirigent del club blaugrana ha donat suport institucional a la vaga feminista convocada per aquest mateix dijous. “Avui, que és el dia internacional de la dona, hem decidit apostar i donar suport a l’aturada”, ha manifestat. Però també ha volgut mirar més enllà: “També hem de reivindicar-ho i aportar el nostre gra de sorra. Amb aquesta jornada, ens agradaria trencar mites i estereotips. Hem de fer que la dona sigui més present en els nostres esports.”

Bartomeu ha recordat que fa poc temps, concretament l’estiu del 2015, el primer equip femení no era professional. “Fa pocs anys vam professionalitar el futbol femení. El primer pas en un club on el 26% de les dones són sòcies”, ha insistit. Però també ha volgut fer autocrítica. Dels 18 membres de la junta directiva, només una dona en forma part. “Al llarg dels anys hi ha hagut dones directives al Barça. Avui, i em pertoca a mi, només en tenim una, la Maria Teixidor. Hi ha molt camí per fer”, ha conclòs.

 

Maria Teixidor: “Avui és un dia de reivindicació”

 

L’única dona membre de la junta directiva del Barça ha conclòs la jornada afegint-se, en esperit, a la manifestació convocada arreu: “Avui és un dia de sana reivindicació, que també vol dir reconeixement. No som a la manifestació, però som aquí reivindicant exactament el mateix. Volem el colideratge, la coparticipació, som el 51% de la població. Tenim aquest poder, fem-lo servir.”

 

Maria Teixidor, directiva del Barça.
Maria Teixidor, directiva del Barça. | FCB

Teixidor ha recordat, a més, algunes de les dones més importants de la història del Barça. Des d’Edelmira Calvetó, la primera sòcia, passant per “Anna Maria Martínez-Sagi, que l’any 1934 va accedir a la junta directiva del Barça i ens va obrir les portes” -ha destacat que en 118 anys el club ha tingut 12 dones directives-, i finalitzant amb Inma Cabecerán, qui va aconseguir, “amb un anunci al diari, que el Barça obrís les portes del Camp Nou el dia de Nadal perquè l’equip femení hi jugués un partit”.

 

La directiva blaugrana ha posat de manifest que la jornada no només reivindica el paper de la dona, sinó també l’esport. El futbol. “Juguem a futbol. És exactament el mateix esport. Pot tenir diferències i pot ser menys conegut, però és futbol. El reivindiquem no només com espectacle, sinó també com un element de socialització i de transformació de realitats”, ha reconegut.Nou comentari