El Barça tanca l’exercici econòmic amb unes pèrdues de 97 milions d’euros

El club blaugrana pateix una davallada en els ingressos a causa del coronavirus i presenta uns números vermells per primera vegada des del 2011

El Barça ha anunciat aquest dilluns que ha tancat l’exercici econòmic 2019/20 amb unes pèrdues de 97 milions d’euros. L’impacte del coronavirus en els comptes blaugrana s’han traduït en una davallada dels ingressos: el club culer ha passat dels 1.047 milions pressupostats –que s’haguessin convertit en 1.059 sense la pandèmia de la Covid-19– als 855 milions ingressats i, és clar, aquesta reducció d’aproximadament un 20% no ha permès a la junta directiva de Josep Maria Bartomeu finalitzar el curs amb un benefici de dos milions d’euros com havia previst. L’entitat catalana, per tant, ha tancat l’exercici amb números vermells per primera vegada des del 2011.

Segons ha explicat en una roda de premsa telemàtica Jordi Moix, vicepresident econòmic del Barça, el coronavirus ha tingut un impacte de 67 milions en els ingressos procedents de l’estadi, de 35 en els de la secció de mèdia, de 72 en els de l’àrea comercial i de 29 en els de traspassos i altres. El club blaugrana ha intentat compensar els 203 milions d’euros que ha deixat de cobrar per culpa del coronavirus amb un esforç en la reducció de les despeses. Ha estalviat un total de 74 milions entre la reducció dels sous dels esportistes (42), l’ERTO a la resta de treballadors (2) i la disminució de les despeses de gestió (30), una xifra insuficient, no obstant això, per evitar les pèrdues.

“El club ha patit les conseqüències derivades dels partits a porta tancada, la cancel·lació de la competició de l’Eurolliga de bàsquet, la falta de turistes i visitants a la ciutat de Barcelona… Tot això s’ha traduït en una caiguda d’ingressos i despeses que s’ha sumat a l’efecte de l’ajornament de les competicions esportives com la Lliga i la Champions League més enllà del 30 de juny, que marca el final de l’exercici econòmic d’acord amb els estatus”, ha recordat Moix, que també ha celebrat que enguany el Barça hagi generat 35 milions de patrimoni net, una dada que s’eleva als 96 si s’analitza el període comprès entre l’estiu del 2010 i el del 2020.

Per respondre a la davallada en els ingressos, la directiva de Bartomeu ha hagut de demanar crèdits als bancs i pagar fitxatges de jugadors a terminis, un fet que ha provocat que el deute del Barça s’hagi disparat fins als 820 milions d’euros. A aquesta xifra cal descomptar-li els 332 milions que li deuen a l’entitat culer, altres diners que aquesta té a la caixa i també les inversions realitzades en patrimoni del club tal com marquen els estatus. Al final, l’endeutament net i real és de 379 milions “i se situa la ràtio estatutària de Deute/EBITDA en 3,64, per sobre del límit màxim marcat de 2”. Segons els càlculs del club, sense la pandèmia del coronavirus –un escenari hipotètic i idíl·lic– el deute només seria de 254 milions i, per tant, s’ajustaria a les previsions i les obligacions d’equilibri patrimonial.

Una previsió de 791 milions d’ingressos per a l’exercici 2020/21

D’altra banda, el Barça ha fet una estimació del pressupost de cara a la temporada 2020/21, encara que també ha remarcat que “les xifres encara no estan tancades ni aprovades per la junta directiva a l’espera del tancament del mercat de fitxatges que finalitza aquest dilluns 5 d’octubre”. La junta de Bartomeu preveu presentar, en l’Assemblea General de Socis Compromissaris prevista pel pròxim 25 d’octubre, uns 791 milions d’euros d’ingressos ordinaris previstos. Segons ha justificat Moix, “aquest escenari s’ha realitzat basant-se en una sèrie d’hipòtesis com per exemple que el Camp Nou pugui obrir les portes a l’afició durant desembre amb un 25% de l’aforament, que augmentin els ingressos per drets de televisió, que es produeixi una recuperació progressiva del turisme i que es cobri menys diners procedents dels traspassos a causa del context de mercat provocat per la pandèmia”.

Més informació

Comentaris

    en fi Octubre 5, 2020 2:55 pm
    i vaig jo hi m'ho crec. Les artimanyes financeres del bartomeu i la seva junta directiva made in grupo godo, son més dubtoses que mai. No es creuen ni ells mateixos aquest números

Nou comentari