El Barça reacciona amb una golejada brillant i emotiva (4-0)

Reaccionar o reaccionar. No hi havia cap altra opció. El Barça no es podia permetre res que no fos una victòria convincent contra l’Osasuna per iniciar adequadament el tram de set partits transcendentals a la Lliga en el qual està obligat a redreçar el seu rumb en la competició domèstica abans que s’acabi un 2020 per oblidar. En la dictadura dels resultats no es pot viure amb només bones sensacions. I l’equip blaugrana ha aprovat amb nota la primera prova de foc que ha afrontat (4-0). Ha golejat el conjunt navarrès, ha donat continuïtat a la bona imatge oferta a Kíev i ha sumat a la causa la millor versió d’alguns dels seus futbolistes. I és que, més enllà del triomf, la gran notícia de la tarda al Camp Nou ha estat que Griezmann ha fet, molt probablement, el millor partit des que va fitxar pel club culer. Messi, a més, ha homenatjat Maradona.

Griezmann, desencadenat

Griezmann ha agraït més que ningú que Braithwaite, que ha repetit titularitat després del seu doblet a la Champions, fixés els centrals de l’Osasuna. S’ha situat al darrere del danès i ha estat un corcó per als rivals. Messi, situat a la banda dreta però amb la seva habitual llibertat de moviments, ha exercit la funció de quarterback i ha anat repartint assistències de luxe als seus companys. Griezmann i Coutinho n’han estat els principals beneficiats; han fet desmarcades amb molt de sentit que han despistat constantment la defensa visitant de tres centrals. El brasiler ha perdonat tres ocasions molt clares, però en l’última Braithwaite ha aprofitat el refús del porter Sergio Herrera per introduir la pilota en la porteria rival en una jugada enrevessada en què Messi ha estat a punt de tocar la pilota amb la mà i regalar el millor homenatge possible a Diego Armando Maradona. El Pelusa, però, no s’ha hagut de conformar només amb l’emotiu minut de silenci que s’ha celebrat abans de l’inici del compromís. A la segona meitat el capità li ha brindat un moment històric.

Després d’avançar-se al marcador, els de Koeman han seguit a la seva a la recerca del gol de la tranquil·litat. L’han aconseguit abans del descans. Griezmann ha recollit una pilota morta a la frontal de l’àrea i ha disparat un míssil amb la cama esquerra que ha perforat la porteria de l’Osasuna. L’exjugador de l’Atlètic de Madrid ha evidenciat, amb només 45 minuts, que l’entrevista que va fer per demanar al barcelonisme que el deixés gaudir sobre la gespa li va anar molt bé. La conversa que va mantenir amb Jorge Valdano ha estat el millor remei terapèutic per a un futbolista que té ganes de tornar a passar-s’ho bé amb la pilota. Com passa amb tot, el temps serà l’únic que dictaminarà si el canvi del francès ha estat circumstancial o permanent. Avui, sense cap mena, el seu nivell ha estat certament esperançador.

Un homenatge preciós

A la represa, el guió del partit no ha canviat. El Barça ha continuat deixant clar que no vol que ningú el doni per mort. Ni permetre’s una temporada de transició. L’equip blaugrana ha aprofitat l’avinentesa per guanyar autoestima i reforçar el projecte. Sergio Busquets, ja recuperat de la lesió que es va fer durant la convocatòria amb la selecció espanyola, ha substituït Pedri, que avui ha jugat al doble pivot i ha hagut d’assumir tasques amb les quals no s’ha acabat de sentir còmode. Amb el de Badia, el conjunt català ha continuat estant molt inspirat en fase ofensiva i concentrat en la defensiva. Griezmann ha fet una bona recuperació i ha iniciat una jugada que ell mateix ha acabat regalant un gol a Coutinho, que no ha perdonat a plaer. El tercer ha dibuixat una tarda molt tranquil·la i Koeman ha donat minuts a Dembélé, que ha vist porteria però Mateu Lahoz li ha anul·lat la diana per fora de joc, Junior i Trincao. També ha entrat Aleñá, encara que en el seu cas ha hagut de ser per la lesió de Lenglet. El central ha fet un mal gest amb el turmell i ha protagonitzat l’única mala notícia del dia.

Messi, no obstant això, no ha permès que l’enèsim contratemps a la defensa taqués un partit molt especial que ha finalitzat amb un record de gallina de piel a Maradona. El capità ha fet un extraordinari golàs des de fora de l’àrea i, després, ha homenatjat l’etern ‘10’; s’ha tret la samarreta i n’ha ensenyat una d’El Pelusa, la que va vestir la temporada 1993/94 al Newell’s Old Boys, on també es va formar en Leo. Ha mirat el cel i li ha dedicat el gol. Ha estat un moment espectacular per posar la cirereta al pastís a un bon partit amb què el Barça ha deixat molt clar que no vol dimitir abans d’hora de la lluita pel títol de Lliga.