El Barça s’oblida de la pilota a Anoeta (2-2)

La Reial Societat és un equip sincer; dels que va de cara i és fidel, sigui quin sigui el context, a la seva manera d’entendre el futbol. Des que va arribar a la banqueta de l’equip basc, Imanol Alguacil ha apostat fermament pel joc de posició. I, amb el temps, la seva filosofia ha donat resultats, uns fruits que el Barça ha comprovat de primera mà, encara que ha sabut patir i no els ha pagat excessivament cars (2-2). El conjunt blaugrana no ha trobat la pilota en la seva visita a Anoeta, sempre exigent, ja que els txuri-urdin no els l’han cedit durant bona part del compromís. Els d’Ernesto Valverde han sobreviscut a la pressió avançada ferotge dels seus contrincants, però no s’han pogut endur els tres punts ni han donat continuïtat a les bones sensacions amb la que hauria estat la setena victòria consecutiva abans del Clàssic del pròxim dimecres 18 de desembre.

La declaració d’intencions del Barça ha estat premonitòria: quan no s’havia disputat ni un minut, Ter Stegen ha rifat la pilota davant la gran quantitat de feres basques que rondaven la seva àrea. El porter alemany tenia instruccions clares de no arriscar ni caure en el parany local. I, per aquest motiu, només ha iniciat jugades des del darrere quan ha vist que el seu equip podia trobar una via d’escapament. Els blaugrana, que en el seu assalt del Wanda Metropolitano ja van palesar que havien après a competir a domicili i que no volien ni sentir a parlar dels dubtes del passat, ha convidat la Reial Societat a explotar la seva filosofia futbolística i ha fiat les seves opcions a les transicions. Així, des del primer minut, la Reial ha tingut la possessió i ha generat un bon grapat d’oportunitats contra la porteria visitant. Un penal innecessari i rigorós de Sergio Busquets abans del quart d’hora de joc ha premiat l’atreviment dels d’Alguacil i ha obligat els culers a remar a contracorrent.

La diana no ha destarotat els plans del Barça, que ha sabut mantenir el cap fred i ha esperat amb calma les seves opcions al contraatac. Odegaard, Oyarzabal, Guevara, Isak i companyia han exigit la millor versió dels de Valverde, que no ha pensat en el Madrid i ha alienat l’onze de gala, amb Jordi Alba al lateral esquerre, Ivan Rakitic al mig del camp i el trident format per Messi, Suárez i Griezmann en atac. Les línies avançades de la Reial cedien molts espais als blaugrana i només calia que els de Valverde els aprofitessin. Els visitants han necessitat mitja hora per apropar-se amb perill a la porteria de Remiro, però quan ho han fet ha estat per esgarrapar letalment: només ha necessitat deu minuts, amb el descans entre una diana i l’altra, per capgirar el marcador. Griezmann, després d’una bona assistència de Suárez i amb una definició marca de la casa, i el mateix davanter uruguaià, prèvia passada de la mort de Messi, han donat credibilitat al plantejament català.

Ter Stegen és humà

Gerard Piqué, incommensurable a l’eix de la defensa, ha estat a punt de marcar el tercer en la sortida d’un córner, però Zubeldia ho ha evitat des de línia de gol i la Reial Societat ha aprofitat que el Barça li ha perdonat la vida per recordar-li per què és el quart classificat de la Primera Divisió espanyola. Sempre fidel a la seva relació amb la pilota, el conjunt basc ha tornat a apropar-se amb perill a l’àrea de Ter Stegen i ha castigat, mitjançant Isak, una errada del porter alemany que ha confirmat, malauradament, que encara no ho sembli també és humà. El gol de l’empat ha esperonat Anoeta i els jugadors locals, que han tornat a tenir forces i aire per posar contra les cordes els de Valverde, l’entrenador que va aconseguir trencar la mala ratxa d’onze anys sense assaltar l’estadi de la Reial amb dos triomfs consecutius.

L’extremeny, no obstant això, no ha pogut perllongar el seu idil·li particular al feu basc, ja que, malgrat que ha tingut més de vinc minuts per fer-ho el seu equip no ha sabut reaccionar. El Barça no ha tingut cap ocasió clara, però sí que ha forçat un penal clar sobre Piqué en una acció molt semblant a la que ha obert la llauna del partit, però Alberola Rojas s’ha desentès i el VAR no ha rectificat la seva decisió i els blaugrana encararan el Clàssic del dimecres vinent en segona posició si el Madrid no falla a Mestalla aquest diumenge