El Barça es desperta tard de la migdiada a Pamplona (2-2)

El Barça llança la primera part a Pamplona i no passa de l’empat contra l’Osasuna (2-2). El conjunt blaugrana, que segueix sense guanyar a domicili aquesta temporada, no aconsegueix assaltar el fortí navarrès a El Sadar en un partit en què tornen els dubtes només sis dies després d’il·lusionar el barcelonisme al Camp Nou amb una brillant golejada contra el Betis. Ansu Fati marca un dels gols dels culers i es converteix en el futbolista més jove de la història de l’entitat catalana a veure porteria.

Del cel a l’infern

El Barça estava avisat. Emportar-se els tres punts de El Sadar mai no ha estat una tasca senzilla per al club blaugrana, que només havia vençut 17 dels 43 partits (quatre dels últims deu) que havia disputat a l’estadi navarrès, els afeccionats del qual no presencien una derrota del seu equip com a local des de l’1 d’abril del 2018, és a dir, des de fa un any i mig. El duel d’avui a Pamplona també es preveia d’allò més exigent: els de Valverde s’enfrontaven a un conjunt que acaba de tornar a Primera, sí, però que en les dues primeres jornades no havia rebut cap gol i havia demostrat que no vol despertar-se del somni i pretén perllongar el seu camí a la Lliga Santander tant com sigui possible.

L’escenari, que fregava el ple absolut, no era idoni perquè el Barça sumés els primers punts de la temporada lluny del Camp Nou. El rival, molt treballat, i les condicions climatològiques –més de 30 graus de temperatura–, tampoc. I el conjunt català no s’hi ha adaptat gens a la primera meitat. L’Osasuna s’ha avançat en els instants inicials del matx gràcies a un inici frenètic, una pressió avançada ferotge, molta contundència en el cos a cos i un greu error defensiu blaugrana (pèrdua de Jordi Alba i mala col·locació de Semedo) i, a partir d’aquí, ha fet un pas enrere. Roberto Torres, que ha fet una gran rematada, ja havia fet tota la feina en atac que havia de fer l’Osasuna en els primers 45 minuts. Els de Jagoba Arrasate Elustondo s’han limitat a defensar el resultat sense que el seu rival aconseguís apropar-se a l’àrea del seu porter, Rubén, amb moltes faltes tàctiques cada vegada que algun futbolista culer els desordenava.

El Barça, que venia de completar un dels millors partits des que Valverde va arribar a la banqueta del Camp Nou i ha sortit a El Sadar amb la mateixa alineació per fer bo allò de no canviar les coses quan funcionen, ha tornat a alimentar els dubtes del tram final de la temporada passada i de la desfeta en el debut a la Lliga a San Mamés. Circulació de pilota imprecisa i lenta, moltes pèrdues de pilota de tot l’equip, però sobretot dels migcampistes (Busquets, De Jong i Sergi Roberto), i cap oportunitat de gol en 45 minuts. Griezmann, desconnectat i desaparegut, no ha donat continuïtat al rol de líder absolut que va exercir a la perfecció contra el Betis davant les absències de Leo Messi, Luis Suárez i Ousmane Dembélé, encara en procés de recuperació de les seves respectives lesions.

Amb la il·lusió dels joves de la Masia no n’hi ha prou

Les sensacions eren molt dolentes, però el Barça s’ha intentat llevar a temps de la migdiada a Pamplona gràcies a dos moviments clau de Valverde, un al descans i l’altre després d’empatar el partit. L’encarregat d’igualar el marcador ha estat el més menut de la classe, Ansu Fati, amb una espectacular rematada de cap quan només feia cinc minuts que jugava el seu segon partit amb el primer equip. Dios, no puede ser. La frase que se li ha pogut llegir als llavis just després de convertir-se, amb 16 anys i 304 dies, en el golejador més jove de la història del Barça en partit oficial ho deia tot. L’assistència, per cert, li ha fet Carles Pérez, en una peculiar jugada que ha demostrat, precisament quan el cas Neymar bull més, que la recuperació de la confiança i les oportunitats a la Masia és l’únic camí possible a seguir.

L’entrada d’Arthur, que ha tingut els seus primers minuts de la temporada, poc després de la diana de l’extrem ha ajudat el Barça a oferir una millor imatge a la represa. El brasiler no només ha marcat el segon gol culer –després d’una altra assistència de Carles Pérez–, sinó que s’ha col·locat al costat de Sergio Busquets, que silenciosament ha fet una gran segona meitat, i De Jong i els tres han connectat força bé. Els visitants han controlat la pilota, però no han pogut anestesiar el partit i a mesura que han anat passant els minuts l’Osasuna s’ha apropat amb més perill a l’àrea de Ter Stegen, encara que no l’ha posat massa a prova. L’alemany ha estat molt atent sota pals i ha tornat a demostrar que és una peça clau de l’equip, però no ha pogut evitar l’empat navarrès quan faltaven deu minuts de joc.

Les mans innocents de Piqué a dins de l’àrea han condemnat el Barça i han permès a Roberto Torres dibuixar un resultat final que ha fet molta més justícia amb el que s’ha vist sobre el terreny de joc. Els d’Ernesto Valverde, que encara han tingut temps de desaprofitar una oportunitat claríssima, de Carles Pérez,  han pagat car el fet d’haver llançat 45 minuts a El Sadar i tampoc no han guanyat en la segona sortida del curs. El pitjor, tant del compromís a San Mamés com el d’avui a Navarra, no han estat els cinc punts que ja s’ha deixat el conjunt de Valverde. El poc futbol ofert pels blaugrana sense Messi segueix alimentant els dubtes al Camp Nou, els afeccionats del qual s’han tornat a topar amb la dura realitat només una setmana després de presenciar una versió il·lusionant del seu equip contra el betis.