Món Esport
Han signat Laporta i Alemany el millor mercat hivernal de la història?

El barcelonisme viu ara mateix un estat de ressaca. Han estat uns mesos molt intensos a les oficines del Camp Nou, que han culminat de forma esplendorosa. Molts rumors que s’han acabat materialitzant en quatre grans incorporacions i en quatre intel·ligents baixes. Joan Laporta i Mateu Alemany s’han mogut amb molt d’encert. Han obrat, probablement, el millor mercat hivernal de la història del Futbol Club Barcelona. I també el millor de la història del futbol?

El president i el director tècnic han reforçat l’equip de Xavi Hernández amb quantitat i qualitat, compensant el que fins ara mancava. Han dut a Les Corts talent, lideratge, carisma i gol. Han cobert, encara que sigui a curt termini, la posició del lateral dret amb Dani Alves, i han apuntalat una de les davanteres més temibles del continent -sobre el paper-, amb Ferran Torres, Adama Traoré i Pierre-Emerick Aubameyang.

En termes de sortides, han cedit Philippe Coutinho a l’Aston Villa i, per tant, s’han tret de sobre dos terços del que era el sou més elevat de la plantilla. Està de més recordar que aquest moviment ha permès fer espai perquè puguin entrar altres incorporacions. I han afegit una opció de compra. És no obligatòria, malgrat en vistes de l’estiu serà molt interessant. Xavi no compta amb Coutinho i el brasiler, amb el Mundial a l’horitzó, intentarà millorar les seves prestacions. I això podria fer que l’equip anglès decideixi quedar-se amb el futbolista o que algun altre equip ho faci.

A banda d’aquest moviment, els directius culers també han solucionat el problema de Yusuf Demir transferint-lo al seu club de destí, el Ràpid de Viena, i han trobat bons destins perquè Álex Collado i Iñaki Peña tinguin oportunitats de jugar a futbol. Laporta i Alemany han fet tot això amb uns previs malabars. Per exemple, per inscriure Ferran Torres van trobar la fórmula de renovar Umtiti més anys però mantenint el mateix sou final.

Donat aquest escenari i la bona música que s’hi ha practicat, cal preguntar-se si és el millor mercat de fitxatges hivernal de la història del club blaugrana. Algú en recorda un de millor? Per començar, mai el club havia signat tantes incorporacions en el mes de gener. El club n’acaba de fer quatre. I només ha gastat diners per la de Ferran Torres. Per tant, qualitat a bon preu.

Edgar Davids, Frank de Boer i José Manuel Pinto

Quan es pensa en bons mercats hivernals del Barça, un dels primers que ve a la ment és el primer que va afrontar Laporta en la seva primera etapa al club. Allà, però, només va incorporar un Edgar Davids provinent de la Juventus. I l’holandès va contribuir en la gran remuntada que va fer a la Lliga l’equip entrenat llavors per Frank Rijkaard. Però va ser un complement d’estrelles com Ronaldinho, Rafa Márquez o Gio van Bronckhorst, arribades l’estiu anterior.

Anys enrere, en la temporada 1998/1999 Josep Lluis Núñez també ho va fer bé en incorporar els germans de Boer. Si bé Ronald va acabar passant pel club sense pena ni glòria, Frank de Boer va deixar una gran empremta. Tots dos van arribar enmig d’una dinàmica victoriosa del Barça, que en la segona volta del campionat de Lliga no va donar opcions als seus rivals i la va guanyar.

La temporada 2007/2008 el mateix Joan Laporta va suplir molt bé Albert Jorquera, lesionat de llarga durada, incorporant José Manuel Pinto. El gadità havia guanyat el premi Zamora dues temporades enrere, i va acabar fent història al Barça de Pep Guardiola amb accions recordades com el penal aturat a Mallorca en les semifinals de la Copa del Rei de la temporada següent. Aquesta i les altres finestres esmentades van acabar donant molts bons fruits al Barça però disten molt del gran mercat de fitxatges d’enguany.

Per tant, no és pas descabellat assegurar que ha sigut el millor de la història blaugrana. Cal dir que s’ha donat després d’unes urgències causades per una qüestionable planificació l’estiu passat. Però també cal recordar la dificultat de fitxar futbolistes a la meitat d’una temporada, i els problemes econòmics que ha hagut de fer front la directiva entrant.

Barça de la temporada 2021/2022, Liverpool de la 2017/2018 o Manchester United de la 2005/2006?

Aquest mercat de fitxatges que ha fet el Barça, doncs, és comparable als que han tingut altres grans equips europeus especialment els últims anys. Per exemple, el Liverpool va treure molt de suc a la finestra del gener de 2018 en vendre Coutinho al Barça amb un traspàs milionari, i destinar-lo al fitxatge del gran defensa Virgil van Dijk. Aquest moviment clau va contribuir a que l’equip de Jürgen Klopp arribés a la final d’aquella Champions. A més, amb els diners estalviats, el següent estiu van signar el porter brasiler Alisson Becker.

El mateix Liverpool també va estar molt encertat set anys enrere. I és que va ser l’hivern de l’any 2011 quan van fitxar Luis Suárez, per part de l’Ajax, per l’assequible preu de 25 milions d’euros. En aquella ocasió, però, van desembossar-ne quaranta pel també davanter Andy Carroll i aquest va decebre.

A la mateixa lliga però encara abans, el Manchester United també va triomfar. El gener de 2006 va signar Nemanja Vidić i Patrice Evra. Tots dos van acabar sent artífexs d’un dels millors equips d’Alex Ferguson i van aixecar la Champions dues temporades després. Menció especial al mercat hivernal del Borussia Dortmund de 2020. I és que allà va incorporar Erling Haaland, provinent del Red Bull Salzburg. El noruec té més gols que partits disputats amb la samarreta Schwarzgelb.

Hi ha hagut equips espanyols que també han signat bones incorporacions en l’etapa més freda de l’any. És el cas del Reial Madrid amb Marcelo (2007), del Sevilla amb Dani Alves (2003) i Ivan Rakitić (2011) o del València amb Pablo Aimar (2001). El temps indicarà si el mercat de fitxatges que ha fet el Barça fructifica i s’acaba traduint en resultats. La història no acompanya gaire les incorporacions que han arribat al Camp Nou a aquestes alçades. Però Alemany i Laporta han comprat moltes paperetes per passar a la història com els dirigents que han fet el millor mercat hivernal de tots.



Més notícies
Xavi Hernández, entrenador del Barça | Europa Press
Xavi ja ha decidit quin fitxatge descartarà a l’Europa League
Notícia: Xavi ja ha decidit quin fitxatge descartarà a l’Europa League
Comparteix
La UEFA permet inscriure-hi fins a tres nous futbolistes a aquestes alçades de la temporada
Adama Traoré, amb Jordi Cruyff i Joan Laporta | Europa Press
Adama s’ha rebaixat el sou per fitxar pel Barça
Notícia: Adama s’ha rebaixat el sou per fitxar pel Barça
Comparteix
"Li agraïm l'esforç que ha fet", ha dit el president Joan Laporta en roda de premsa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa