Les alarmes del contracte del Barça amb Goldman Sachs, segons Laporta

Joan Laporta creu que el contracte del Barça amb Goldman Sachs encén les alarmes del Camp Nou. L’expresident blaugrana i precandidat a les eleccions del pròxim 24 de gener explica, en l’entrevista que ha concedit a El Món, els dubtes que envolten la possibilitat de tirar endavant l’Espai Barça després de l’acord al qual va arribar la junta directiva de Josep Maria Bartomeu amb el grup de banca d’inversió americà, un pacte que posa en risc el model de propietat de l’entitat culer. En el seu relat repeteix força vegades la paraula “sembla”, ja que “soc advocat per deformació professional i, encara que això m’ho ha explicat gent acreditada, necessito veure els documents per conèixer exactament el cas“.

“El Barça no es pot permetre el luxe d’anar-se depreciant i devaluant i, per sortir-se’n, ha de buscar noves fonts d’ingressos més enllà de les tradicionals. Una d’aquestes ha de ser l’Espai Barça, un projecte que pot generar un creixement molt important. El problema, no obstant això, és que ens l’han deixat molt condicionat. S’ha signat un contracte amb Goldman Sachs a través del qual la consultora financera americana deixarà al Barça 815 milions d’euros i el club blaugrana li tornarà 1.250 milions en els pròxims 20 anys. Es tracta d’un interès molt elevat. Massa. I aquesta és la primera de moltes alarmes”, comença explicant el líder d’Estimem el Barça.

El segon aspecte que preocupa Laporta és que, segons estipula el contracte, “el Barça donarà l’increment d’ingressos del projecte com a garantia de retorn del préstec”, fet que “limita, i molt, la capacitat de creixement del club”. “A més, si l’entitat no ingressa la quantitat esperada de diners, sembla que l’acord li concedeix a Goldman Sachs el dret de posar un director general comercial al Barça que prendrà decisions rellevants en un departament transcendental per al futur de l’entitat”, afegeix sense deixar de banda el to moderadament alarmat. Encara afegeix un parell de problemes més: “També diuen que Goldman Sachs ha avançat al voltant de 100 milions sense que l’Assemblea de Socis Compromissaris aprovi el contracte. En cas que l’acord no sigui ratificat, què passarà amb aquests diners? En aquests moments no podem tornar-los. Si ens els demanen i no podem pagar, potser ens bloquegen el club. Per últim, també és important esbrinar quins actius més estan condicionats per aquest contracte. Els naming rights, per exemple, també els decidirà Goldman Sachs?“.

Després de narrar les qüestions que no veu clares del projecte, la pregunta és inevitable: “I ara, què?”. Laporta presenta dues vies possibles, la de “trobar millors condicions en defensa dels interessos del Barça en aquesta relació amb Goldman Sachs” i la de “trobar solucions que estructurin el projecte d’una altra forma”. “No hi ha cap dubte que cal reformar l’estadi. Quan era president ho vaig deixar tot a punt i la remodelació ja podria estar feta perfectament. El 2010 ja hi havia un projecte aprovat i un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona més favorable que el que s’ha aconseguit finalment. Ara, l’Espai Barça té una volumetria més reduïda. No han fet res en aquest sentit. S’ha pagat consultors, arquitectes i molts treballadors, però han passat 10 anys i no s’ha fet res. Sigui com sigui, tant és. Com amb la qüestió esportiva, això és amb el que ens trobarem. I el que haurem de fer és treballar, treballar i treballar”, sentencia.Més notícies

Laporta és Laporta

Així hem viscut l'entrevista amb l'expresident del Barça i precandidat a la eleccions del club blaugrana

Laporta: “Em semblaria una manca de sensibilitat que Espanya jugués al Camp Nou”

L'expresident i precandidat a les eleccions del pròxim 24 de gener reivindica, en una entrevista amb El Món, que "el Barça ha de bategar al ritme del país"

Nou comentari